Naslovnica Stroga pozitiva Održana Stručna konferencija „Prevencija oboljenja i povreda u procesu odgoja i obrazovanja...

Održana Stručna konferencija „Prevencija oboljenja i povreda u procesu odgoja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta – Vodič dobre prakse“

U Sarajevu je u utorak, 07.12.2021. godine Udruženje za majku i dijete Bombon (UMDB)– Institut za majku i dijete organizovalo Stručnu konferenciju na kojoj je predstavljen Vodič dobre prakse – Prevencija oboljenja i povreda u procesu odgoja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta, prvi ove vrste u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji je prisustvovao veliki broj predstavnika vlasti, javnih institucija, udruženja, direktora i pedagoga iz predškolskih ustanova kao i predstavnika društveno odgovornih kompanija koje podržavaju rad ovog udruženja.

Ovaj vodič će biti vodilja za razvijanje i unaprjeđenje profesionalnih znanja i vještina svih stručnih osoba (odgajatelja) i osoba u direktnom radu s djecom o procjeni rizika i prevenciji oboljenja i povreda kod djece predškolskog uzrasta. Kroz njegov teoretski i praktični dio će biti omogućena edukacija i ovladavanje novim vještinama svim osobama uključenim u direktni odgojno-obrazovni rad sa djecom predškolskog uzrasta.

UMDB – Institut za Majku i dijete je okupilo grupu odgovornih stručnjaka kao koautora u kreiranju Prevencije oboljenja i povreda u procesu odgoja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta – Vodič dobre prakse koji se sastoji od četiri cjeline:

  • Sanitarno-higijenski, tehnički i zdravstveni uslovi u objektima za odgoj i obrazovanje djece (autorica Mr. sci. Jasmina Hrnjica Bajramović, dipl. san. ing);
  • Kako prepoznati bolesno dijete / hitna stanja kod beba i djece (autorica mr. sc. dr. Selma Dizdar, specijalista pedijatar i subspecijalista dječije kardiologije);
  • Prevencija nenamjernih ozljeđivanja (autorica prof. dr. med. sc. Aida Pilav);
  • Psihološke kompetencije osoba u direktnom radu s djecom predškolskog uzrasta (autorica Aldijana Zagorac, dipl. psihologinja).
Alma Hodžić-Badić, Predsjednica UMDB – Instituta za majku i dijete

UMDB – Institut za majku i dijete je za tri godine rada proveo veliki broj aktivnosti namijenjenih roditeljima sa ciljem jačanja porodice. Rezultati rada udruženja se ogledaju i u velikom broju korisnika čiji je broj premašio četiri hiljade. Također, udruženje je identificiralo polje djelovanja kojem se do sada nije pridavala potrebna pažnja, a veoma je značajno u stvaranju boljih preduslova za zdravije i sretnije generacije koje dolaze.

„Najbolja investicija društva je ulaganje u sigurno i zdravo okruženje djece predškolskog uzrasta. Rani rast i razvoj su ključni za pravilno odrastanje, a Udruženje za majku i dijete je uočilo da je neophodno jačati kompetencije i vještine stručnih lica u direktnom odgojno-obrazovnom radu sa djecom u predškolskim ustanovama.“ – istakla je Alma Hodžić-Badić, predsjednica UBMD.

Jedna od recenzentkinja Vodiča dobre prakse, prim.dr.Amra Junuzović-Kaljić je rekla da je on nastao kao rezultat potrebe da se predškolskoj djeci osiguraju najbolji uslovi za rani rast i razvoj i da im se osigura sigurno okruženje.

prim.dr.Amra Junuzović-Kaljić, specijalista pedijatar

“Izradom ovog vodiča učinjen je odličan iskorak kako bi svi polaznici usvojili medicinsko-sanitarno-psihološko-preventivni osnov, što je ujedno preventiva u sistematskoj i sistemskoj brizi o djeci u predškolskim ustanovama. Autori su prepoznali i stručno obradili osnovne izazove i rizike za zdravlje djece i sigurnosne aspekte tokom boravka u predškolskim ustanovama i ponudili edukativni materijal svim pružateljima usluga u predškolskom odgoju i obrazovanju”, rekla je prim.dr.Junuzović-Kaljić.

Recenzent Vodiča dobre prakse, prof.dr.sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar je u svom izlaganju istakao da je bitno osigurati sigurno i zdravo okruženje za djecu predškolskog uzrasta jer su oni najosjetljivija kategorija našeg društva, te dodao:

prof.dr.sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar

„„Prevencija oboljenja i povreda u procesu odgoja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta – Vodič dobre prakse“ rezultat je višegodišnjeg znanja, praktičnog iskustva i ogromnog truda autora i nudi niz značajnih praktičnih savjeta, preporuka i rješenja, omogućava usvajanje znanja i praktičnih vještina u procjeni rizika i prevenciji oboljenja i povreda kod predškolske djece. Sadrži sve elemente pouzdanog praktičnog vodiča za odgajatelje u jaslicama i vrtićima, a može koristiti roditeljima i članovima porodica djece i ostalim zainteresiranim učesnicima u direktnom odgoju djece predškolskog uzrasta“.

Naida Hota-Muminović, Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo

Medijima se obratila i Naida Hota-Muminović, Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo koja je istakla: „Sva djeca moraju imati jednake prilike i jednake šanse, a njihovo pravo na pravilnu brigu i pravilnu njegu, ispravno obrazovanje u predškolskim ustanovama je njihovo temeljno ljudsko pravo i zbog toga Vlada Kantona Sarajevo nastoji obuhvatiti što veći broj djece programom predškolskog odgoja i obrazovanja.“

Veliki broj zainteresovanih gostiju je pratilo Stručnu konferenciju

Održavanje konferencije je podržala Općina Novo Sarajevo i društveno odgovorne kompanije: Amsal Pharmaceuticals, Bosnalijek DD, Zentiva pharma, Salveo, Salvus BH, Violeta doo, KJU Porodično savjetovalište Kantona Sarajevo i Agencija Success.

Prethodni članakOdržana manifestacija “Stihovi i skaske ispod maske” u Istanbulu
Naredni članakSpotted priča o ljubavi i braku