Naslovnica Iz mog ugla Nikola Kandić: Da krenemo ispočetka

Nikola Kandić: Da krenemo ispočetka

Početak je nove godine, i mnogi su jako uzbuđeni šta nova godina može da im donese. Pored uzbuđenja, postoji i doza straha da se ista ne počne na pogrešan način. S toga je to vrijeme donošenja novogodišnjih rezolucija, davanja obećanja kako će ovo biti godina u kojoj ćete razvijati svoj posao ili napredovati u karijeri kao nikada do sada. 

Zabilježite neke odluke i krenite!

Nakon sedam dana od Nove godine, još uvijek nošeni idejom kako ćete sve na novi način i ispočetka, shvatite da radite stvari na način na koji ste ih uvijek radili i dobijate iste rezultate. Zvuči li vam ovo poznato? Ako jeste, niste sami. 

Ne treba da vas iznenađuje što se posustali. Kod mene, u Hercegovini, se kaže navika je zla muka. Jako je teško započeti nešto novo, mijenjati navike iz korijena, mijenjati sebe i svijet oko sebe. Postavlja se pitanje šta možete učiniti da ostanete na pravom putu i postignete svoje ciljeve? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izgradite zamah i osigurate da je ovo vaša najbolja godina ikada.

Najbitnije je postaviti razumne i specifične ciljeve. Najsigurniji način da ne postignete svoj cilj je da učinite svoj cilj nedostižnim. Kada postavljate svoje ciljeve, budite selektivni. Bolje je pomaknuti jednu stvar za metar naprijed nego deset stvari naprijed za po jedan centimetar.

Nakon što postavite svoje ciljeve, radite unatrag tako da znate tačno šta trebate učiniti da biste stigli tamo gdje želite. Konstantno postavljanje pitanja kako? ko? zašto? kada? će vam pomoći da idete po jedan korak nazad, i shvatite šta je prvi korak koji trebate učiniti. Na tom putu ćete često prepoznati koju su vam nove vještine potrebne kako biste napredovali sa svojim planovima za karijeru ili držali korak s vremenom u svom poslu. Zabilježite šta ćete morati naučiti ove godine i razvijte strategiju za ovladavanje ovim vještinama.

Budite sigurni da su vaši ciljevi mjerljivi. Ono što se mjeri, to se i radi. Pratite svoj uspjeh i nagradite se na tom putu. Razgovarajte o svojim ciljevima. Recite prijateljima, članovima porodice i kolegama od povjerenja o svojim planovima kako bi vas mogli podržati. Ako otkrijete da idete u pogrešnom smjeru, ne oklijevajte da ispravite kurs. Ciljevi nisu uklesani u kamenu. U redu je prilagođavati svoje ciljeve dok ste dio procesa.

Ako stvari ne idu po planu, zatražite pomoć. Nije sramota priznati da vam je potrebna pomoć. Izbjegavajte ponavljanje prošlih neuspjeha. Raditi stvari na isti način, kada niste dobili rezultate, koje tražite, neće promijeniti ishod. Umjesto toga, zauzmite drugačiji pristup.

Možda je najvažnije da u cijelom procesu ne zaboravite sebe, i vrijeme za sebe. Planirajte vrijeme u svom kalendaru gdje možete pobjeći i biti slobodni od ometanja. Svjesni smo da, u većini slučajeva, naši poslovi imaju prioritet nad mnogim drugim stvarima u našem životu. Posao ne vodi nikuda. Najveće bogatstvo koje možete izgraditi je diskreciono vrijeme. Razmislite o ovome i pronađite vrijeme za stvari koje volite.

Hajde sada da se vratimo našim ciljevima u ovoj godini, još jednom ih pogledamo i započnemo sjajnu 2023. godinu. Sretno!

IZVORNikola Kandic
Prethodni članakDokaz da veganska zajednica u BiH raste
Naredni članakŽelite raditi u IT sektoru? Ovo je pet stvari koje možda niste znali