Naslovnica Preporučujemo Najavljeno održavanje 2. Sarajevo Modest Fashion Festivala od 8.-17. augusta 2022. godine

Najavljeno održavanje 2. Sarajevo Modest Fashion Festivala od 8.-17. augusta 2022. godine

Modest Fashion ili umjerena moda je osnaživanje žena. Odnosi se na gracioznost, samopouzdanje i iznad svega udobnost. Ključ za to kako se oblačiti umjereno i sa stilom je razvijanje dobrog osjećaja za prikladnost, a pritom to činiti samouvjereno i zanosno!

Izvještaj o stanju globalne ekonomije za 2020./2021. objašnjava da je potrošnja na “modest fashion” porasla za 4,2% u odnosu na prethodnu godinu, tj. na 277 milijardi dolara, a iako je pandemija negativno utjecala na prvobitni rast koji su predviđali stručnjaci, očekuje se da će se brojke vratiti na 311 milijardi dolara 2024. godine.

Osim činjenica i brojki, razmislimo o tome kuda je moda trenutno krenula: društveni mediji su potaknuli da raznolikost postane poželjna unutar modne industrije. Također je bacilo svjetlo na (očiglednu) činjenicu da žene različitih oblika, vjera, boja, veličina i porijekla mogu biti jednako elegantne i jednako vrijedne mušterije, dok brendovi, dizajneri i trgovine konačno dolaze do činjenice da je ogromno tržište ljudi koji vole umjerenu modu, do sada bilo jako nedovoljno pokriveno.

To je jedan od razloga zašto se drugu godinu za redom održava 2. Sarajevo Modest Fashion Festival u organizaciji Udruženja Naš koncept, od 8. -17. augusta 2022 godine, ponovo na platou ispred BBI Centra.

Pored kreativaca i umjetnika koji će predstaviti svoje ručne radove bit će održane modne revije garderobe za žene i prezentacije novih kolekcija dizajnera koji preferiraju koncept modest stila, a zaštitno lice ovogodišnjeg Sarajevo Modest Fashion Festival-a je mlada inspirativna, Nejla Čajlaković Efendić, koja promoviše elegantan stil bh savremene mlade žene preferirajući kreacije novih bosanskohercegovačkih modest brandova.

Ali šta je zapravo modest fashion? “U cjelini, ovaj pokret uzima zamaha već više od jedne decenije u modnim trendovima, ali još uvijek je nejasno šta znači nositi takav stil, kako izgleda i kako trenutno utiče na osobe kojega preferiraju i promovišu, zbog čega će SMFF tu modu učiniti vidljivijom, dostupnom i poželjnom.” – ističe Sanela Merjem Muharemović, organizatorica ovog Festivala.

Od modnih brandova u usponu, ovogodišnjem Sarajevo Modest Fashion Festivalu, pridružit će se KAT, Stylinger, Latifa Fashion, Etiquette, Nit, Mikica Design, Model Madness i mnoge druge kreatorke iz cijele zemlje, dok su posebno ponosni na pristustvo Udruženja “Žena Ženi” iz Kladanja uz podršku NGO i-dijaspora, koje će izložiti unikatne i tradicionalne radove žena sa ovog područja naše zemlje, ali i za posjetioce održati radionicu izrade nekih od njihovih radova. Ovu priliku za najavu početka svog rada na Baščaršiji i otvaranja koncept radnje “Baškaluk”, iskoristila je osnivačica gđa. Eljazović – Radončić koja će ispred svog Baškaluka, predstaviti brandove prirodne kozmetike poput Balance i Veles Cosmetics, nakita MH Biseri i Flora Handmade, te Selmin kreativni kutak i Atelier HD, ali i mnoge druge koje će Sarajevo Modest Fashion Festival najavljivati na svojim društvenim mrežama.

Festival koji će trajati 10 dana, pored modnih revija, izložbe odjevnih predmeta, modnih dodataka i prirodne kozmetike, posjetiocima će organizatori ponuditi panel sa zanimljivim govornicama i govornicima, takmičenje u izradi turbana, gastro kutak i dodjeljivanje posebnih priznanja istaknutim ženama koje su na razne načine dale svoj doprinos osnaživanju, promociji i ravnopravnosti u društvu ženama naše zemlje, što će sigurno doprinjeti dobroj posjećenosti ovogodišnjem 2. Sarajevo Modest Fashion Festivalu, ističu organizatori.

IZVORBizbook.ba
Prethodni članakSarajevo Summer fest 2022.
Naredni članakOtvorene prijave za 5. dm žensku utrku