Naslovnica Zdrav život Orašasti plodovi: bademi

Orašasti plodovi: bademi

Iako se smatraju orašastim plodovima, bademi su sjemenke biljke badema, koštuničavog voća. Zbog svojih velikih blagodati po zdravlje, uzgoj iz Sredozemlja u 18. vijeku proširuje se na Kaliforniju, koja je danas najveći svjetski proizvođač badema, a slijede Španjolska i Italija. Nonpareil je najbolja i najukusnija sorta badema. Svijetle je boje, jednoličnih, glatkih zrna te nježno slatkoga okusa, bez gorčine. Odličan je kao natural proizvod ili za preradu, a lako se i blanšira.
Badem pomaže regulaciji tjelesne mase redukcijom masnih naslaga. Alkalizira organizam i pomaže kod žgaravice. Poboljšava rad živčanog sustava i poboljšava moždane funkcije. Može pomoći smanjenju krvnoga pritiska kao i smanjenju kolesterola te time sudjeluje u zaštiti od moždanog i srčanog udara.

Energetske vrijednosti u 100gmastiproteinivlakna
575 kcal49 g (3 g zasićene)21 g

Bademi su poželjna namirnica u programima za smanjenje tjelesne težine jer jako brzo smanjuju glad, ali što je još bitnije odličan su izvor omega 3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i mozga.

Oni koji su skloniji zdravijoj ishrani ili vegetarijanskim/veganskim opcijama su zasigurno probali i konzumirali bademovo mlijeko. Njega je moguće kupiti gotovog, ali i jednostavno pripremiti u kućnim uslovima.

Prethodni članakOtvorena izložba Hibe Mustafić: Natura est cultura
Naredni članakKupovinom Fresh Corner proizvoda podržavate djecu u SOS Dječija sela u BiH