Naslovnica Stroga pozitiva New Pen – put od papira do olovke

New Pen – put od papira do olovke

Svjedoci smo da zagađenje životne sredine postaje sve veći problem današnjice i izaziva ozbiljne probleme kod živih organizama, što uključuje i ljude. Vazduh, zemljište i vodni resursi, odnosno cijeli ekosistemi su izloženi negativnim utjecajima čovjeka, u svojoj potrazi za energijom kako bi sebi zadovoljio i ispunio životne potrebe. Ovo svakako predstavlja neizbježnu posljedicu čovjekove želje da obezbijedi sebi bolji i lakši život. No, šta se dešava kada čovjek počne da se opskrbljuje stvarima za kojima nema stvarnu potrebu?

Ovaj princip vidljiv je u svim mikroobrascima čovjekovog ponašanja, pa tako i na primjeru upotrebe pisaćeg pribora za djecu. Većina olovaka i bojica se danas pravi od drveta, ali ipak se dešava da sadrže toksične materije opasne po zdravlje djece i iziskuju dosta energije i resursa da bi se proizveli. Ljudi i djeca često gube olovke i bojice, i one skoro nikada nisu u potpunosti iskorištene, te na kraju često završavaju kao otpad. Njihov put ipak ne završava na deponijama. Iako su uglavnom od drveta, ovim proizvodima je potrebno dosta vremena kako bi se razgradili.

Danas u najrazvijenijim zemljama svijeta na tržištima se sve više pojavljuju nove vrste pribora za pisanje i crtanje, koji su napravljeni od recikliranog materijala. Jedan ovakav pribor je predstavila i srpska kompanija New Pen d.o.o. iz Smederevske Palanke.

Firma je osnovana 2018. godine, a njena osnovna djelatnost je proizvodnja grafitnih olovaka i bojica od recikliranog novinskog papira. Ova firma nudi tri različita proizvoda: Eco olovke (u malom i većem pakovanju), Eco bojanku i Eco bojice. Svi proizvodi se nalaze u prodaji u velikom broju maloprodajnih radnji širom Srbije.

Prva proizvodnja olovki i bojica je počela početkom 2019. godine, ali proizvodnja na početku nije išla masovno. Ljepilo koje se široko koristilo za proizvodnju olovki u istočno evropskim zemljama pokazalo se kao veoma nezdravo za upotrebu, kako u proizvodu , tako i u samoj proizvodnji. Proizvođačima je bilo potrebno ljepilo koje je izrađeno po najvišim standardima, zdravstveno sigurno za okolinu, koje nije toksično ni za upotrebu ni za proizvodnju, ali da sa druge strane olovka ima čvrstoću i da bude dovoljno mekana da se lagano reže. U januaru 2020. godine predstavnici firme New Pen, tokom posjete sajmu Paper World u Frankfurtu (Njemačka), pronalaze odgovarajuću zamjenu.

U martu iste godine, neposredno pred zaključavanje usljed pandemije COVID19, New Pen je potpisao ugovor sa njemačkom kompanijom Kallila, po kome će ta firma u nastavku zastupati New Pen na internacionalnom tržištu Zapadne Evrope. U aprilu iste godine su potpisali ugovore sa domaćim distributerima i tako su izašli na srpsko tržište. U jesen 2020. godine su pokrenuli marketinšku kampanju na društvenim mrežama. Zahvaljajući ovoj kampanji i prventveno originalnoj ideji proizvodnje ekološki prihvatljivih proizvoda New Pen dospijeva na sve naslovne stranice ekoloških i poslovnih portala.

Za više sličnih primjera i dobrih praksi pridružite se zajednici Brojimo do nula na Facebook i LinkedIn mrežama.

IZVOROpstine sa nula otpada
Prethodni članakCATRICE noviteti Jesen/Zima
Naredni članakJAVNI POZIV: Učešće u programu FinINK – Finansijski inkubator