Naslovnica Iz mog ugla Piso J: Pozdravljam te, luda godino

Piso J: Pozdravljam te, luda godino

Josip Milanović - Piso J

Pozdravljam te, luda godino.
Pozdravljam ti dane, sate, datume u kojima sam osjećao ljubav, nečiju blizinu, u kojima sam slavio rođendane, diplome, bolesničke pobjede, život. Pozdravljam i dane, sate, datume i momente u kojima sam se plašio, čuvao se za nečiji rukav da ne pobjegnem od sebe, da ne odustanem od sebe, da se spasim, da preživim.

Čuvao se da ne padnem.
Kad sam se tresao i kad si me tresla, luda godino.

Ako ćeš iskreno, nisam planirao ovako te pozdraviti.
Očekivao sam da ću nasmijan od uha do uha, obučen u neku super cool fashion kombinaciju s čašom vina u ruci, visoko pogledati u Nebo i reći ti- Hvala za najbolju godinu.

A, ovako, s maramicom svježe obrisanih suza, u majici koju već nekoliko godina nosim, sa strahom u očima, znojim dlanovima i u toplini svoga doma govorim ti naglas više puta zbogom.
Iz samo jednog razloga- da čuješ, ali stvarno čuješ, odeš i ne vratiš se.

Pozdravljam te godino, ludo godino.
I sve tvoje datume, mjesece, dane, sate u kojima sam sanjao kako se grlim i u nečijim rukama raspadam, tek toliko da provjerim hoće li me netko pokupiti i sastaviti. A, da samo znaš koliko je bilo takvih trenutaka u kojima sam se raspadao, na raspadnute dijelove sebe, sam sebe pregazio, zgazio.

Pozdravljam i ono ti vrijeme luda godino, kada sam ekran mobitela i laptopa ljubio kao da je album svježe izrađenih fotografija u koji sam ugurao sve one koje volim i razloge zbog kojih volim. Pozdravljam i one jecaje tik nakon prekinute skpye, viber, mesendžer ili zoom veze s onima koje smo grlio preko ekrana, jer nisam mogao, nisu dali da ih grlim drugačije.

Znaš, luda godino, nije da nije bilo i lijepih trenutaka na kojima ti se trebam zahvaliti, nazdraviti zbog njih istom onom čašom vina od maloprije, ali strah me. Strah me sjetiti se onoga lijepoga što si mi donijela, dala, pružila, tek toliko da eto napraviš neki balans, prije svega onoga što si meni, ali i ljudima oko mene uzela.

Pozdravljam te luda, preluda godino dan prije nego se s tobom pozdrave svi.
I samo te jedno molim.

Onoj godini kojoj ostavljaš u amanet sve ove ljubavi, strahove, poraze i pobjede, dolaske i odlaske, loše internet konekcije, sve online aplikacije, umorne ruke od čekanja zagrljaja, umorne noge uz predugog stajanja u bolnicama i ispred njih, srušene snove, zidove i krovove prijatelja mi i obitelji u Hrvatskoj, reci da bude bolja.

Hajde stara godino, reci novoj da je ok da se zemlja trese jedino onda kada po istoj skačemo od sreće, kada trčimo jedni drugima u zagrljaj. Reci joj i da si nam ti previše toga uzela, pa da je red da nam ona mrvicu toga više da, čisto zbog onog balansa o kojem sam ti maloprije pisao.

Daj nam što više toplih i sigurnih krovova nad glavom.
Sigurnih i sačuvanih ruku na rebrima, lopaticama, tu kraj srca i džepovima nekoliko godina stare jakne.

Ne tražim ti ništa novo, Nova Godino.
Osim da onaj davno spakirani kofer mogu ubaciti u gepek na kredit kupljenog auta, ili u autobus neke agencije koja je morala otpustiti nekoliko desetina radnika, jer se putovalo mislima i internet konekcijama, a ne lošim, zakrpljenim cestama. Daj mi da osim zalogaja mamine i bakine kuhinje, od jednog zalogaja njihovog zagrljaja najedem se ljubavi za sve one dane u kojima ću sanjati kako ih grlim.

Daj nam što više dobrih i toplih ljudi.
S kojima ćemo graditi nove domove, popravljati srušene krovove i rušiti zidove između ponosa i inata.
Daj nam prilika u kojima ćemo stići jedni drugima reći volim te i oprosti, prije nego ti odlučiš da je vrijeme da im kažemo zbogom.

Hajde stara godino, reci novoj, da u novoj sačuva sve one koji su nam blizu.
Da barem još jednu godinu ostanu s nama, od početka do kraja. Daj da sa svima njima ispratimo sva četiri godišnja doba, proslavimo sve rođendane, imendane, blagdane i praznike.

Daj da s njima živimo.
Da se u njima života naživimo.

Pozdravljam te luda godina, dan ranije nego te pozdrave svi.
Pozdravljam sve viruse, potrese, izgubljene duše i neizgrljena ramena.
Pozdravljam i spremljene kofere, davno kupljene avionske karte, odgođene svadbe i rođendane. Pozdravljam i ladice pune liječničkih nalaza, na veresiju kupljenih lijekova, srušene krovove ispod koji su se friško sagradili nečiji snovi, o novoj, boljoj tebi koja dolaziš.

Pozdravljam te nova godino, dva dana ranije nego te pozdrave svi.
Pozdravljam i sve one koje ću sresti, a koji će me sačuvati od virusa.
One koji će izazvati potres emocija u meni i iz temelja graditi boljeg, sigurnijeg mene.
One koji će jedva čekati da se izgube u mojim rukama, uspomenama, poljupcima.
One koji će grleći mi ramena, grliti dušu i škakljati srce.

One koji će putovati sa mnom, makar i s plastičnom kesom u ruci nekoga trgovačkog lanca koji ni ove godine svojim radnicima nije dao vremena da se odmore i od nečijih zagrljaja ponovno umore.
One koji će sa mnom pješice uživati u ljepotama neba iznad nas i one koje će čuvati za ruku nekoliko tisuća kilometara u zraku, jer se boje visine, jer se boje prvog plesa, savršeno skrojene vjenčanice i broja na rođendanskoj torti.

One kojima će moji poljupci biti najbolji lijek, a moj humor lijek za sve teške liječničke dijagnoze.
One s kojima ću prije nego se uselim ispod nekog krova, useliti među rebra.
Sačuvan od virusa i potresa.
Sačuvan od ljubavi.

Pozdravljam te stara, luda godino.
I nazdravljam tebi, novoj koja dolaziš.

I čuvaj se.
Jer nekako vjerujem da se ako ti budeš čuvala od virusa i potresa, od loših datuma i vremenskih prognoza, da ćeš odmah i čuvati nas.

Nije da smo naučili sami.
A, ako ćeš iskreno i ne možemo.

Ti čuvaš nas, mi čuvamo tebe- balans.
Ti voliš nas, mi volimo tebe- ljubav.
Ti trebaš nas, mi trebamo tebe- život.

Ti slaviš nas, mi slavimo tebe.
Danas, dva dana prije svih.
Sutra.
Uvijek.

30.12.2020.

IZVORPiso J
Prethodni članakBBI banka i Vlada Zeničko-dobojskog kantona obezbijedili subvencioniranu kreditnu liniju za privrednike
Naredni članakAzra Kahfedžić: Okej je…