Naslovnica Travel & Gastro Nai Travel Tips: Top 15 stvari koje u Beču ne smijete propustiti!

Nai Travel Tips: Top 15 stvari koje u Beču ne smijete propustiti!

Naida Bećar je travel bloggerica. Uz full time job, putovanja su joj uvijek bila velika ljubav. Kroz travel blog priča svoje priče sa putovanja.

Na plavom Dunavu leži glavni grad Austrije, Beč. Meni lično, jedna od dražih destinacija, prepuna lijepih uspomena. Beč, nekadašnja carska prijestolnica, ne zaostaje za drugim evropskim gradovima u pogledu broja znamenitosti. Za obilazak Beča, biti će vam potrebno par dana, naravno u zavisnosti od onoga šta tačno želite vidjeti i posjetiti.

Ukoliko prvi put putujete u Beč, ovdje možete proći potrebne informacije vezano za transport, gradski prevoz, smještaj i hranu.

Mojih top 15 stvari koje u Beču ne smijete propustiti:

1. Katedrala Sv. Stefana – Stephansdom

Nezaobilazna katedrala Sv. Stefana se nalazi na istoimenom trgu – Stephansplatz, a mnogi je zovu još i Bečka katedrala. Građena je u romaničkom i gotičkom stilu na ruševinama nekadašnjih dviju crkava. Zbog svog krova različitih boja, jedna je od najprepoznatljivih simbola Beča. U katedrali se nalaze 23 zvona, ali i  zvono Sv. Marije od 20 tona, koje je ujedno i najteže zvono u Austriji i drugo najteže u Evropi. Upravo u katedrali Sv. Stefana održan je i sprovod W. A. Mozarta.

Ulaz: besplatan (posjeta tornju dodatno se naplaćuje)

Radno vrijeme: svaki dan 06:00-22:00

2. Schönbrunn

Veličanstvena barokna palača služila je kao ljetna rezidencija Habsburških vladara. Predstavlja jednu od najatraktivnijih i najvažnijih kulturnih spomenika Austrije. Palača broji čak 1400 prostorija. U okviru Schönbrunna nalazi  se labirint i bečki zološki vrt.

Ulaz: besplatan (vrtovi i vanjski dio), obilasci dvorca se naplaćaju. Cijene možete pronaći ovdje.

Radno vrijeme: april-juni 08:00-17:30; juli-august 08:00-18:30; septembar-oktobar 08:00-17:30; novembar-mart 08:00-17:00

3. Hofburg

Ogroman kompleks parkova i palača bio je carska prijestolnica Habsburške monarhije sve do Prvog svjetskog rata. Danas ova palača je i službenica rezidencija predsjednika Republike Austrije.

Hofburg obuhvata i svjetske muzeje kao što su dijelovi Muzeja historije umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) i Prirodno-historijskog muzeja (Naturhistorisches Museum), ali i Albertina, Muzej papirusa, Muzej globusa i drugi. Upravo u ovoj palači se čuva i kruna Svetog Rimskog carstva, stara više od hiljadu godina.

Cijene možete pronaći ovdje.

Radno vrijeme: septembar-juni 09:00-17:30; juli-august 09:00-18:00

4. Dvorac Belvedere

Dvorac Belvedere je kompleks baroknih palača. Belvedere je izgrađen u 18. stoljeću za vrijeme austrijskog princa Eugena Savojskog, a arhitekt je bio Johann Lucas von Hildebrandt.Nalazi se u trećem okrugu – Landstraße. Palače Gornji Belvedere i Donji Belvedere, uz pripadajući park za mnoge predstavljaju najljepše barokne građevine na svijetu. Danas je Belvedere pretvoren u muzej.

Ulaz: besplatan (vrtovi i vanjski dio), obilasci dvorca se naplaćuju. Cijene možete pronaći ovdje.

Radno vrijeme: subota-četvrtak 09:00-18:00; petak  09:00-21:00

5. MuseumsQuartier

Museumsquartier prostire se na preko 90.000m² u centralnom dijelu Beča i obuhvata 60 kulturnih institucija. Također, predstavlja jednu od najvećih okruga za savremenu umjetnost i kulturu u svijetu. Izgrađen u ranom 18. stoljeću, kasnije proširen dodavanjem modernih zgrada, predstavlja kombinaciju barokne i savremene arhitekture koja simbolizira cjelokupan kompeks. Danas je kreativni i umjetnički prostor, platforma za vrhunsku umjetničku kreaciju i razmjenu ideja.

MuseumsQuartier je mjesto susreta. Lokacija je otvorena 24 sata, a ulaz je besplatan. Svjetski poznati MQ namještaj u dvorištima poziva posjetitelje da se druže, opuste i razgovaraju.

6. Ringstraße

Najpoznatija bečka ulica Ringstraße predstavlja prsten oko centra grada i najvećih znamenitosti. Ovom ulicom možete obići Operu, Gradsku vijećnicu (Rathaus), Parlament, Palaču pravde, ali i parkove kao što su Stadpark i Rathauspark. Cijeli Ring možete razgledati koristeći redovnu vožnju javnim gradskim prevozom, i to tramvaj linije 1 i 2.

Također, u Beču je uvedena i specijalna turistička linija koja vozi ulicom Ringstraße – žuti tramvaj Ring Tram. Karte možete kupiti prilikom ulaska u tramvaj ili online, a vožnja traje do 25 minuta. Cijena jedne vožnje je 9 €.

7. Karlsplatz

Karlov trg (Karlsplatz) je jedan od najprometnijih trgova, a nalazi se svega 200 metara od ulice Ringstraße. Na samom trgu nalazi se i istoimena crkva – Karlskirche izgrađena 1737. godine u baroknom stilu sa elementima rokokoa. Karlova crkva smatra se i najljepšom crkvom u Beču.

8. Hundertwasserova kuća i muzej

Hundertwasser je postao poznat 60-tih godina po svom veoma neobičnom stilu za boje i oblik. Kao umjetnik bavio se slikarstvom, skulpturom, arhitekturom, dizajniranjem odjeće. Kuća je otvorena 1986. godine, a u njenoj blizini nalazi se i Hundertwasserov muzej.

Ulaz: 12 €

Radno vrijeme: svaki dan 10:00-18:00

9. Prater

Bečki zabavni park Prater, nalazi se u 2. okrugu, nudi mnoštvo mogućnosti za sve one koji vole sport, rekreaciju i naravno dobru zabavu. Prater je i najstariji zabavni park na svijetu. Tu se nalazi i famozni veliki točak – Reisenrad, visine blizu 65 metara, a okreće se brzinom 2,7 km/h. Izgrađen je 1897. godine. Reisenrad predstavlja još jednu popularnu turističku atrakciju Beča.

Ulaz: besplatan (pojedinačne atrakcije se dodatno naplaćuju – npr. Reisenrad 10 €)

Radno vrijeme: svaki dan 09:00-19:45

10. Kahlenberg

Ako želite predivan pogled na kompletan Beč, morati otići na Kahlenberg. Kahlenberg je brdo visoko 484 metra, leži na sjevernom dijelu Beča (19. okrug), na granici ovoga grada i Klosterneuburga. Kahlenberg je proslavio poljski kralj Sobieski, koji je 1683. godine marširao preko Kahlenberga sa svojom vojskom i oslobodio Beč u posljednjem trenutku od turskih okupatora.

Danas je omiljena gradska planina, vinograd, idealan bjeg iz grada, a na vrhu se nalazi i caffe bar.

11. Dunavski toranj – Donauturm

Moderni Dunavski toranj poznat je još i pod nazivom Betonska igla. Nalazi se u Dunavskom parku (Donaupark) između 21. i 22 okruga. Toranj je visok 252 metra i sa njega se pruža još jedan panoramski pogled na Beč.

Ulaz: 14,50 € (ulaz na otvorenu terasu na 150 m i središnji sprat na 165 m)
Radno vrijeme:
svaki dan 11:30-16:00 i 18:00-00:00 (restoran)
svaki dan 10:00-23:00 (caffe)

12. Shopping u Beču

Beč je itekako poznata evropksa destinacija za shopping. Najveći shopping Centar je SCS – Shopping City Süd, koji se nalazi  na prilazu grada. Do njega možete stići besplatnim autobuskim linijama. Izađete na posljednjoj stanici U-bahna linije 6 i u neposrednoj blizini imate autobuska stajališta. Besplatni autobusi voze do SCS-a svakih 15 minuta. Isto važi i za povratak.

Ako ste za shopping u gradu, imate na raspolaganju Donau Zentrum, koji se nalazi u 22. okrugu, i Lugner City koji se nalazi u 15..

Naravno neizbježan je i čuveni Parndorf outlet centar. Nalazi se van samog Beča, nekih 40 km prije ulaska u grad.

13. Mariahilferstraße

Svi koji dolaze u Beč, bar će jednom posjetiti popularnu ulicu – Mariahilferstraße. Mariahilferstraße je podijeljena na dva dijela, i to unutrašnji (Innere Mariahilferstraße) i vanjski (Äußere Mariahilferstraße), koje razdvaja pojas Gürtel koji prolazi kod Westbahnhofa.  Upravo ova ulica je najduža ulica u Beču, ali i vrlo poznata kao shopping ulica. Ulica je prepuna radnji poznatih brendova, vrlo dobrih restorana i kafića.

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 09:00-19:00; subota 09:00-18:00
*radno vrijeme radnji je individualno, samim tim neke rade i do 21:00
*nedjelja je neradni dan u Austrija; čak vrlo mali broj marketa radi nedjeljom

14. 1516 Brewing Company

Jedan od boljih i poznatijih mjesta u Beču jeste i slavni pub 1516. U pubu ćete vidjeti i šalove mnogih klubova širom svijeta. Sve info o pubu možete pronaći ovdje.

15. „Bosanski“ restoran – Galaxie

Meni zasigurno najdraži i najbolji „bosanski“ restoran u Beču. Nalazi se u 15. okruga Beča, i moje neizostavno mjesto prilikom boravka u glavnom gradu Austrije. Sve info o restoranu možete pronaći ovdje.

Ako imate dodatnih pitanja o putovanju u Beč, ostavite komentar ili me pronađite na Instagramu @nai.bcr . Vrlo rado ću odgovoriti na sva vaša pitanja!

IZVORnaitraveltips.com
Prethodni članakJavni poziv za mala i srednja preduzeća iz drvne i metalske industrije
Naredni članakKako prilagoditi njegu kože zimskim uslovima?