Naslovnica Stroga pozitiva Osnaživanje energetske sigurnosti u BiH: CENER 21 uz podršku regionalnog projekta SMART...

Osnaživanje energetske sigurnosti u BiH: CENER 21 uz podršku regionalnog projekta SMART Balkans

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, Bosna i Hercegovina je preuzela važne obaveze, uključujući implementaciju energetske tranzicije. Ova tranzicija ima za cilj stvaranje konkurentnog i dugoročno održivog energetskog sistema, sa posebnim fokusom na osiguranje sigurnosti snabdijevanja. U ostvarivanju ovog cilja, slijedimo model 5D, koji podrazumijeva Dekarbonizaciju, Decentralizaciju, Digitalizaciju, Demonopolizaciju i Demokratizaciju energetskog sektora, primjenjujući set mjera, kao što su: mjere energetske efikasnosti, energetskog menadžmenta, upotreba obnovljivih izvora energije te uvođenje principa građanske energije.


Inspirisan strateškim opredjeljenjem naše države ka dekarbonizaciji, Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 s ponosom najavljuje početak implementacije projekta “Doprinos energetskoj sigurnosti kroz akciju poticanja zelene energetske tranzicije” u Bosni i Hercegovini. Projekat se provodi u okviru regionalnog projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Projekat je započeo u junu 2023. godine i trajat će ukupno 18 mjeseci.


Cilj projekta je jačanje energetske sigurnosti koju će zajednički poticati organizacije civilnog društva, akademska zajednica, industrije, građani i građanke, te će se promovisati umrežavanje i razmjena iskustava sa donosiocima odluka, kao i jačati kapaciteti na temelju znanja vrhunskih stručnjaka iz oblasti.
Vizija ovog projekta je odgovoriti na potrebe ciljnih skupina i osnažiti njihovo znanje i kapacitete kroz tri grupe aktivnosti:
• Jačanje kapaciteta sudionika o energetskoj tranziciji kroz interaktivne radionice, izvještaje o stanju energetske sigurnosti, konsultacijske sastanke s donositeljima odluka i akcijske planove za zagovaranje energetske sigurnosti.
• Osnaživanje malih i srednjih preduzeća (MSP) u dekarbonizaciji, uspostavljanju energetskog menadžmenta i korištenju obnovljivih izvora energije kroz radionice, audite energetske efikasnosti i čistije proizvodnje te preporuke i planove tranzicije.
• Podizanje svijesti javnosti kroz promotivne kampanje, uključujući Izazov štednje električne energije za promjenu navika i usvajanje praksi uštede energije za održiviju budućnost.
Kroz ove aktivnosti, težimo ostvariti održivu i prosperitetnu energetsku budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine, unaprijediti sigurnost snabdijevanja i doprinijeti globalnim naporima za zaštitu našeg okoliša.

Prethodni članakLive Stage festival na Skenderiji od 27. do 29. jula
Naredni članakLegendarni skakač Orlando Duque vodi trening kamp u Mostaru