Naslovnica Preporučujemo Od 01. do 09. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo održava se ovogodišnji...

Od 01. do 09. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo održava se ovogodišnji Mali MESS posvećen socijalnoj inkluziji

Ovogodišnji Mali MESS bit će održan od 01. do 09. oktobra ove godine u Pozorištu mladih Sarajevo, a bogati program od sedam predstava je u potpunosti posvećen socijalnoj inkluziji. Važnost da se kroz teatar mladi educiraju o inkluziji osoba sa poteškoćama u razvoju, te da na taj način kroz umjetnost razvijaju svijest o svojim vršnjacima, nosi jednu jaku i edukativnu poruku koja će biti sastavni dio njih kroz čitav život.

Institucionalnu podršku Festivalu, pogotovo programu Malog MESS-a pružila su resorna ministarstava Kantona Sarajevo, iz kojih naglašavaju važnosti razvijanja ovakve vrste umjetnosti, ali i svijesti.

„Intenzivno radimo i djelujemo u smislu razvoja inkluzije u svim sferama našeg društva, pogotovo u domenu mladih kojima je naša pomoć potrebna. Važno je da šaljemo ovakve poruke putem medija, kako bi razvijali i odgajali našu zajednicu“, naveo je na konferenciji za medije Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS je istakla da inkluzija nije dovoljna samo u segmentu obrazovanja, već da treba biti sastavni dio naših svakodnevnih života uopšte, kao i da smatra kako je obaveza predstavnika vlasti da je implementiraju i primjenjuju u svakodnevnim društvenim aktivnostima.

„Kada smo na početku godine govorili o velikim iskoracima koje ćemo napraviti u inkluziji, mi smo to stvarno mislili i osigurali sredstva za ovakve programe”, izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Ove godine tri produkcije Pozorišta mladih našle su se u programu Malog MESS-a, što svjedoči o njihovoj plodnoj produkciji za najmlađu publiku.

 „Pozorište mladih i Festival MESS nastavljaju dugogodišnju saradnju i izuzetna nam je čast što smo ove godine Mali MESS posvetili inkluziji, obzirom da smo i mi iz menadžmenta pozorišta prilagodili dostupnost pozorišta djeci sa poteškoćama u razvoju“, istakao je Ismir Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo, te pozvao djecu sa teškoćama da budu dio ovogodišnjeg Malog MESS-a koji se većinski odvija upravo u ovoj pozorišnoj kući.

Nihad Kreševljaković, direktor MESS Festivala, je naveo da prostor putovanja, maštanja, empatije i suočavanja s realnošću je prostor koji žele stvoriti putem projekta MALI MESS, iz kojeg će djeca izlaziti širih pogleda i suosjećajnije gledati na život.

“Od Orkestra Poco Loco koji će prirediti koncertnu predstavu ispred Pozorišta mladih 01. oktobra, pa preko fenomenalnih ostvarenja poput predstava Olovni vojnik, Cvrčak i mrav, te Priča mi se priča: Crvenkapica koje nose ovogodišnju poruku Malog MESS-a, svaki segment je važan da ukažemo na značaj inkluzije“, naglasio je Kreševljaković.

Ines Kavalec, direktorica udruženja „Dajte nam šansu“, istakla je da će ovakav program Malog MESS-a pokazati kako da djeca u kolicima, djeca koja ne čuju, koja ne vide, budu dio društva i da budu jednaka u cijelom društvu.

„Od malena djecu učimo da budu socijalna i empatična, a kao roditelj sam ponosim jer smo počeli razmišljati kako djeca sa poteškoćama u razvoju mogu i moraju biti ravnopravani u našem društvu“, poručila je Kavalec.

Kompletan repertoar Malog MESS-a možete pronaći na web stranici www.mess.ba, kao i protokolarne upute za svaku predstavu koja će biti odigrana.

IZVORdobardan.ba
Prethodni članakNacionalni park Una – tačka ekološkog povezivanja BiH sa zaštićenim prirodnim područjima iz regije
Naredni članakUSAID Turizam objavio prvi Plan za uključivanje osoba sa invaliditetom u turistički sektor BiH