Naslovnica Biznis kutak Održana manifestacija dodjele priznanja „100 najvećih u BiH i regionu“

Održana manifestacija dodjele priznanja „100 najvećih u BiH i regionu“

Noć najboljih među najboljima

Crvenim tepihom dvorane Katarina međugorskog etno sela Herceg sinoć su prošli svi oni koji u svijetu biznisa u Bosni i Hercegovini nešto znače. Povod je bila tradicionalna manifestacija dodjele priznanja „100 najvećih u BiH i regionu“ koja se svake godine održava u našoj zemlji.

Ovaj projekat, jedini koji vrednuje poslovne uspjehe i okuplja najbolje u našoj zemlji, već 35. godinu zaredom organiziraju Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, bonitetna agencija LRC BIS i LRC Inkasso, članice  LRC Group uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Izazovi sa kojima se suočavaju kompanije u uvjetima koje nam je donijela pandemija korona virusa iznjedrili su i u našoj zemlji lidere spremne da se suoče sa svim rizicima koje donosi plovidba nemirnim morima ekonomske nestabilnosti i svi oni okupili su se jučer na jednom mjestu.

Nećemo pretjerati ako kažemo da se sinoć u dvorani Katarina uspjeh gotovo mogao dotaknuti. Organizatori su biranim riječima pozdravili uvažene goste, naglasivši značaj vrednovanja i promoviranja uspjeha i na ovaj način.

No, krenimo redom.

U kategoriji velikih kompanija prema ostvarenom prihodu u Bosni i Hercegovini neprikosnoveni lider i ove godine je Bingo d.o.o. Tuzla. Ovu poziciju je zaslužio ostvarivši 1.385.014.783 KM prihoda u prošloj godini.

Prema podacima koje je uradila bonitetna agencija LRC BIS za potrebe projekta “100 najvećih u BiH ”, prošla godina je bila godina oporavka bh. ekonomije, a posebno njene vanjskotrgovinske razmjene. Zvanični podaci pokazuju da je u 2021. godini zabilježen rast izvoza u odnosu na godinu ranije za čak 35 posto. A naš vodeći izvoznik je zenička kompanija Arcelormittal sa ukupnim izvozom sirovog željeza, čelika i ferolegura u vrijednosti 546.668.580 maraka.

Ova kompanija već godinama drži prvo mjesto među bh. izvoznicima, a zauzeli su i prvo mjesto po dobiti koja je iznosila 199.135.067 KM.

Prvi u kategoriji srednjih preduzeća po ostvarenom prihodu je Interenergo d.o.o. Sarajevo, preduzeće za trgovinu električnom energijom sa prihodom od 151.403.457 maraka u 2021. godini. Prvi u istoj kategoriji, ali po ostvarenom izvozu je Frimeco d.o.o. Ilijaš, preduzeće za proizvodnju hemijskih proizvoda sa ostvarenih 51.403.212 maraka izvoza. Preduzeće za računalno programiranje Glasfaser Connect na prvom je mjestu u kategoriji srednjih preduzeća po ostvarenoj dobiti, koja u njihovom slučaju iznosi sjajnih 17.914.074 maraka.  

Najveći prihod u kategoriji malih preduzeća ostvario je Agragold d.o.o. Brčko Distrikt; najveću dobit RŽR Ljubija; a CROA d.o.o. Vitez je na prvom mjestu po ostvarenom izvozu u 2021. godini.

Vrijedno je napomenuti da je Ministarstvo privrede najrazvijenijeg kantona u Federaciji BiH, Kantona Sarajevo, prepoznalo značaj okupljanja najboljih među najboljima i podržalo manifestaciju kao strateški partner.

Uvijek sa najboljima je i kompanija EuroExpress brza pošta, koja je ekskluzivni partner projekta već sedmu godinu zaredom. Oficijelno vozilo projekta je Porsche BH.

Tokom večeri uručena su priznanja i najboljima u preko 40 djelatnosti po ostvarenom prihodu.

I na samom kraju, kao vrhunac večeri, dodijeljeno je jedinstveno priznanje, Pečat 100 najvećih, kompaniji GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o. Ovo priznanje dodjeljuje se samo jednoj kompaniji i to onoj koja je na svim poljima uvećala rezultate poslovanja, a istovremeno se iskazala na polju kojem bi trebale težiti sve kompanije i pojedinci – polju društvene odgovornosti. Ova kompanija proizvodi dijelove visokosofisticirane opreme za proizvodnju za evropske proizvođače, na najmodernijim strojevima za obradu metala. Izvoz su povećali za 46, prihod za 44, a dobit za 31 posto u 2021. godini u odnosu na prethodnu.

Sjajne poslovne priče, impresivni brojevi, brojni projekti, kako oni u fazi realizacije, tako i oni u fazi planiranja, dokaz su da ova zemlja ima sposobne poslovne ljude koji mogu, uz podršku države i institucija, generirati njen istinski napredak dostojan najboljih, te da slogan jedne velike kompanije „Nebo je granica“ može biti naša realnost.

Prethodni članakZEOS: Početak projekta Zelena revolucija 2
Naredni članakLejla Motoruga: Otrovna jabuka