Kao što smo obećali, donosimo recept za salata od tri vrste mahunarki.
Potrebno (za 4 osobe):
125 g zelene boranije (prepolovljenih mahuna), 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike bijelog vinskog sirćeta, kašičica blagog karija, čehno bijelog luka (izgnječen), 400 g konzerviranog crvenog graha, 400 g mladog graha, 6 strukova mladog luka (isjeckanih), 150 g mocarele (isječena na kockice), 2 velika paradajza, 4 kašike krupno isječenog prešuna.
Priprema:
- Mahunarke kuhati u posoljenoj kipućoj vodi oko 5 minuta. Odmah zatim ih rashladiti pod mlazom hladne vode
- Napraviti preliv. U teglu sa poklopcem staviti ulje, sirće, kari u prahu, i bijeli luk. Dodati ½ kašičice soli i mljevenog crnog bibera. Zatvoriti teglu i dobro promućkati kako bi se svi sastojci dobro sjedinili.
- Pripremljene mahunarke staviti u posudu sa crnim lukom i mocarelom. Posuti prelivom i dobro izmiješati.
- Kriške paradajza složiti na veliki tanjir za služenje, pa preko rasporediti mahunarke sa prelivom. Posuti peršunom
Porcija sadrži: 286 kcal; 17,5 g. Proteina; 14,5 g masti (zasićenih 6 g); 21 g UH.
Budimo zdravi, jedimo zdravo!