Naslovnica Zdrav život Održan događaj Business Angels by KARE s ciljem podizanja svijesti o melanomu

Održan događaj Business Angels by KARE s ciljem podizanja svijesti o melanomu

Koliko zaista znamo o melanomu, o prevenciji i inovativnim terapijama za liječenje melanoma? Šta se koristi za liječenje melanoma u svijetu i regionu, te li Bosna i Hercegovina prati svjetske trendove u prevenciji i liječenju melanoma?

Business Angels by KARE je neformalni događaj koji je održan u cilju edukacije građana o prevenciji i liječenju melanoma, a koji se u četvrtak održao u KARE Design u Importanne Centru u Sarajevu. Na događaju su bili prisutni građani koji su imali priliku da iz prve ruke dobiju informacije od članova Udruženja oboljelih od melanoma F BiH (UOM) koje se od 2017. aktivno bavi edukacijom i brigom o oboljelim od melanoma u FBiH.

Dermatolog, mr.dr. Tamara Jovović Sadiković je istakla značaj zaštite kože tokom cijele godine u cilju prevencije.

mr.dr. Tamara Jovović Sadiković

„Zaštita kože je jedina adekvatna prevencija. Ona se primarno odnosi na zaštitu od UV zračenja. To se odnosi na zaštitu od sunčevih zraka, ali i zaštitu od različitih zračenja od UV lampi, kao što je na primjer solarij i druge UV lampe koje se koriste u beauty salonima. Kožu treba štititi tokom cijele godine, jer UVA zrake kumulativno djeluju svih dvanaest mjeseci. Apeliram na mladu populaciju da ne koriste solarij, koji je u mnogim naprednim zemljama zabranjen za korištenje osobama mlađim od 18 godina zbog njegove štetnosti. Dobna granica se smanjuje, jer je sve veći broj pacijenata u mladoj populaciji. Presudni značaj imaju redovni dermatološki pregledi gdje se odrade kompletni pregledi kože.“, rekla je dr. Jovović-Sadiković.

Prim.dr. Fikret Operta je predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH (UOM), ali je i pacijent, oboljeli od melanoma koji se liječi sedam godina.

„Melanom je najteža i najagresivnija bolest koja i najbrže ubija. Članovi udruženja UOM su eminentni doktori koji podržavaju rad udruženja na volonterskoj osnovi, a imamo zajedničku ambiciju da spašavamo živote. Ponosni smo što smo osigurali tretmane inovativnom terapijom, jer su rezultati bolji od liječenja kemoterapijom.“, rekao je dr. Operta.

prim.dr. Fikret Operta

Udruženje djeluje u dva pravca, prvi pravac su preventivne aktivnosti i širenje svjesnosti o melanomu, a drugi pravac je da se omoguće lijekovi za oboljele od melanoma, koji su novi, efikasniji, ali su i skupi za pacijente.

„Do sada smo osigurali da pacijenti u Federaciji BiH iz stadija IV, koji je metastatska bolest uzrokovana melanom, imaju liječenje bolesti inovativnom terapijama, a od sljedeće godine, uz podršku izvršnih organa vlasti, ovo će biti obezbijeđeno i za liječenje stadija III bolesti melanoma.“, dodao je dr. Operta.

Onkolog prof.dr. Maja Banjin, inicijator osnivanja udruženja UOM, je naglasila da je u posljednjih pet decenija bolest melanoma u konstantnom porastu.

prof.dr. Maja Banjin

„Bitno je da se podiže svijest i kod mladih ljudi. To nije bolest starih ljudi, nego se pojavljuje i kod sve mlađe populacije. Rana dijagnostika je ključna, stoga je potrebno raditi redovne kontrole, a jednom mjesečno uraditi samopregled mladeža. Postoje kategorije koje imaju veće rizike i kojima je potrebno posvetiti dodatnu stručnu pažnju. Kada se dijagnosticira bolest, potrebna je pomoć onkologa. Kao članovi UOM, mi dajemo podršku osobama oboljelim od melanoma. Ponosni smo što danas imamo situaciju da je pacijentima produžen život sa šest mjeseci na šest godina i više uz pomoć inovativnih terapija. Pokrenule su se dvije terapijske linije koje imaju izuzetno dobre rezultate liječenja.“, rekla je dr. Banjin.

KARE BiH je društveno-odgovorna kompanija koja je bila i večerašnji domaćin, ali su pružili i finansijsku podršku UOM-u.

Prethodni članakAmel Tuka ambasador 7. Dječijeg sajma
Naredni članakRadionice za poduzetnice u Nahli