Naslovnica Preporučujemo Odlučujući trenutak: Zaustavimo ubijanje naših rijeka!

Odlučujući trenutak: Zaustavimo ubijanje naših rijeka!

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, koja će biti održana 19.01.2022. u 11:00 sati u mostarskoj Gradskoj vijećnici, prilika je da entitetsku vladu i oba doma Parlamenta FBiH podsjetimo na zahtjev građana, naučne i stručne javnosti:


❗ ZAUSTAVITE IZGRADNJU MALIH HIDROELEKTRANA! ❗
⬇ 10 razloga zbog kojih to tražimo ⬇
? 2,2% – učešće svih 108 mHE u ukupnoj proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini u 2020. godini (341,02 GWh).
? 261,81 GWh – proizvodnja vjetroelektrana Mesihovina i Jelovača u 2020. godini. 77% od ukupne proizvodnje svih malih hidroelektrana.
? MHE ne generišu radna mjesta. Karakteriše ih automatizovani način rada i zapošljavanje 1-2 osobe po jednom postrojenju.
? MHE ne donose dobit lokalnim zajednicama. Koncesione naknade su mizerne i u prosjeku iznose 1-3% od ukupno ostvarenog prihoda.
? 30 TWh – cjenovno kompetitivni energetski potencijal solarnih i vjetroelektrana. Gotovo devet puta više od energetskog potencijala svih planiranih mHE.
? 48 000 000 KM – iznos koji je isplaćen već bogatim vlasnicima malih hidroelektrana u 2019. godini. Ovaj novac za poticaje vlasnika mHE prikupljanju građani kroz famoznu naknadu za obnovljive izvore energije.
? Korita naših rijeka većim dijelom godine su suha zbog rada mHE uprkos zakonskim odredbama o poštivanju tzv. biološkog minimuma/ekološki prihvatljivog protoka. Iste predstavljaju mrtvo slovo na papiru.
? U administrativnim postupcima ishodovanja dozvola za izgradnju mHE utvrđena su brojna gruba kršenje mnogobrojnih zakonskih propisa, poput Zakona o zaštiti okoliša FBiH, Aahuske konvencije kao i Zakona o prostornom uređenju nadležnih kantona. Građanima se uskraćuje mogućnost da iznesu svoje mišljenje o realizaciji ovih projekata.
? Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine svojim odlukama su potvrdili ono na što ekološka aktivistička zajednica decenijama upozorava: Male hidroelektrane su štetni projekti i njihova realizacija mora biti zaustavljena.
? Građani u brojnim lokalnim zajednicama iskazali su svoje jasno protivljenje ovim ekocidnim projekatima, čijom bi realizacijom bio onemogućen razvoj gotovo svih neenergetskih potencijala spomenutih krajeva (turizam, poljoprivreda, voćarstvo i sl.).

Na fotografiji je “Rijeka” Kraljuščica (Općina Konjic) poslije izgradnje dvije mHE. Zeleni Neretva Konjic

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

Prethodni članakBesplatne radionice u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko”
Naredni članakKoalicija za razvoj socijalnog preduzetništva u BiH: Poziv za članstvo