Naslovnica Preporučujemo Personalizirani darovi: Wolfinne

Personalizirani darovi: Wolfinne

Kreativna Dragana Nišević, supruga i majka, vlasnica je društva s ograničenom odgovornošću koje nosi naziv Wolfinne. Dragana se bavi izradom personaliziranih odjevnih predmeta, dekica i posteljina za najmlađe, ali i kapa i turbana za djevojčice i žene koje su ostale bez kose. Više o ovoj izvanrednoj i vrijednoj kreativki pročitajte u nastavku teksta.

Za početak možete li se predstaviti našim čitateljima?

Moje ime je Dragana Nišević, ja sam jedna kreativna i maštovita žena. Po zanimanju sam diplomirani ekonomista, a već 3 godine se bavim izradom modnih dodataka za djecu i mame, kao i tekstilnim bebi programom. Supruga sam i majka troje djece.

Kada i kako ste započeli s izradom ručno rađenih predmeta?

Ljubav prema ručno rađenim predmetima se rodila prije 7 godina, nakon što sam rodila kćerkicu Sunčicu. Imala sam želju da joj šijem trakice sa velikim mašnama. Moju želju sam rekla mužu i on mi je kupio mašinu za šivenje. Učila sam pomalo šiti ali zbog obaveza nisam se upuštala u nikakav veći poduhvat. Nakon 4 godine sam počela da pletem i prodajem trakice od merino vune. Jedna djevojka me je pitala da li pravim i pamučne trakice sa velikim mašnama, rekla sam da pravim. Kupila sam materijal i počela šiti. Narudžbi je bilo sve više i više, iz dana u dan.

Možete li nam reći nešto više o Wolfinne-u?

U novembru, 2020. godine sam osnovala firmu Wolfinne e.U sa sjedištem u Badenu u Austriji, gdje sam tad i živjela. Kako je bilo vrijeme Korone sve materijale sam nabavljala online, iz Austrije, Njemačke a nešto i iz Bosne. Trudila sam se da kupujem kvalitetne materijale, da bih zadovoljila potrebe i želje kupaca. Prošle godine smo se preselili u Bosnu gdje sam nastavila sa mojim poslom. Otvorila sam firmu Wolfinne d.o.o. sa sjedištem u Banjaluci.

Sjećate li se Vaših prvih radova?

Moji prvi radovi su bile trakice za kosu sa velikim mašnama, zatim sam počela šiti i turbane, kapice i loop šalove. Kupili smo mašinu za vez pa sam pravila personalizovane trakice i bodiće sa raznim natpisima. Puno toga sam naučila i usavršila, stekla brzinu, stekla veliki broj viralnih prijatelja koji redovno kupuju od mene iako sam se odselila iz Austrije.

Što sve imate u ponudi?

U ponudi pored trakica za kosu imam i turbane za djevojčice i žene, kapice i šalove, marame i siperčiće, bebi posteljinu i dekice, nesesere za pelene, dekorativne jastučiće i jastučnice, a u vrijeme novogodišnjih praznika i stolnjake i nadstolnjake, čizmice i vreće za poklone, suknjice i haljinice. Moj najprodavaniji proizvod su popularne trakice sa velikom mašnom za djevojčice. Svaka mama voli da upotpuni odjevnu kombinaciju svoje bebe nekim modnim detaljom a šarene trakice su najčešći izbor. Zadnjih dana najveće simpatije su personalizovane trakice i kapice.


Šijete i kape i turbane za djevojčice i žene koje su izgubile kosu. Možete li nam reći nešto više o tome?

Prije 2 godine mi je jedna doktorica naručila turbane za bolesnu djevojčicu koja je ostala bez kose i rekla je da šalje u Banjaluku, gdje djevojčica i živi. Od tad sam počela šiti besplatno turbane za djevojčice koje ostanu bez kose iz zdravstvenih razloga. Kad sam se doselila u Banjaluku, nastavila sam šiti i za žene. Mnogo je bolesnih djevojčica i žena koje ostanu bez kose, meni je drago da ih bar mogu usrećiti sa nekoliko turbana. Sašijem, spakujem u neku finu kutiju, upakujem i čokoladu i odnesem u Iskru, gdje one i borave. Uglavnom majke žele da plate, ali ja im poklanjam.


Kako ste zadovoljni suradnjom s kupcima i zašto je prema vašem mišljenju važno podržati domaće proizvođače?

Ja kad sam u BiH pokrenula biznis imala sam već svoje stare kupce iz Austrije, Njemačke, Slovenije. Meni je na primjer teško naći kvalitetne materijale, konkretno mislim na pamuk sa elastinom. Imam dosta materijala koje sam još u Austriji kupila, što mi je i prednost, jer takve materijale ne nude ostale žene koje se bave istim poslom kao i ja. Što se tiče posteljnog platna, tu imamo super ponudu i super cijenu. Kupovinom od malih domaćih proizvođača podržavamo i otvaranje novih radnih mjesta.

Tko je Vaša najveća podrška?


Najveća podrška mi je porodica. Muž sasluša moje ideje i podrži me. On je inžinjer elektrotehnike i računarstva i zajedno radimo u firmi. Trenutno mi pravi web shop gdje ću prodavati svoje proizvode jer sam orjentisana na online prodaju.

Koji su vaši planovi i želje za budućnost?

Što se tiče budućnosti, moji planovi su da proširim proizvodnju i asortiman proizvoda. Pored svega navedenog da šijem i odjeću za djecu. Kao što rekoh, u izradi je web shop gdje ćete imati odmah gotove proizvode kao i da sami kreirate svoj proizvod. Imam i mnogo drugih ideja koje ću za sad zadržati za sebe, a Vi me redovno pratite da budete u toku.

Tekst pripremila: Samra Šakanović Prgić

Prethodni članakInfo sesija: Vođenje poslovnih knjiga i obaveze samostalnih poduzetnika
Naredni članakFestival svjetla Zagreb 2023