Naslovnica Travel & Gastro Odmori u BiH: 7 stvari koje će vas oduševiti u Travniku

Odmori u BiH: 7 stvari koje će vas oduševiti u Travniku

Odmori u BiH donose sedam stvari koje će vas oduševiti u Travniku

Travnik, koji je preko 150 godina bio sjedište Bosanskog pašaluka, jedini je grad u BiH koji ima dvije sahat kule, grad je to sa najviše turbeta u BiH i brojnim drugim razlozima koji će oduševiti posjetitelje. Ovo su samo neki od njih.

1. Stari grad Travnik

Travnička tvrđava izgrađena je prije dolaska Osmanlija, a za turskog doba je dobila sadašnji izgled. Jedna je od najočuvanijih i najljepših srednjovjekovnih tvrđava u BiH i definitivno razlog zbog kojeg se treba posjetiti Travnik, na koji se sa tvrđave pruža prekrasan pogled.

2. Zavičajni muzej

Idealno mjesto za upoznati se sa prošlošću, kulturom i prirodnom baštinom Travnika i Srednje Bosne. U fundusu Muzeja nalazi se 80 hiljada vrijednih eksponata, a uz samu zgradu Muzeja postavljena je i restaurirana kompozicija parnog voza Ćire sa raritetnom lokomotivom.

Kompozicija parnog voza Ćiro

3. Šarena džamija

Džamija, koju je na mjestu još starije podigao Sulejman-paša Skopljak, po kojem se zove i Sulejmanija, jedinstven je primjer osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Naziv Šarena džamija dobila je po svojim bogatim, raznobojnim zidnim dekoracijama.

4. Rodna kuća Ive Andrića

U tradicionalnoj bosanskoj kući u travničkoj mahali Zenjak, u kojoj se 09. oktobra 1892. godine rodio Ivo Andrić, jedini autor sa ovih prostora koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, danas djeluje Memorijalni muzej posvećen ovom književniku i njegovom bogatom opusu.

Rodna kuća Ive Andrića

5. Plava voda

Izvorište Plava voda u travničkom naselju Šumeće omiljeno je odmorište Travničana i posjetitelja ovog grada. Na Plavoj vodi je i čuvena Lutvina kahva, gdje se za potpuni merak bosanska kahva služi u džezvi, fildžanu, uz rahat lokum, cigaretu i šibicu.

6. Travnički ćevapčići

Brojni se gradovi bore za vlasnika titule „grada sa najboljim ćevapima u BiH“, a Travnik je definitivno među favoritima. Travnički ćevapčići sigurno se nalaze uz bok sarajevskih i banjalučkih i jedan su od razloga za posjetiti grad na Lašvi.

Travnički ćevapi

7. Travnički (Vlašički) sir

Neki ga zovu Travnički, drugi Vlašićki. Bilo kako bilo, sir koji se dobiva preradom mlijeka ovaca koje pasu na planini Vlašić nadaleko je poznat po svojoj kvaliteti i predstavlja vrijedan gastronomski adut travničkog kraja.

IZVOROdmori u BiH
Prethodni članakVivia Run Fest
Naredni članakEmanuela Božić: Dosada je odlična za djecu