Naslovnica Preporučujemo “Nebesko platno” – nova pjesma Crvene jabuke

“Nebesko platno” – nova pjesma Crvene jabuke

„Crvena jabuka“ je predstavila spot za pjesmu „Nebesko platno“ sa aktuelnog albuma „Tvrđava“. Pjesma „Nebesko platno“ posvećena je kultnom sarajevskom grafičkom dizajneru Davoru Papiću, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći u Nizozemskoj 2017. godine. Davor je, između ostalog, bio autor većine omota ploča grupe „Crvena jabuka“, a nakon njegove smrti „Jabuka“ je odlučila da svi njihovi omoti budu u crnoj ili bijeloj boji, sa ispisanim nazivom, bez bilo kakvog drugog pratećeg sadržaja.

Spot za pjesmu „Nebesko platno“, za koji je i ovog puta bila zadužena ekipa Invenio filmsa, predvođena Daliborom Mrdićem, sniman je u Sarajevu, na lokacijama za koje je Davor bio sentimentalno vezan: od Skerlićeve (danas Ulica Josipa Vancaša), preko Druge gimnazije, Cafea „S.O.S“, do Akademije likovnih umjetnosti. Davorov lik tumači mladi glumac Veljko Đoković, a pored njega spot su upotpunili i akademski slikar Adin Hebib, muzičari Laris Pašalić i Rafael Andabak, autori pjesme Mirko Šenkovski Geronimo i Dragana Kajtazović Šenkovski, te mlade glumice Isidora Davidović i Tijana Pelemiš.

Spot donosi jednu drugačiju dimenziju priče, sa umjetničkim otklonom i akcentom na grafički dizajn, što je bila primarna umjetnost kojom se bavio Davor Papić. Ovom video – pričom „Crvena jabuka“ odala je počast ne samo Davoru, nego i drugim sarajevskim legendama poput Mirze Delibašića, Kemala Montena, te Davorina Popovića.

– Kad smo snimali spot za pjesmu “Za jedan zagrljaj” sa prošlog albuma sjeli smo da malo odmorimo. Prišao nam je mladić i pitao Žeru da li ga prepoznaje. Bio je to sin pokojnog Davora Papića. U srdačnom, a i sjetnom razgovoru zamolio nas je da napravimo pjesmu o njegovom ocu.

Moram priznati da nije nimalo lak zadatak, ali dat ću sve od sebe, rekao sam mu. Dani su prolazili, a ja sam onako iz prikrajka imao taj susret i obećanje u podsvijesti. Jednog dana sam samo krenuo i završio sve za sat vremena. Odmah sam demo poslao Žeri i onako prazan, kakav sam obično kad izbacim neku emociju iz sebe, ostao zavaljen u stolici još neko vrijeme gledajući u prazno. Prije nego što sam ustao, bacim oko na internet i naletim na vijest da je upravo na taj dan rođen Davor. Bio je 20. maj 2020. godine. Zaledio sam se. Znakovi u oblacima koje sam upravo spomenuo u pjesmi stigli su do mene. Taj dan sam definitivno shvatio da ništa nije slučajno i zato sam za ovu pjesmu posebno vezan – kaže Mirko Šenkovski Geronimo koji je autor teksta i muzike za pjesmu „Nebesko platno“.

IZVORzdraviportal.ba
Prethodni članakOdržan Masterclass Merz Aesthetics iz tehnika podmlađivanja u Sarajevu
Naredni članakBESPLATAN MENTORSKI PROGRAM: Unaprijedi svoju freelance karijeru