Naslovnica Savjetnici Pitaj psihologa: Postavljanje granica u odgoju djeteta

Pitaj psihologa: Postavljanje granica u odgoju djeteta

Roditeljski odgoj moguće je opisati pomoću dvije dimenzije: roditeljskom toplinom i roditeljskim nadzorom. Roditeljska toplina pruža djetetu podršku i ljubav, a roditeljski nadzor možemo podijeliti na dva dijela: vanjski ili nadzor ponašanja koji predstavlja pravila ponašanja i dopuštenih granica u kojem se kontrolira i kažnjava kršenje. Tim se nadzorom želi izbjeći nepoželjno ponašanje djeteta. Unutarnjim ili psihološkim nadzorom prate se unutarnji doživljaji, misli i emocije.

A kao roditelji, uvijek nastojimo biti najbolja verzija sebe, iako često ne znamo kako se najbolje izboriti sa situacijama, vođeni najboljim namjerama. I svjesno ili nesvjesno tražimo odgojne stilove koje bi bili najbolji za dijete.

Postoje četiri kombinacije roditelja koje rezultiraju različitim oblicima ponašanja i sigurno se svaki roditelj može pronaći u nekom od njih.

Topli i strogi roditelji: toj će djeci biti važno mišljenje odraslih te će biti privrženi roditeljima.

Hladni i strogi roditelji: djeca takvih roditelja bit će anksiozna, nedruželjubiva, a njihova agresija i srdžba mogu biti usmjereni i prema okolini, ali i prema sebi samima.

Hladni i permisivni roditelji: njihova djeca bit će neprijateljski raspoložena, odbijat će i kršiti pravila.

Topli i permisivni roditelji: njihova će djeca biti samopouzdana i socijalno otvorena. Međutim, s jedne strane, često će ignorirati i kršiti pravila, a s druge bit će “razmažena” i umiljata. To je prepopustljiv odgojni stil u kojem roditelj previše popušta djetetu. Ovdje roditelji imaju niske zahtjeve te ispunjavaju svaku djetetovu želju. Ne postavljaju granice ni pravila te djeci daju previše slobode. Kako se već može vidjeti, u ovom stilu roditelji traže malo od djece i provode slabu kontrolu, ali i daju veliku toplinu i potporu. Prevelika sloboda, posebice kod manje djece, može dovesti do nesigurnosti, nesnalaženja u granicama.

A kako kao roditelj odgovoriti na mnogobrojne izazove? Prije svega, volite svoje dijete. Postavljajte jasne granice i budite dosljedni u njihovu poštovanju, razgovarajte sa djetetom i pomirite se s činjenicom da ne možete imati potpuno kontrolu. Također, dopustite greške, i sebi i djeci, i ne ponavljajte greške svojih roditelja.

Kako postaviti granice u odgoju i ne biti previše popustljiv ali ipak jačati samopouzdanje djeteta i dozvoliti mu da slobodno kaže svoje mišljenje, ali i svoje ideje samostalno sprovede u djelo? U novom podcastu SOS Dječijih sela u BiH psiholog Jelena Bajić govori o postavljanju granica u odgoju djece i šta zapravo znači razmaziti dijete:

IZVORsos-ds.ba
Prethodni članakPRIGODNOM POSJETOM OBILJEŽENA USPJEŠNA SARADNJA RAIFFEISEN BANKE I SAVEZA SUMERO
Naredni članakPoziv za dodjelu besplatnih kompostera