Naslovnica Zdrav život Održan 6. Skakavac trail u Spomeniku prirode Skakavac

Održan 6. Skakavac trail u Spomeniku prirode Skakavac

U subotu 03. septembra je Spomenik prirode Skakavac bio dodatno uljepšan osmijesima zadovoljnih trkača, ljubitelja planinskog trčanja i učesnika 6. Skakavac traila.

Zahvaljujući uređenoj putnoj komunikaciji za koju je zaslužna Općina Centar Sarajevo, ovogodišnje izdanje utrke Skakavac trail je u cijelosti realizirano u Spomeniku prirode Skakavac. Trku je organizovalo Planinarsko društvo Skakavac u saradnji sa Javnom kantonalnom ustanovom za zaštićena prirodna područja, a staze svih trka Skakavac traila koji promoviše brend Visit Sarajevo su bile kružne i kretale se područjima koja do sada nisu bila poznata ljubiteljima prirode.

Iako je većina učesnika u cilj stigla blatnjava, nisu krili oduševljenje ljepotom spomenika prirode, opisujući staze kao trčljive, očaravajuće i zahtjevne, ali takve da im se žele vratiti.

Prijavljeni su mogli odabrati četiri trke, a najbolje plasirane na maratonskoj stazi od 42 kilometra  su Zoe Hummel (Francuska) koja je osvojila prvo mjesto, dok je Maja Urban iz Hrvatske osvojila drugo mjesto. U muškoj konkurenciji prva tri mjesta na maratonskoj trci su osvojili trkači iz Bosne i Hercegovine, a prvo mjesto je osvojio Nikola Čuić, Sanel Uzunović drugo mjesto, dok je trećeplasirani Neven Cicović.

Na polumaratonskoj trci u ženskoj konkurenciji prva je Alma Alijagić (BiH), drugo mjesto Josipa Baković (BiH), dok je treća Gabriela Potapoviwicz iz Poljske. U muškoj konkurenciji prva tri mjesta su osvojili trkači iz Bosne i Hercegovine, prvi je bio Esmin Brodlija, drugi Mahir Šabić, dok je treće mjesto osvojio Vehid Bilinović.

Skakavac trail je ove godine po prvi put ponudio rekrreativnu trku u dužini od 8.5 kilometara koja je privukla veliki broj trkača kojima je ovo bilo prvo trail iskustvo. U ženskoj konkurenciji prva je Emina Begić (BiH), druga Blanka Zahajska (Republika Češka), dok je treća Azra Muftić (BiH). U muškoj konkurenciji prvo mjesto je osvojio Sergej Vlaški, drugi je Mensur Brkičević, dok je treći Faris Mehmedović, svi iz Bosne i Hercegovine.

Skakavac trail već nekoliko godina za redom u svojoj ponudi ima i Canicross, odnosno trku u kojoj učestvuju vlasnici sa svojim psima. Ove godine, u saradnji sa Udruženjem za zaštitu životinja Lajka koje upravlja jednim od sarajevskih azila, omogućeno je da se prijave trkači-volonteri koji su trčali ovu trku sa psima iz azila.

U ženskoj konkurenciji prva na Canicrossu je bila Jasna Hadžimehmedović-Bekrić, druga Aida Fehimović, dok je treće mjesto osvojila Elma Rovčanin-Ostrogonac, sve iz Bosne i Hercegovine. U muškoj konkureciji prvi je bio Karl Wurster (USA), drugi Davorin Sekulić (BiH), a treći Oliver Jović također iz BiH. 

Najmlađi učesnik Skakavac traila je bio sedmogodišnji Strahinja Pajić, dok je najstariji sedamdesetdvogodišnji Božo Marković, što dokazuje da je planinsko trčanje aktivnost za sve one koji vole prirodu i aktivan život, bez obzira na njihove godine.

Učesnici i gosti Skakavac traila su mogli uživati u časovima yoge koje je vodila Anisa Durmišević, a u predivnom ambijentu planinske kuće “Skakavac” je upriličena izložba radova slikarki Tamare Vučinić, Mersihe Šehić i Dragane Seferović-Pilav.

Specijalni partner Skakavac traila je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, a sam događaj ne bi bilo moguće realizovati bez podrške Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, partnera i sponzora koji nesebično pomažu razvoj i promociju sporta i zdravog načina života. Medijski pokrovitelji događaja su bili radiosarajevo.ba, Antena, RSG i radio MIX.

Prethodni članakJesenje ponude, rođendani i popusti u Importanne centru uz 1h besplatnog parkinga
Naredni članakKultura na ulice!: U utorak otvorenje nove umjetničke sezone 22/23 sa koncertom “Sarajevo ljubavi moja”