Naslovnica Biznis kutak Nova online platforma otkriva vodeće brzorastuće kompanije u Adria regiji – Nekretnine...

Nova online platforma otkriva vodeće brzorastuće kompanije u Adria regiji – Nekretnine i građevina dominiraju

Ekonomski zamah Adria regiji dao je ubrzani rast tržišta nekretnina čime je sektor građevinarstva postao predvodnik među brzorastućim industrijama. Ovo je pokazala analiza rangiranih najbrže rastućih kompanija širom Adria regije.

Najnoviji poredak brzorastućih kompanija u ADRIA Regiji našao se po prvi put na online platformi koju su plasirale Poslovne novine. Sveobuhvatan spisak koji sadrži po 1000 kompanija iz svake zemlje uključujući i posebno za ADRIA Regiju temelji se na rastu prihoda kompanija u posljednje tri godine i preciznom rangiranju uz poštivanje međunarodnih standarda. Kompanije su kategorizirane po djelatnostima, a rangirane prema Složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR).

Parametri koji su primjenjivani u skladu su sa onima koji se koriste u Europi i svijetu, a prilagođeni su specifičnostima tržišta BiH i regiona.

Prateći svjetske trendove, a nakon sedam godina uspješne realizacije u Bosni i Hercegovini projekt “Brzorastuće kompanije” prerastao je granice i u skladu sa tim na regionalnom nivou biće prepoznatljiv pod nazivom “Fastest Growing Companies ADRIA 1000”, koji prati i novi vizualni identitet, koji je zadržao elemente poput prepoznatljive zlatne spirale koja se poistovjećuje sa skladom, idealnim odnosima i idealnim proporcijama. A upravo je ovaj projekt posvećen preduzećima čiji su poslovni procesi u savršenom skladu i koja zаhvаlјuјući svоm mоdеlu pоslоvаnjа uspiјеvајu rasti bržе оd kоnkurеnciје.

Jedinstvena web platforma za brzorastuće kompanije zemalja Adria regije omogućit će ovim kompanijama veću prepoznatljivost i promociju. Daće im mogućnost da se predstave klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici, poručujući da su među liderima rasta u ovoj regiji. Također će dati smjernice ekonomskih kretanja kojima se može vjerovati, a u isto vrijeme kompanije će imati priliku da istaknu svoj uspjeh i promoviraju dobre prakse poslovanja.

Kompanije koje nose titulu brzorastuće imaju visok stepen stabilnosti u poslovanju, kontinuiran rast i progres i menadžment koji ih vodi uspješno kroz stalne promjene i krize na tržištima. Upravo one mogu dati odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u privredi kako biti inventivan, generirati nova radna mjesta i uticati na jačanje ekonomije. Upravo ove kompanije ne samo u BiH nego i regiji, pa i cijelom svijetu predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji imaju uticaj na investiranje i ekonomski rast.

S obzirom na to da su one pogonsko gorivo ekonomskog razvoja, od važnosti je identificirati ih, te omogućiti poslovnim partnerima i investitorima da se povežu sa njima, što će imati i priliku na regionalnoj konferenciji “Heroji ovog doba”, u aprilu 2024. godine, koja će okupiti više od 350 vlasnika i direktora brzorastućih kompanija. U fokusu će biti rast biznisa i modeli poslovanja koje je važno konstantno prilagođavati, što pred vlasnike i direktore kompanija postavlja nove izazove, ali i prijetnje.

Među TOP 1000 u Adria region najviše je kompanija iz Srbije (306), potom iz Hrvatske (299) i Slovenije (223), a najmanje iz Crne Gore (49). Zbir prihoda ovih hiljadu rangiranih kompanija u prošloj godini iznosio je 12,9 milijardi eura.

Ekspanzija kupovine nekretnina dovela je do toga da je među vodećim djelatnostima prema Složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR%) u Adria regiji ali skoro i u svim zemljama pojedinačno izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Mnogo je onih koji smatraju da je kupovina nekretnina najbolji način da se zaštite od inflacije. Odnosno da je to dobra investicija. Tako je građevina uzela primat brzog rasta nad nekada vodećim djelatnostima cestovnog prevoza i računarskog programiranja.

Odmah iza ove djelatnosti enorman rast prihoda u ovoj regiji bilježe putničke agencije i hoteli i privatni smještaj, što možemo tumačiti kao povećani rast turizma nakon stagnacije putovanja tokom pandemije.
Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, među 1000 brzorastućih, najviše je onih iz Kantona Sarajevo (216) potom iz Banjalučke regije (200) i Tuzlanskog kantona (108). Naša zemlja je jedina koja među top tri vodeće djelatnosti po CAGR% nema građevinski sektor.

Sa ukupno ostvarenih 12,1 milijardu eura prihoda TOP 1000 kompanija iz Bosne i Hercegovine skoro su rame uz rame po zbiru prihoda TOP 1000 u Adria regiji koji iznosi 12,9 milijardi eura.

Koje su to kompanije zabilježile brzi rast u protekle tri godine i kakve su rezultate zabilježile pogledajte na rang-listama i portalu www.adria1000.com

Prethodni članakAmina Alađuz-Lomigora – medicinarka koja mijenja svijet fotografijom
Naredni članakSarajevo će ugostiti Regionalnu konferenciju ‘Budućnost za mlade’ 24. januara u Domu mladih