Naslovnica Stroga pozitiva OBILJEŽAVANJE JUBILEJA – 45. godina djelovanja Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije...

OBILJEŽAVANJE JUBILEJA – 45. godina djelovanja Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH obilježio je 45 godina rada svečanom akademijom i panelom ”Izazovi za žene s invaliditetom: Međusobnom podrškom do rješenja’’ kojim je ozvaničeno pokretanje rada Grupe za podršku i savjetovanje čija će uloga biti da u narednom periodu ženama s invaliditetom pruža adekvatne informacije, savjete i podršku u prevazilaženju svakodnevnih izazova i prepreka.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza dr. Mirsad Muftić se zahvalio predstavnicima udruženja, članicama Saveza iz 14 lokalnih zajednica širom Federacije na njihovom doprinosu radu i aktivnostima Saveza, te kompanijama i medijima koji su u proteklom periodu podržali rad Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH.
Zahvalnice su uručene gosp. Halidu Bajramoviću, dugogodišnjem članu Udruženja Zenica i prijatelju Saveza, BH Telecomu, RTVFBiH, Osobođenju, Radiju Stari Grad i komanijama OttoBock, Oktal Farma i Ortopedija International.

Prisutnima se obratio Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH naglasivši važnost zajedničkog djelovanja Saveza i vlasti kako bi se uvele promjene za bolji kvalitet života paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, te da je u izradi novi strateški dokument kojim se želi unaprijediti položaj i odgovoriti na potrebe osoba s invaliditetom.
Peđa Đurasović, službenik za ljudska prava iz Ureda rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda u BiH, je prisutnima ukazao na angažman UN agencija kako bi se osigurala prava osoba s invaliditetom prema UN Konvenciji, a čija potpisinica je i BIH uz poziv na učestvovanje u izradi izvještaja za našu zemlju koji bi trebao biti prezentiran u prvim mjesecima naredne godine.

U svom obraćanju ombudsmenka Bosne i Hercegovine Nives Jukić je ukazala na mogućnosti saradnje sa Uredom ombusmena kao i na podatke koji jasno ukazuju na značajniji angažman vlasti i društva kako bi osobe s invaliditetom ostvarile svoja prava i imale ravnopravan status sa ostalim građanima BiH.

Panelom ”Izazovi za žene s invaliditetom: Međusobnom podrškom do rješenja’’ na kojem su učestvovale članice Saveza Ljilja Slišković, Šemsija Dželadini, Samira Đidić, Snježana Pađen, te gosti Jadranka Milićević, direktorica Fondacije CURE, ombudsmenka Bosne i Hercegovine Nives Jukić i psihoterapeut Siniša Sajević ukazalo se sve izazove i prepreke sa kojima se susreću žene s invaliditetom.

”Zaključci panela su da podrška koju sistem nudi osobama s invaliditetom nisu dovoljni, te da mi moramo pružiti podršku i savjet ne samo osobama s invalditetom nego i njihovim porodicama kako ne bi prolazile naš težak put, posebno kada je riječ o prvim koracima u prihvatanju svog invaliditeta. Važno je da o pitanjima i pravima govorimo mi, osobe s invaliditetom koje najbolje razumijemo i živimo taj život i da se odluke donose uz konsultacije s nama” – istakla je Ljilja Slisković, moderatorica panela.

Na panelu se otvoreno razgovaralo o nepristupčnosti prilikom pružanja određenih zadravstvenih usluga, arhitektonskkim barijerama, ali i potrebi prijave nasilja budući da nema podataka niti zvaničnog istraživanja. Posebno je istaknuto da žene s invaliditetom uz adekvatnu podršku mogu postići mnogo, pa se tako uspješno bave brojnim poslovima i sportom među kojima su atletska takmičenja, trke u kolicima, bacačke discipline, košarka u kolicima, pa čak i ronjenje. Šemsija Dželadini je istaknula kako Grupa za podrška i savjetovanje ima za cilj pružiti informacije iz ugla žena koje su prošle put bolesti na kojem smo se morale snalaziti same, eventualno uz pomoć obitelji i prijatelja.

Prijatelji Saveza iz Osnove muzičke i baletske škole Novo Sarajevo su uzeli učešće u obilježavanju jubileja kroz muzičke nastupe.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH će nastaviti zagovarati promjene i provoditi aktivnosti u saradnji sa partnerima iz vlasti i građanima kako bi se ostvario bolji položaj i jednake mogućnosti za osobe s invaliditetom u bh. društvu.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize osnovan je 1978. godine. Danas Savez djeluje na nivou Federacije i okuplja 14 udruženja – članica Saveza: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša, Zenica te Savez USK. Za sada Savez preko navedenih udruženja okuplja oko 1200 članova.

Prethodni članakJavni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju
Naredni članakOdrživa briga o kućnim ljubimcima za održivu budućnost