Naslovnica Biznis kutak Osnove investiranja #1: Kako započeti svoje investiciono putovanje?

Osnove investiranja #1: Kako započeti svoje investiciono putovanje?

Ne postoji garancija za profit na berzi. Ali postoji povećana šansa za uspjeh ukoliko se pažljivo slijedi pametan plan. Tada se svakome pruža prilika da uspije – da, i tebi.
Ali kako pobijediti u šahu, ukoliko ne znaš pravila kretanja figura?

Investitori mogu zaraditi bogatstvo. Vještine donošenja odluka su važne, a pažnja na detalje je idealna karakterna crta. Međutim, univerzalna istina je da je svaki investitor, posebno neiskusan, podložan greškama… Pa, kako to popraviti i započeti svoj put ka ulaganju na pravi način, uz najmanji mogući rizik?

Najveći svjetski investitor Voren Bafet je jednom rekao: „Najbolja investicija koju možete da napravite je u vašim vještinama. Investirajte u sebe.’’

Veoma je važno znati šta radiš, posjedovati pravo znanje. Ulaganje u akcije nije zasnovano na sreći, već na činjenicama i brojkama. I stoga trebaš biti u stanju primjetiti mogućnosti.

Predstavljamo ti slijedeće korake, onakve kako smo ih uočili na platformi FREEDOM24. Ovo je platforma koju možeš koristiti da naučiš o svim finansijskim stvarima, dobiješ ideje za investiranje u određene akcije koje pretražuju i predlažu iskusni trgovci, kao i da naučiš kako investirati u druge finansijske instrumente kao što su ETF, BITO i IPO.

Usput, svoju prvu besplatnu zalihu možeš dobiti ako se registruješ danas sa ovim linkom! DA, potpuno besplatno, ne moraš ništa plaćati! I pri tome možeš osvojiti TESLA akciju u vrijednosti do 1100$.

No, da se vratimo na temu. Ovo je 5 koraka koje investitor-početnik treba preduzeti da bi počeo sa manje rizika i manje stresa:

Korak #1: Ne stavljaj sva jaja u jednu korpu!

Važno je ograničiti rizik u svojim investicijama… Jer ovdje govorimo o tvom teško zarađenom novcu! Zbog toga bi trebalo da imaš odgovarajuću distribuciju sredstava u mnogim sektorima i u različitim kompanijama, a ne samo u jednoj specifičnoj kompaniji.

Na primjer, recimo da uzmeš sav svoj novac i podjednako ga rasporediš u 4 različita sektora:

  • tehnologija
  • nekretnine
  • bankarstvo
  • energija.

Ukoliko dođe do finansijske/bankarske globalne krize, to će uticati samo na ¼ tvoje investicije, a ne na tvoj cijeli portfolio. Dakle, tako si minimizirala/o rizik.

Korak #2: Investiraj u budućnost.

Inovativne kompanije kao što su Tesla, NIO, ili čak metaverse sada, su one koje investitorima obično donose najveći prinos. Ovo je zato što entuzijazam za nešto novo stvara trend na tržištima.

Masovna kupovina akcija inovativnih kompanija je razlog zbog kojeg cena akcije raste, i stoga bi trebalo razviti sposobnost raspoznavanja ovakvih kompanija. Čitanje vijesti i finansijskih web-lokacija mnogo pomaže u tom cilju. Takođe možeš pronaći takve kompanije i na platformi Freedom24, u njihovom sektoru ideja.

Korak #3: Investiraj na duge staze.

Strpljenje je jedno od najvažnijih oružja koje investitor treba imati.
Moraš znati da će povećanje tvog kapitala biti sporo, ali i postojano tokom vremena. Duga igra uvek pobjeđuje. Ne možemo osvojiti tržište, ali ukoliko ga pratimo, tržište će uvijek da raste.

Korak #4: Uradi opsežno istraživanje.

Prije bilo kakvog ulaganja veoma je važno znati tačno kakav proizvod kupuješ.

U slučaju akcija, moraš tačno znati šta kompanija u koju ulažeš radi; njene buduće planove, finansijske podatke, i njenu marginu razvoja.

Korak #5: Investiraj u sebe.

Koju god strategiju želiš slijediti, prvo bi trebalo da stekneš znanje o tome što tačno moraš uraditi prije bilo kakvog ulaganja. Dakle – investiraj u sebe prije nego što kreneš na ovo magično putovanje!

Rizik od gubitka kapitala je visok i ako ne razumiješ kako investicija funkcioniše, onda je bolje da je izbjegneš ili da se konsultuješ sa profesionalcem. Primjerice, Freedom24 ima odličan tim za podršku koji je tu da odgovori na svako pitanje koje imaš.

Ali prije toga, još jednom, odvaži se i zatraži svoje besplatne zalihe danas! Drži ih u svom portfelju dok ne budeš siguran u svoje slijedeće korake, ali to zahtjevaj danas – dok ponuda još uvijek važi.

Klikni ovdje kako bi osvojio/la svoju prvu besplatnu akciju!

Više informacija potraži u LONCU: lonac.pro

IZVORlonac.pro
Prethodni članakBespovratna sredstava za podršku investicijama u ruralni turizam u BiH
Naredni članakZimska iznenađenja u Importanne centru & Mirisni Winter Lounge by Orbico