Naslovnica Travel & Gastro Planinarski dom BREZOVAČA

Planinarski dom BREZOVAČA

Često kada se krene na Igman iz pravca Hadžića, ni ne primjeti se objekat sa desne strane koji se nalazi na pola puta do Malog polja.

Ipak Planinarski dom Brezovača dobro je poznato mjesto ljubiteljima planinarenja. Taj dom pripada Planinarskom društvu „Hadžići“ i polazna je točka uspona na Golo brdo. I eto tako baš ove subote kad je bilo kišovito vrijeme, nama se išlo nekud na planinu, a da je blizu Sarajeva. U Brezovaču smo došli prije samog zalaska sunca, pitajući se hoćemo li naići na zaključana vrata s obzirom da je već pao mrak. Dočakao nas je ljubazni domaćin koji nam je objasnio sa dom radi cijeli vikend 0-24h. Naime domaćin doma dođe u petak navečer, spava u domu preko vikenda i vrati se u Hadžiće u ponedjeljak.

Dom Brezovača nudi i kuhana jela (čorbe, grah i sl.) i jela sa roštilja (ćevapi, a ponekad i pečenje). Osim toga tu se standardno može popiti domaća kafa ili planinski čaj, razni domaći sokovi. Mokri čvor u ovom domu je izuzetno moderan i čist u odnosu na prosjek ostalih planinarskih domova, a posjeduje i tuš kabinu gdje se može osvježiti nakon naporne ture na neki od vrhova Igmana.

U potkrovlju su sobe koje se mogu iznajmiti, cijena za članove planinarskog kluba je 15KM, a za ostale posjetitelje je 20KM. U glavnoj prostoriji je kamin, sečija, razni trofeji i značke te slike sa raznih pohoda. Ispred samog doma je velika prostrana livada, a ljeti se može igrati odbojka i košarka.

U neposrednoj blizini se nalazi spomenik NOB-u jer je Brezovača bila polazna tačka igmanskog marša.

Odmah preko ceste, sa parkinga, ulazi se na stazu koja vodi ka Golom brdu. Prvo se kroz šumu spusti do poljane, a zatim se putokazima pristupi makadamskoj cesti koja serpentinama vodi do Golog brda. Ova tura je kondiciono i tehnički nezahtjevna i spada među lakše planinarske ture.

Do samog doma nalazi se ljetnjikovac i napuštena ćumurana, a neposrednoj blizini su i mjesta za roštilj.

Sve u svemu lijepo mjesto za posjetiti ako se ne želi ići sve do Malog polja na Igmanu, a u Hadžiće se može doći i pješke. Treba obratiti posebnu pažnju na markaciju i ne ići mimo staze jer je šumski put bilo područje ratnih djelovanja.

Od samog doma vodi još nekoliko staza u različitim smjerovima i uz dobro raspoloženje i lijepo vrijeme dovoljno se je odlučiti za jednu od njih i krenuti u istraživanje.

Za vas posjetio i iskusio: Gogi

Prethodni članakKonferencija „Pouzdanost 2022“: Predstavljene učesnice panela Women in Tech
Naredni članakBožićni koncert MePZ “Camerata Slovenica” u 17. decembra u Brezi