Naslovnica Savjetnici Nikola Kandić: Kako voditi teške razgovore sa kolegama i članovima porodice?

Nikola Kandić: Kako voditi teške razgovore sa kolegama i članovima porodice?

Porodične svađe su nešto što nikada nisam u potpunosti razumio. Žalosno je da braća i sestre ili djeca i roditelji mogu duže vremena da ne razgovaraju jedni s drugima, često o materijalnim stvarima. Čak i velike porodične proslave mogu biti zasjenjene svađama. Čini se da je to uobičajena pojava, sastavni dio odnosa koje imamo sa našim rođacima.

Zanimljivo je da se čini da se s teškim razgovorima na poslu bolje nosimo. Možda zato što su kolege s posla udaljene od naših privatnih života, ali postavlja se pitanje zašto je lakše svađati se s članovima porodice nego sa kolegama s kojima dijelimo poslovne obaveze. Nisam siguran da li je ovo fenomen jedinstven za Balkan, pa bih volio da čujem i vaša iskustva.

Vođenje izazovnih/teških razgovora, bilo sa članovima porodice ili kolegama, nešto je sa čime se svi suočavamo u određenom trenutku svog života. Ove rasprave mogu biti emocionalno nabijene i ostaviti nas ranjivim. Međutim, ako im pristupimo na pravi način, možemo izaći sa jačim vezama, i manjim oštećenjima.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se snađete u ovim teškim razgovorima:

  1. Pripremite se za razgovor: Bitno je da odvojite malo vremena da razmislite o tome šta želite da kažete, kako to želite da kažete i ishodu koji se nadate da ćete postići. Također biste trebali razmotriti perspektivu druge osobe i način na koji bi ona mogla odgovoriti. Pripremite se tako što ćete iznijeti svoje brige, navesti potencijalna rješenja i predvidjeti njihove odgovore.
  2. Fokusirajte se na problem, a ne na osobu: Tokom izazovnih razgovora, ključno je fokusirati se na problem, a ne napadati osobu. Izbjegavajte lične napade ili uvrede i umjesto toga se koncentrišite na specifično ponašanje ili problem koji želite riješiti.
  3. Slušajte aktivno: Aktivno slušanje je kritična vještina kada je u pitanju vođenje teških razgovora. Pokušajte da postavljate otvorena pitanja, rezimirajte ono što je druga osoba rekla i ne dovodite u pitanje njihova osjećanja. Ovo će pokazati drugoj osobi da ozbiljno shvatate njenu perspektivu i da ste zainteresovani da zajedno nađete rješenje.
  4. Ostanite smireni i izbjegavajte defanzivnost: prirodno je osjećati se defanzivno ili emocionalno tokom izazovnih razgovora. Međutim, bitno je ostati smiren i izbjegavati odbrambeni stav. Duboko udahnite, priznajte svoje emocije i pokušajte ostati objektivni.
  5. Pronađite zajednički jezik: od vitalnog je značaja tražiti područja slaganja i nadograđivati ih, umjesto da se fokusirate na razlike. Pronađite zajednički jezik i zajedno radite na rješenju.

U zaključku, vođenje teških razgovora s kolegama ili članovima porodice može biti izazovno, ali to je vještina koja se može naučiti i poboljšati tokom vremena. Pripremom za razgovor, fokusiranjem na problem, aktivnim slušanjem, mirnim i pronalaženjem zajedničkog jezika, možete uspješno voditi ove razgovore i ostvariti čvršće veze. Zapamtite, teški razgovori mogu biti prilika za rast i na kraju mogu dovesti do pozitivnih promjena.

IZVORNikola Kandić
Prethodni članakNa ‘Hercegovina Travel Festu’ čovjek koji pomiče granice prešavši 3500 km biciklom na ruke
Naredni članakPrijave za 2.Maker Faire otvorene do 10.maja