Naslovnica Travel & Gastro Odmori u BiH: 5 prelijepih zaštićenih prirodnih područja u BiH

Odmori u BiH: 5 prelijepih zaštićenih prirodnih područja u BiH

Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama sa bogatim biodiverzitetom, a svega 37 područja je zaštićeno na ukupnoj površini od 105.602,18 hektara što predstavlja manje od 3% teritorije BiH. Mi vam za početak predstavljamo njih 5...

1. Spomenik prirode Tajan

Jedinstvena zelena oaza smještena na tromeđi između Zavidovića, Kaknja i Zenice – spomenik prirode Tajan, zasigurno zaslužuje da ga uvrstite u svoj ovogodišnji planer putovanja. Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero Mašica, dugački podzemni tokovi, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, veliko kraško vrelo i arheološka nalazišta, uređeni sportski tereni, dječija igrališta i staze za šetnju čine ovo najmlađe zaštićeno područje u našoj državi pravim mjestom za uživanje. Također, moguće je iznajmiti i smještajne kapacitete, vikendice, apartmane, bungalove…

Tajan je idealan za brdski biciklizam, a turisti posjećuju ovo područje i kako bi se okušali u adrenalinskim sportovima kao što su rafting i XC cross utrke.. Na raspolaganju su vam brojni šumski putevi, planinarske staze i biciklističke rute kroz prirodu.

Tajan ima bogat biljni i životinjski svijet, pa tokom šetnje područjem možete vidjeti i neke od endemskih vrsta kao što je prelijepi Bosanski ljiljan.

2. Spomenik prirode prašuma Perućica,

Dio je Nacionalnog parka Sutjeska te ima neprocjenjivu biološku vrijednost i jedna je od posljednjih prašuma u Evropi. Smještena između planinskih vrhova Maglića i Volujka skriva brojne endemske vrste i prekrasne pejzaže, a vodopad Skakavac koji se u njenom srcu obrušava sa više od 70m zaista oduzima dah.

Perućicu možete obići u okviru organizovanih tura uz obaveznu pratnju vodiča Nacionalnog parka Sutjeska.

3. Park prirode Blidinje

U središtu ovog parka prirode nalazi se najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini po kojem je ovo područje i dobilo ime,a sjajan je izbor za bijeg od stresa svakodnevnog života. Bilo da se odlučite planinariti ka vrhovima Čvrsnice i Vrana ili uživati u nekoj od aktivnosti poput jahanja, streličarstva, biciklizma ili vožnje quada, sigurno ćete napuniti baterije.

Do prelijepog Blidinja možete doći iz više smjerova a najbolji izbor su asfaltirani putevi iz pravca Jablanice, Tomislavgrada i Posušja.

4. Spomenik prirode Skakavac

Obuhvata područje oko vodopada Skakavca koji se nalazi oko 13 kilometara sjeverno od centra Sarajeva.

Slap visok 98 metara, koji pada niz okomitu krečnjačku stijenu, čini vodopad Skakavac dramatičnim prizorom. Izvor toka Skakavca nalazi se samo nekoliko stotina metara od mjesta sa kojeg pada vodopad, a upravo su oko izvorišta postavljeni stolovi i stolice za piknik. Lijevo od puta koji vodi prema izvorištu nalazi se dobro označena staza kojom se ide ka vodopadu, a samo nekoliko stotina metara od početka staze smješten je i prvi vidikovac sa kojeg se pruža pogled na vodopad.

Ukoliko nastavite pješačiti ovom stazom još dvadesetak minuta, za svoj trud ćete biti obilato nagrađeni jer ćete stići do samog podnožja vodopada, odakle se pruža fascinantan pogled na slap Skakavca.

5. Park prirode Hutovo blato

Na jugu Hercegovine, u tipično kraškom ambijentu, sa lijeve strane rijeke Neretve, nalazi se Hutovo blato, jedinstvena submediteranska močvara u Europi i jedan od najbogatijih rezervata ptica močvarica u Europi.

Poznato je od davnina kao zelena oaza, sa obiljem vode u kojoj je uvjete za život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Zbog izuzetnog značaja i ljepote Hutovo blato je proglašeno Parkom prirode 1995. godine.

Neke od aktivnosti u kojima možete uživati su foto-safari (kao turistička atrakcija podrazumijeva razgledanje pejzaža, promatranje ptica i uživanje u prirodom ambijentu močvare uz vožnju brodicama po močvarnom djelu Hutova blata), sportski ribolov, sportske pripreme, edukativni izleti stazama oko osam jezera i još mnogo toga.

Prethodni članakNaučite Process Communication Model (PCM)
Naredni članakDig.IT program za poduzetnice