Naslovnica Preporučujemo Otvorena izložba Hibe Mustafić: Natura est cultura

Otvorena izložba Hibe Mustafić: Natura est cultura

Izložba “Natura est cultura” Hibe Mustafić otvorena je večeras u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Na izložbi su predstavljena umjetnička djela autoricee Hibe Mustafić nastala u povodu “Svjetskog dana čišćenja”, a kao doprinos u podizanju svijesti o ovom globalnom problemu i skretanje pažnje na ljepotu prirode koja treba biti čuvana i njegovana u njenom esencijalnom obliku.

Riječ je 27 umjetničkih slika velikog formata, rađenih kombiniranom tehnikom i tehnikom akril na platnu koja su uglavnom nastala u drugoj polovini ove godine. Umjetnica, kojoj je ovo 13. samostalna izložba, trudila se koristiti reciklirani materijal kako bi potcrtala značaj očuvanja prirodnih resursa.

– Umjetničko stavranje kod mene obično počinje od emocije koja prerasta u ideju. Ovaj put je bilo suprotno. Kad sam se vraćala sa jedne likovne kolonije prošla sam pored pejzaža koji me oduševio i ostavio bez daha. Bila sam sretna što tako nešto imamo i njegujemo. No, sam par kilometara dalje vidjela sam veoma ružnu deponiju na jednom našem jezeru i to me skamenilo. Odlučila sam povezati svoju umjetnost i odnos čovjeka prema prirodi – objasnila je Mustafić.

Izložba Hibe Mustafić je otvorena do 30.10.2021.

Dodaje da je na ovaj način željela podsjetiti da priroda čovjeku daje sve, da smo iscrpili njene resurse, a zauzvrat joj ništa ne dajemo već samo uništavamo.

– Nije ni čudo da nam se priroda sad sveti jer sve ove klimatske promjene i prirodne nepogode direktni su rezultat čovjekovog djelovanja. U svojim djelima na apstraktan način i jarkim koloritom želim istaći ljepotu prirode u njenom izvornom obliku – istaknula je Mustafić.

Hiba Mustafić rođena je 1960. Godine u Sarajevu gdje živi i radi. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za umjetničko stvaralaštvo. Članica je Udruženja likovnih umjetnika „Paleta Ćulhan“ i predsjednica Udruge Likovnih Umjetnika HKD Napredak Sarajevo.

Svi zainteresirani ovu izložbu u galeriji Mak mogu pogledati do 30. oktobra od 10 do 19 sati.

Prethodni članakEBRD webinar: Vještine pregovaranja
Naredni članakOrašasti plodovi: bademi