Naslovnica Preporučujemo Osmomartovski marš: „ODLUČNE CURE ĆE SPASITI SVIJET!“

Osmomartovski marš: „ODLUČNE CURE ĆE SPASITI SVIJET!“

Pridruži se – hodaj za ženska prava!

Srijeda, 8. 3. 2023.

Okupljanje: Pozorišni trg Susan Sontag sa početkom u 13:00 sati

Fondacija CURE organizuje mirovno-aktivistički marš povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, koji će početi okupljanjem na Pozorišnom trgu Susan Sontag, a završiti na Trgu Bosne i Hercegovine.

8. mart – Međunarodni dan žena je dan posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i građanskim pravima i društvenim ostvarenjima.

Fondacija CURE će zajedno sa aktivistima/kinjama i svim organizacijama s kojima dijeli želju za državom ravnopravnih građana/ki izaći na ulice kako bi, kao i svaki put do sada, pokazale otpor prema onima koji/e stoje na putu ostvarivanja ženskih prava i sloboda. Želimo pokazati našu odlučnost u zaustavljanju svih opresivnih politika prema ženama i marginalizovanim grupama.

I zato, ovogodišnji slogan 8. marta je:

ODLUČNE CURE ĆE SPASITI SVIJET!

Odlučne smo da preuzmemo moć i spasimo svijet od retradicionalnih politika koje urušavaju svjetsku sigurnost, slobode i prava koja su ustanovljena na osnovu demokratskih zakona, rezolucija, konvencija i protokola.

Odlučne smo u zaustavljanju nasilja koje je patrijarhat posijao i čije plodove nasilja, mržnje i diskriminacije nosimo u okovima neoliberalnog kapitalizma!

Odlučne smo u zaustavljanju siromaštva, recesije, korupcije, urušavanja sistema koji natrpava prepune trpeze, uzimajući sa opustošenih trpeza!

Odlučne smo u zaustavljanju pustošenja prirodnih resursa, otimanja rijeka, zagađivanja zraka i štetnih praksi uništavanja planete Zemlje i njenih prirodnih resursa!

Odlučne smo u zaustavljanju sistema koji daje moć samo pojedincima koji vlast i moć koriste da bi razjedinili, razorili i pokorili!

Da, odlučne smo da spasimo svijet! Duboko u našim kostima bude su ljute pretkinje čije ste slobode već jednom davno oduzeli!

Mi naš glas nećemo stišati, niti poglede spustiti!

Ne igrajte se sa našim slobodama jer znamo da smo pravoj strani historije i zato smo nezaustavljive, nepobjedive, samouvjerene, solidarne i ujedinjene!

Prethodni članakKids Kinđurijada u subotu u sarajevskom Domu mladih
Naredni članakRed Bull Homerun: takmičari i gledaoci uživali na Jahorini