Naslovnica Stroga pozitiva Odabrano 20 finalistkinja NFT for women projekta

Odabrano 20 finalistkinja NFT for women projekta

Mjesec mart je u znaku rodne ravnopravnosti, kada se obilježava Međunarodni dan žena i slavi njihov rad. Globalna tema Osmog marta ove godine istražuje na koji način tehnologija i inovacije doprinose rodnoj ravnopravnosti.

Pilot projekat „NFT for Women” koji Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske sprovodi u sаradnji sa UN Women u BiH u potpunosti kombinuje ta dva principa.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak  umjetnica na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom.

Zato su se u Muzeju savremene umjetnosti RS odlučili  da na ovaj dan objave imena  20 odabranih umjetnica Javnog poziva, čiji su umjetnički radovi postali dio prve NFT kolekcije u BiH.

Umjetnice čiji su se radovi našli u NFT Kolekciji su: Lejla Ahmedspahić, Melisa Ahmetović, Maja Dodig, Edita Gazibara, Maja Halilović, Aleksandra Ivanković, Andrea Krnetić, Marina Krsmanović, Ivana Kurešević, Radmila Lizdek, Ana Lukenda, Jelena Medić, Danijela Mihić, Željka Momirov, Borjana Mrđa, Željka Paić, Nastasija Puhalo, Edina Selešković, Amila Šarić i Alisa Teletović.

Alisa Teletović kazala je Feni da za nju ulazak u NFT kolekciju između ostalog znači i ulazak u nove sfere digitalne revolucije.

– Nada za umjetnost danas, da se nađe snažna  i jaka scena žena koje vode srcem. Učenje  novih  vještina gdje godine nisu problem, i gdje izlazimo iz zone komfora u novi izazov. Nadu za umjetnost i u umjetnosti – kazala je Teletović.

O tome kojih 20 radova je postalo dio kolekcije odlučio je petočlani žiri u sastavu: Marin Ivanović, istoričar umjetnosti i upravnik Sveučilišne galerije u Mostaru (predsjednik žirija), Dragana Brkić Hodak, viša kustosica Umjetničke galerije BiH Sarajevo, Miljan Vuković, umjetnik i direktor Kulturnog centra Trebinje, Žana Vukičević, viša kustoskinja MSURS, te Sarita Vujković, muzejska savjetnica i direktorica MSURS.

Javni poziv za umjetnice svih starosnih dobi u BiH koje su željele da  svoju umjetnost plasiraju u okviru NFT tržišta bio je otvoren od 1. decembra do 30. januara.

Nakon zatvaranja Javnog poziva, stručni žiri je izabrao dvadeset umjetnica sa po jednim umjetničkim radom koji će biti transformisani u NFT.

 Izabrani originalni radovi će biti trajno pohranjeni u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Transformacijom umjetničkog rada u digitalni token prelazi se sa analogne na digitalnu formu čime se mijenja vrijednosna struktura u kojoj originalni rad više nema raniju tržišnu vrijednost jer prelazi iz analognog u digitalni oblik.

Prethodni članakPredstavljamo govornike 9. FMCG Retail Summit Sarajevo
Naredni članakOpćina Ilijaš donirala 20.000 KM SOS Dječijim selima u BiH