Naslovnica Stroga pozitiva ODRŽAN SUMERO DAN OTVORENIH VRATA

ODRŽAN SUMERO DAN OTVORENIH VRATA

Savez Sumero danas je u Vogošći organizirao Dan otvorenih vrata s ciljem diskusije o procesu deinstitucionalizacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

U suradnji s međunarodnom organizacijom People In Need, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Češke održana su dva panela na kojim su sudjelovali ambasadorica Republike Češke NJ.E. Ivana Hlavsová, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH g. Sevlid Hurtić, ministar rada i socijalne politike FBiH, g. Adnan Delić kao i samozastupnici – mlade osobe s invaliditetom.

“Iako je i sama Republika Češka naišla na razne prepreke u dugogodišnjem procesu deinstitucionalizacija, vjerujemo u njega, i želimo pomoći i Bosni i Hercegovini da te prepreke što bezbolnije prevaziđe. Naša saradnja je započeta još 2010, od kada radimo na tome da češko iskustvo dođe u BiH i da naša tranzicijska znanja budu što bolje primijenjena i iskorištena”, rekla je Nj.E. Hlavsová.

A na značaj proces deinstitucionalizacije podsjetio je i ministar Hurtić: “Drago nam je vidjeti da se ovdje danas govori o zapošljavanju osoba s invaliditetom. To će omogućiti njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu. Kao ministar izražavam podršku radu Saveza Sumero”.

Ministar Delić istakao je prevenciju kao ključ deinstitucionalizacije: “Postojeće ustanove treba transformirati kako bi napustile tradicionalni oblik zbrinjavanja. Postinstitucionalna podrška zatvara ovaj krug jer se fokusira na usluge reintegracije u zajednicu za sve one koji nose obilježja socijalne isključenosti zbog dugotrajnog boravka u nekoj od institucija”.

Na kraju događaja direktor Sumera Haris Haverić naglasio je da je osobama sa intelektualnim teškoćama omogućeno stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku. Podsjetio je i na činjenicu da se o procesu deinstitucionalizacije sve više govori i da se nada da će to rezultirati konkretnijim unapređenjima sistemskih rješenja za ovu oblast i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Prethodni članakIrem Silajdžić: Napokon sam našla sport u kome uvijek mogu biti prva!
Naredni članakINCIJATIVA “ZONA SMANJENE UPOTREBE PLASTIKE” POKRENUTA U MOSTARU