Naslovnica Travel & Gastro Odmori u BiH: Vodič za idealan vikend odmor u Banjaluci

Odmori u BiH: Vodič za idealan vikend odmor u Banjaluci

Ukoliko do sada niste posjetili Banjaluku ili joj se niste posvetili, krajnje je vrijeme da to učinite, jer će se pred vama otvoriti čaroban i gotovo savršeno skockan grad, koji vrvi životom i atrakcijama.

Iako je uže gradsko jezgro veoma lijepo i utegnuto kao apoteka, gotovo da nema dijela u kojem nećete naći neku atrakciju ili razlog da provedete koji sat. Odete li i koji kilometar van grada, pred vama će se naći jednako lijepa priroda kojoj sasvim sigurno nećete odoljeti.

Zadali smo sebi zadatak da vam složimo listu najvažnijih lokacija Banjaluke idealnu za trodnevni izlet, taman koliko je dovoljno da “načnete” krajišku ljepoticu i za kratko prođete njenim čistim zelenim ulicama, uživate pored ledenog Vrbasa, a sve začinite nekim ukusnim zalogajima.

Krenimo onda sa onim što morate vidjeti u Banjaluci, a pokušaćemo vam predložiti i neki redoslijed, kako biste maksimalno iskoristili vrijeme. Krenite iz strogog centra.

1. Gospodska ulica

Na mapi je to lokacija, ali u stvari je to 200 godina star banjalučki naziv za ulicu Veselina Masleše. Šetalište na potezu od Parkića do Boske glavni je gradski prolaz za pješake i poznato mjesto za šoping, ali i za odlične fotografije ispod cvjetnih kugli. Prošetajte, zavirite u Batin prolaz ili u Stari zanatski centar. Ima tamo svašta, od super krpica i suvenira, nakita i hrane, do noćnih klubova i kafića. Ne sekirajte se, ako malo zalutate u lavirintu, ljubazni domaćini rado će vam pokazati kako da se vratite tamo odakle ste krenuli.

2. Parkić, Hram Hrista Spasitelja i ban Tisa Milosavljević

Parkić se, dakle, nadovezuje na Gospodsku i vodi vas pred Hram Hrista Spasitelja sa jedne, statuu bana Svetislava Tise Milosavljevića sa druge i Palatu Republike RS. Sve ovo možete da vidite sjedeći na klupi među holandskim lalama koje nose ime po ovom gradu i dok ispijate omiljenu kafu za ponijeti. Sa lijeve i desne strane vidjećete Gradsku upravu i Kulturni centar Banski dvor, koji uz Palatu predstavljaju čuvene građevine koje je izgradio upravo ban Milosavljević.

3. Kastel

Banjaluka ima svoju tvrđavu, popularni “Kastel”. Izgrađen u 16. vijeku na površini od 48 000 kvadratnih metara, nekada je bio utvrđenje za odbranu grada kod koje su se vodile bitke, a danas je mjesto održavanja koncerata i festivala. Kastel je smješten na obali Vrbasa, a nakon obilaska možete ga posmatrati u veličanstvenom izdanju sa nekog od splavova uz odličnu hranu ili na terasi poznatog restorana Kazamat.

4. Dajak

Specifičan čamac koji ćete vidjeti samo u Banjaluci, dug sedam metara, kojim upravljaju dajakaši specifičnim instrumentom (dajakom) koji zaranjaju u vodu do dna kako bi se kretali. Tako je i čamac dobio ime, a sve zajedno danas je jedan od zaštitnih znakova ovog grada. Nekada se tim čamcem prelazilo sa jedne na drugu stranu Vrbasa, a danas se možete provozati njime pored Kastela i uživati u predivnom pogledu na tvrđavu.

5. Safikadin grob

Priča ide ovako: Banjalučka ljepotica Safikada voljela je vojnika kojeg su poslali u rat iz kojeg se nije vratio. Čuvši da je poginuo u borbi, poražena bolom i tugom za svojim dragim, onda staje pred top na Kastelu koji puca tačno u podne, svjesno odlazeći u smrt i odbijajući da živi bez svoje ljubavi. Nažalost, njen grob nije posebno ugledno mjesto u ovom gradu, ali to ne znači da ne trebate tu doći, pročitati priču o njima i upaliti joj neku svijeću. Za svoju i njenu ljubav.

6. Ferhadija

Najveća banjalučka džamija izgrađena 1579. godine danas je potpuno obnovljena i predstavlja pravu atrakciju za turiste. Za nju je vezana i jedna tipično banjalučka priča. Ferhad-paša Sokolović, po čijem je nalogu izgrađena, po dolasku da obiđe radnike oduševio se djelom, pa je odlučio da ne dozvoli da se nešto ovakvo ikada ponovo napravi. Prema predanju, naredio je da se ubiju trojica neimara koji su gradili džamiju tako što ih je zatvorio na vrhu i rekao da će ih smaknuti za tri dana. Tražeći izlaz, napravili su krila od preostalog materijala i skočili. Petar je pao na današnji Petrićevac, Pavle na Pavlovac, a treći na obalu Vrbasa i slomi rebro, pa taj dio grada nazvaše Rebrovac.

7. Banjalučki mostovi

Za fotografisanje ćemo vam preporučiti samo Gradski most jer je odavno izgrađen, nalazi se pored Kastela, ukrašen je cvjetnim aranžmanima i sa njega se pruža divan pogled na obje strane. Ostali mostovi, Zeleni, Venecija i Rebrovački imaju svoje čari, ali nijedan kao Gradski.

8. Banj brdo/Šehitluci

Kad ste već na Mejdanu odnosno u naselju Obilićevo, prošetajte malo uzbrdo i testirajte svoju fizičku spremnost. Banj Brdo glavna je gradska rekreativna zona koju dnevno posjećuju hiljade šetača. Staza duga nešto više od četiri kilometra lagane uzbrdice vodi do spomenika Antuna Augustinčića odakle se pruža nesumnjivo najljepši pogled na grad. Za one koji ne žele da hodaju uzbrdo tako dugo obezbijeđen je Banj bus, prevoz minibusom. Bitno je napomenuti da je staza osvijetljena i da je potpuno bezbijedno penjati se u svaka doba dana i noći, što mnogi i rade.

9. Toplice ili Šeher ili plaža Vrućica

Spuštanje sa Banj brda završite na termalnim izvorima u Srpskim toplicama ili Šeheru, gdje se u svako doba godine, najčešće od proljeća do jeseni, veliki broj građana opušta u nekoliko bazena sa ljekovitom toplom vodom. I tu vas čeka jedan od najljepših prizora. Dok se brčkate u toploj ljekovitoj vodi, pored vas protiče ledeni Vrbas. Mnogi to rade ovako: penju se na Banj brdo stazom, a spuštaju se označenom stazom kroz šumu i izlaze direktno na termalne izvore. Nije loše, zar ne?

10. Restoran Slap

Kada ste već u ovom dijelu grada, produžite u restoran Slap, par kilometara niže. Super hrana, odlična usluga, pogled od milion dolara. Nije ovo plaćena reklama, nego prizor zbog kojeg Banjalučani goste redovno vode na ručak ili večeru pored opuštajućeg slapa u restoran u kojem mogu vidjeti izložbu raznih starinskih uređaja, foto-aparata, pisaćih mašina, radio uređaja, ali i veliku kolekciju starih automobila. Ako vam ni to nije dovoljno, tu možete doći na kupanje. Naravno, ako imate “herca” jer je Vrbas ledena rijeka koja u najboljem slučaju mjeri nekih sedam stepeni Celzijusa.

Ako ste sve ovo obišli u jednom danu, svaka čast. Odmorite se u nekom od hotela, hostela ili stanova, zavisno za koju vrstu smještaja ste se odlučili. Kada se odmorite, noćni provod potražite u nekom od klubova ili pabova. Banjaluka ih ima i to na stotine, a odličan provod je zagarantovan.

11. Banjalučke vile i katedrala Svetog Bonaventure

Krenete li sa poteza od Narodnog pozorišta Republike Srpske prema zgradi Vlade Republike Srpske, sa lijeve strane vidjećete stare banjalučke vile iz 19. vijeka. U pitanju je ambijentalna cjelina dijelova ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića koja se ranije zvala Carski drum i koja je prije nekoliko godina proglašena za nacionalni spomenik BiH. Radi se o deset vila sa dvorištima i dva objekta u ulici Petra Kočića, rekonstruisani objekat nekadašnje evangelističke crkve, te zgrada Male stanice “Kraljev drum”. Građene su uglavnom u stilu neobaroka i neoromantizma, sa raskošnom plastikom na fasadama. Preko puta ovih vila nalazi se Katedrala Svetog Bonaventure koja je jedna od ukupno tri katedrale u Bosni i Hercegovini, a sjedište je Banjalučke biskupije i biskupa Franje Komarice.

12. Murali

Ovo ne smijete da propustite. Krenite prema Boriku i prošetajte ulicom Živojina Mišića. Sa lijeve i desne strane na visokim zgradama ovog naselja naslikani su fenomenalnih murali, a neki od njih proglašeni su za najbolje na svijetu.

13. Trapisti i Delibašino selo

Nekoliko kilometara od centra grada, nalazi se samostan Marija Zvijezda i dom posljednjih trapista, jedinih redovnika koji znaju recept za čuveni sir i prave ga i dan danas. Možete obići samostan, pogledati izložbu relikvija i istorije ovog veoma skromnog reda, čuti gotovo nevjerovatne priče i saznati kako su upravo trapisti upalili prvu sijalicu u ovom gradu, naučili ih da suše šljive i kako su se borili protiv običaja obilnog ispijanja rakije mještana. Pitajte ih da vam ispričaju najbolje trapističke priče, kao i da vam otvore prodavnicu prirodnih ljekovitih preparata.

14. Kanjon Tijesno

Nekih 12 kilometara na drugu stranu, kada krenete prema Krupi na Vrbasu i Jajcu, preporučujemo da krenete kroz kanjon Tijesno uživajući prizorima borbe stijena i ledenog divljeg Vrbasa. Probijajući svoj put kroz kraške stijene, rijeka Vrbas je vijekovima stvarala prirodne pejzaže bogate slapovima, bukovima, strmim stijenama, izvorima, pećinama. Ovdje se održavaju i prvenstva u raftingu, pa možete pogledati i staze, spustiti se stepenicama do vode i uživati u fotografisanju.

15. Rafting

Činjenica da je u Banjaluci održano Svjetsko prvenstvo u raftingu, kao i Evropski kup, a da postoji i rafting centar Kanjon, jasno je koliko je ovaj sport bitan ovom gradu. S obzirom na to da je Vrbas jedna od najboljih rijeka upravo za bavljenje raftingom, ako voliš adrenalinske sportove, ovo je odlična prilika da se okušaš prilikom vikenda u Banjaluci. Obezbijeđeno je sve, oprema i profesionalni skiperi, a odličan provod je zagarantovan.

16. Krupa na Vrbasu i Kameni most

Iz kanjona Tijesno krenite prema Krupi na Vrbasu, naselju čuvenom po slapovima rijeke Krupe. Prije nego što stignete do ovog 25 kilometara udaljenog mjesta, sa lijeve strane pogledajte Kameni most kod zaselka Kovačići. Vidljiv je sa magistralnog puta Banjaluka – Jajce, a prilazi mu se pješačkom stazom dugom oko dva kilometra. Moguće je popeti se stazom na vrh Kamenog mosta, odakle se pruža prelijep pogled na kanjon Vrbasa i Krupu na Vrbasu. Kameni most poznat je još i kao Djevojački most, prema legendi po kojoj je djevojka zbog neuzvraćene ljubavi skočila sa stijene visoke oko 70 metara. Ovo je inače jedan od najviših “prerasta“ u Evropi. Krupa na Vrbasu je omiljeno izletište Banjalučana i šetnju pored slapova i vikendica, uz brojne vodenice i mostove.

17. Ljubačke doline

Etno selo Ljubačke doline je muzej na otvorenom koji pokazuje život jedne zajednice sa ovih prostora, njenu tradicionalnu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka. Osnovao ga je Nedeljko Branković iz ljubavi prema starom načinu života, antikvitetima, kulturi i tradiciji. Zamisao vlasnika je da etno selo nakon završetka svih radova bude potpuno radno, odnosno da svi zanati koji su sada zastupljeni budu aktivni i osposobljeni za rad. Čine ga kuće, ambari za žito, mlječar, vajati (zgrade za spavanje), košana za kukuruz, štala, čobanska koliba, šupa za smještaj poljoprivrednih mašina i alata, pčelinjaci, kačara itd. Ukupno blizu trideset objekata sa preko 6 000 eksponata. Kada ih sve obiđete, ne zaboravite da probate specijalitete u njihovom restoranu.

18. Čokorska polja

Desetak kilometara od Banjaluke nalazi se Konjički klub “Čokorska polja” gdje možete uživati u jahanju konja i druženju sa ovim divnim životinjama. Klub se nalazi na divnom proplanku okruženom bogatim zelenilom, a sa ugodne terase restorana možete posmatrati konje i jahače.

19. Suturlija i Šibovi

Osim sa Banj brda, Banjaluka se dobro vidi sa brda Šibovi na jugozapadnoj strani grada na kojem je Planinarski dom, uređena mjesta za piknik kao i nekoliko pješačkih staza. Jedna od najpoznatijih ovakvih staza je i Banjalučka transverzala duga 25 kilometara.

Suturlija je ime rijeke duge 17 kilometara koja se ulijeva u Vrbas, a čije su obale vrlo popularna izletnička mjesta. Posebno je značajan njen kanjon na dvadesetak minuta pješačenja od centra grada. Tu se možete kupati, roštiljati i uživati u miru iako ste samo nekoliko minuta od centra.

20. Muzeji

Iako smo ih ostavili za kraj, muzeji u Banjaluci su itekako zanimljivi. Ako odete u Muzej Republike Srpske u zgradi gdje je Gradska biblioteka, vidjećete odlične postavke, ali i čuveni mač “banjalučki ekskalibur” pronađen u Vrbasu prije dvije godine. Iskovan je najvjerovatnije u 14. vijeku i prava je atrakcija ovog grada. U Banjaluci postoji i Muzej savremene umjetnosti smješten u zgradi stare austrougarske željezničke stanice i veoma često nude vrlo atraktivne izložbe poznatih umjetnika.

IZVOROdmori u BiH
Prethodni članakJosip Milanović: Ljubav je kad imaš u životu barem nekoga da te prati
Naredni članakPoziv nezaposlenim mladim osobama i ženama