Naslovnica Savjetnici Osnove za zaštitu djece na internetu koje svaki roditelj treba da zna

Osnove za zaštitu djece na internetu koje svaki roditelj treba da zna

Internet, kao i ovaj realni svijet je pun svega i svačeg. Iako djecu učimo kako se prelazi ulica, kako se pozdravlja u trgovini ili kako ne treba vrata otvarati ako nema nikog kod kuće, često zaboravimo da je njihovo vrijeme drugačije od onog našeg.

Često se po društvenim medijima dijele priče o onom našem nekadašnjem djetinjstvu, kako smo se igrali, družili, istraživali. Mi tada nismo imali internet i nama naši drugari nisu prenosili najnovije vijesti iz svijeta nekih tamo Youtuber-a, tako da se, kao roditelji, trebamo postaviti u vrijeme naše djece i biti svjesni njihovih izazova, kakve mi nismo imali. Koliko god je ovo vrijeme korisno u nauci, medicini, ekonomiji – toliko ima i problematičnih momenata kao što je zaštita djece na internetu. 15% djece svijeta prođe kroz neku vrstu stresa u manjim ili većim količinama na internetu.

Loših ljudi je uvijek bilo, i biće. Kao što neko koristi internet da nauči kako napraviti šadrvan u dvorištu, tako neki pedofili pretražuju i kontaktiraju djecu. Nažalost. Evo nekoliko ideja kako da postavite limit i uradite barem minimum u zaštiti vaših mališana.

 1. OGRANIČENJE  KORIŠTENJA INTERNETA

Generalno, kamo sreće da djeca satima istražuju i uče nešto što ih interesuje, međutim vjerovatnost za to je veoma mala do nikakva. Ograničite korištenje interneta u globalu, jer što su djeca duže online veće su šanse da će naići na nešto od čega bi trebali biti zaštićeni. Postoje razni alati koje možete koristiti, kao zaključavanje interneta nakon određenog perioda i slično. Također, računar/laptop/mobitel neka uvijek bude u prostoriji gdje i vi najčešće boravite.

 1. PROVJERAVAJTE HISTORIJU PRETRAŽIVAČA ILI KOPIRAJTE NJIHOV KORISNIČKI RAČUN

Moj dječak je još mali, dozvoljavam mu da koristi samo moj korisnički račun, tako da u bilo koje doba mobitelom mogu provjeriti šta je radio na internetu ili gledao na Youtube-u. Ovo može biti problem kod malo starije djece, da žele tu neku privatnost. Mišljenja sam da je privatnost privilegija, a ne pravo. Barem dok porastu i budu odgovorni sami za sebe, tako da se nemojte osjećati loše zato što pratite “svaki korak”.

 1. PRISTUPAČNOST I ŠIFRE

Ukoliko žele imati vlastiti mobitel, iPad ili nalog na nekoj socijalnoj mreži – šifru na sunce. Bez puno rasprave. Također, postoje specifični programi kao što je keylogger koji zapisuje i pamti svaki upisani znak na računaru i šalje vama izvještaj do web pretraživača koji su specifično kreirani za djecu kao što je safesearchkids i mnogi drugi. Google Chrome, Safari i Mozilla Firefox imaju children safety opciju koja filtrira sadržaj za djecu kroz algoritam, a dozvoljava da zabranite web stranice koje ne želite da vaša djeca posjećuju.

 1. RAZGOVOR

Razgovarajte sa svojom djecom. Pripremite ih i objasnite im o čemu se zapravo radi. Naučite djecu koje su informacije za širu javnost, a koje za porodicu. Naučite ih da je razgovaranje s nepoznatom osobom opasno kako uživo, tako i na internetu. Zabranjene informacije za dijeljenje istaknite na redovnoj bazi – naprimjer – slike, lični dokumenti, vaše kreditne kartice, adresa, broj telefona, naziv škole, radna mjesta roditelja, park u kojem se igraju…

 1. BUDITE PRIMJER

Najviše uče tako što nas gledaju, pa zašto onda sebi ne zabranimo nepotrebno prisustvo na internetu? O ovome ću u posebnom članku.

Ukoliko se desi da djeca dožive “internet napad” od nekog, prvo što će uraditi je pokušati to da sakriju. Najveći strah je stid od roditelja i drugara, te strah od oduzimanja “internet svijeta”. Zato mi kao roditelji trebamo mnogo razgovarati s djecom na ovu temu. Ukoliko primjetite neke od ovih znakova na vašoj djeci, obavezno ih pozovite “na kafu”, i laganim tonom i podržavajući ih da se otvore ispitajte o svemu.

Znakovi:

 • emocionalna uznemirenost prije i poslije korištenja interneta
 • povlačenje od porodice, prijatelja i regularnih aktivnosti
 • izbjegavanje škole
 • često mijenjanje ponašanja, raspoloženja i apetita
 • izražavanje želje o prestanku korištenja interneta
 • nervoza na zvuk nove poruke ili email-a na telefonu/računaru
 • izbjegavanje razgovora o internetu

Ukoliko otkrijete da se zaista radi o cyber bullying-u koji je sad popularan i kod nas, kopirajte sve poruke i prijavite policiji, a djetetu pružite onu svoju najbolju roditeljsku notu u vama, da prevaziđu problem sa najmanje mogućih posljedica kao što su: manjak samopouzdanja, strah i stres.

IZVORsabinary.com
Prethodni članakJavni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Grad Zavidovići
Naredni članakJAVNI POZIV: POKRENI SVOJ KREATIVNI ILI ICT BIZNIS!