Naslovnica Preporučujemo Održiva briga o kućnim ljubimcima za održivu budućnost

Održiva briga o kućnim ljubimcima za održivu budućnost

Do koje mjere držanje kućnih ljubimaca utiče na okoliš?

Kućni ljubimci ne samo da donose radost svojim vlasnicima nego imaju mjerljiv pozitivan utjecaj na fizičko zdravlje i mentalno blagostanje. Imati kućnog ljubimca u porodici povezano je sa manjim stresom, manjim brojem srčanih udara, nižom stopom depresije i povećanim samopoštovanjem. Međutim, to nije sve. Njihov ekološki otisak nije mali. Prema procjenama, posjedovanje psa srednje veličine može imati sličan karbonski otisak kao veliko terensko vozilo. To je iz razloga jer se danas kućni ljubimci poput pasa hrane gotovom hranom, a osim hrane, kućnim ljubimcima se kupuju igračke, proizvodi za njegu i razni dodaci, koji također imaju ekološki otisak. Kućni ljubimci koji se hrane biljkama i žitaricama, kao što su zečevi i glodari, imaju mnogo manji uticaj na okoliš. 

Najveći uticaj na okoliš  povezan sa našim kućnim ljubimcima dolazi od proizvodnje hrane za kućne ljubimce na bazi mesa pri čemu se  koriste zemljište, voda i energetski resursi, a što predstavlja značajan izvor emisije stakleničkih gasova.

Kako bi izmjerili ekološke otiske analizirani su sastojci uobičajenih marki hrane za kućne ljubimce što je prezentirano u članku New scientist časopisa. Izračunato je, na primjer, da bi pas srednje veličine dnevno konzumirao 90 grama mesa i 156 grama žitarica u preporučenoj porciji od 300 grama sušene hrane za pse. Sa svojom prethodno sušenom težinom, to je jednako 450 grama svježeg mesa i 260 grama žitarica. To znači da u toku godine unese oko 164 kilograma mesa i 95 kilograma žitarica. Za proizvodnju 1 kilograma piletine godišnje, potrebno je 43,3 kvadratna metra zemlje, daleko više za govedinu i jagnjetinu, a 13,4 kvadratna metra za proizvodnju kilograma žitarica. Dakle, to mu daje otisak od 0,84 hektara. Za velikog psa kao što je njemački ovčar, brojka je 1,1 hektar.

Ako bi naši krzneni prijatelji formirali zasebnu državu, ona bi bila na 5. mjestu u globalnoj potrošnji mesa iza Kine, SAD-a, Brazila i Rusije, prema navodima Greg Okina, profesora na Odsjeku za geografiju i Institutu za životnu sredinu i održivost u Los Angeles-u, autora studije koja izučava uticaj ljubimaca na okoliš, objavljene 2017. godine.

Kako bi se smanjio uticaj na okoliš ono što vlasnici ljubimaca mogu učiniti je slijedeće. 

  1. Kupovati samo hranu koja je potrebna. Kako bi se izbjegle emisije gasova od prevoza i proizvodnje, u svakom slučaju bolje je kupovati lokalno proizvedenu hranu za kućne ljubimce i voditi računa o načinu ishrane uz konsultaciju veterinara, te uvoditi više vegetarijanske i veganske hrane.  Razumljivo je da su potrošači posljednjih godina postali ekološki svjesniji, što utiče i na našu svakodnevnu ishranu, a obzirom da sve više ljudi postaje vegetarijanac ili vegan, pitanje je da li je moguće napraviti istu promjenu za ljubimca!? Psi su svejedi i mogu jesti širok izbor vrsta hrane, te ne moraju imati mesni obrok svaki dan, tako da mogu preživjeti na vegetarijanskoj prehrani sve dok je prehrana potpuna i dobro izbalansirana. Međutim, mačke su strogo mesojedi i ovise o nekim vrlo specifičnim nutrijentima koji se nalaze u mesu, uključujući taurin, vitamin A i arahidonsku kiselinu, te se mogu ozbiljno razboljeti ako se hrane vegetarijanskom ili veganskom prehranom. Ipak,  vlasnici mogu kupovati brendove koji koriste samo meso boljeg blagostanja i ribu sa MSC certifikatom (održivo ribarstvo). Ako se unose bilo kakve promjene u ishranu, važno je da je to postepeno tokom vremena.
  2. Kunići su uvjerljivo najekološkiji kućni ljubimci od sva tri jer jedu potpuno biljnu prehranu. Osim što jedu domaće povrće, zečevi moraju pojesti svežanj sijena koji je velik koliko i oni svaki dan. Za nas je to možda zdravo povrće, ali za zeca je šargarepa kalorična kao i čizburger! Povrće treba hraniti umjereno i uvoditi ga postepeno kako bi se izbjegle stomačne tegobe. Moguće je okušati se u uzgoju svog povrća (za svoje potrebe i za potrebe zečeve).
  3. Usvojiti ljubimca, ne kupovati. Sve je veći broj ljubimaca koji su napušteni, što dovodi do prenaseljenosti u skloništima za spašavanje ili formiranja čopora po ulicama. Kako bi se to spriječilo ljubimca treba sterilizirati ili kastrirati čime se smanjuje mogućnost neželjenog legla.  Udomljavanje kućnog ljubimca umjesto kupovine pomaže u smanjenju broja životinja koje traže dom u centrima za spašavanje. 
  4. Smanjiti upotrebu plastike gdje god je to moguće. Slike kornjače povređene plastičnom slamčicom, delfina koji pokušava da pojede plastičnu kesu usred okeana ili foke sa frizbijem koji joj se urezao u vrat, sve nas tjera da shvatimo kakav uticaj plastika može imati na životinje do kojih nam je toliko stalo. Smanjenje plastike je pozitivan korak za okoliš, a kao vlasnici kućnih ljubimaca, postoje jednostavni načini na koje možemo smanjiti svakodnevnu upotrebu plastike. Na primjer, možemo kupiti keramičke posude za hranu za kućne ljubimce umjesto plastičnih, neplastične igračke i dodatke i pokušati napraviti vlastite DIY igračke. Moguće je reciklirati stare vrećice za hranu za kućne ljubimce. Vlasnici kućnih ljubimaca mogu kupovati eko brendove hrane za kućne ljubimce, igračaka i pribora koji koriste ambalažu koja se može reciklirati. Također moguće je odložiti na javna odlagališta koje će reciklirati vrećice s hranom za kućne ljubimce. 
  5. Prilikom kupovine mačjeg pijeska birati onaj napravljen od biljnih materijala kao što su pšenica, kukuruz, bor, kokos ili reciklirane novine, a smanjenje otpada je još jedan jednostavan, ali važan način na koji vlasnici kućnih ljubimaca mogu postati ekološki prihvatljiviji. Prelazak  na biorazgradivu kesu za mačke ili kese za pseći izmet koje se mogu kompostirati, reducirao bi velike količine otpada. Tone mačjeg pijeska i plastičnih vrećica za izmet svake godine završe na deponiji, tako da bi ovaj mali prekidač mogao imati veliki uticaj. 
  6. Kako bi se izbjegla kupovina postoji mogućnost prenamjene kućnih predmeta u igračke za kućne ljubimce. Ti kućni predmeti mogu se koristiti za izradu vlastitih igračaka za kućne ljubimce. Prenamjena starih predmeta odličan je način za recikliranje. Čak i kartonska kutija može pružiti odličnu zabavu ili možda ugodno mjesto za mačku da se sklupča, dok cijevi za toaletne rolne mogu biti odlične hranilice za slagalice za mačku, psa, zeca ili ptice. Jednostavna papirna vrećica može postati igračka za hranjenje zečeva, a plastična boca se čak može prilagoditi u dozator za poslastice!
  7. Hodati umjesto voziti. Osim druženja, jedan od najfantastičnijih aspekata vlasnika psa je koliko vas ohrabruju da ustanete i krenete. Odlazak u duge šetnje sa svojim psom održava ne samo psa sretnim i zdravim već i vlasnika. Međutim, neki od nas mogu prvo uskočiti u auto i odvesti se negdje da prošetaju svog psa prije nego što uskoče nazad u auto i krenu kući. Naravno, nemaju svi zelene površine na svom pragu, pa je za one koji možda žive u velikom gradu ovo jedini način da temeljito vježbaju svoje pse. Ako ne, vrijedi razmisliti da li zaista trebate ići autom i možete li umjesto toga prošetati do parka i istovremeno pomoći okolišu?
IZVOReuinfo.ba
Prethodni članakOBILJEŽAVANJE JUBILEJA – 45. godina djelovanja Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH
Naredni članakUpravljanje brigama