Naslovnica Stroga pozitiva Nagrada Vera Šnajder za djevojke prirodnih i tehničkih fakulteta

Nagrada Vera Šnajder za djevojke prirodnih i tehničkih fakulteta

Nagrada Vera Šnajder dodijelit će se svake godine u obliku putne pomoći (do 5.000 KM) izvanrednoj studentici prirodnih/tehničkih nauka u Bosni i Hercegovini (dodiplomski, magistarski ili doktorski studij)

Život Vere Šnajder je transformiran zahvaljujući pristupu obrazovanju i međunarodnoj mobilnosti, što joj je omogućilo da uči od najboljih. Stipendija na Institutu Henri Poincaré joj je dala priliku da pomjeri svoje intelektualne granice i istraži svoj potencijal kao istraživač i profesionalac. Vera Šnajder je zaista iskoristila ovu priliku. Ubrzo si je osigurala poziciju istraživača u Laboratoriji za hidrodinamiku na Sorboni. Svoj rad objavila je u Comptes Rendus des Sciences de l'Acadèmie des Sciences, a čak je bila tražena da radi i u novoformiranom francuskom Ministarstvu aeronautike (Ministère de l'Air ).

Najznačajniji trenutak Verine priče je da je za nju ovo iskustvo, koje istinski mijenja život (prilika da putuje i da se druži s intelektualnom elitom u Parizu), kulminiralo povratkom u svoju domovinu i ulaganjem svojih novih iskustava u obrazovanje – osnovu modernog i prosperitetnog društva. Očigledno, Vera je vrlo rano prepoznala važnost „vraćanja“ zajednici kojoj je osjećala da pripada.

Nagrada Vera Šnajder omogućit će istraživačicama iz Bosne i Hercegovine, koje su na početku karijere, a kao i Veri, važna im je veza između vlastite potrage za znanjem i kolektivnog društvenog napretka, da:

1) postanu globalni građani

2) se vrate s novim znanjima i perspektivama, te ih ulože u unapređenje naše nacije i društva;

3) se vrate s novim kulturnim iskustvima, koja mogu pomoći u jačanju multikulturalnih i multietničkih temelja BiH.

Više o Veri Šnajder saznajte OVDJE.

Kriteriji za nagradu
– Jesi li neko ko služi kao uzor i pokazuje inicijativu, strast i motivaciju?

– Jesi li osoba koja pokazuje snažne liderske osobine u svojoj profesiji, karijeri/studijama i/ili zajednici?

– Da li u sklopu svoje zajednice dižeš svijest o problemima i pomažeš u stvaranju dugotrajnih rješenja?

– Želiš li biti dio Verinog nasljeđa i inspirisati i druge da postanu bolji vođe/profesionalci i u tom procesu stvore bolju Bosnu i Hercegovinu?

Nagrada je namijenjena osobi koja je:

  • redovna studentica dodiplomskog/master/doktorskog studija upisana na studij prirodnih ili tehničkih nauka u Bosni i Hercegovini (inženjerstvo, matematika, fizika, hemija itd.) ILI je nedavno diplomirala na univerzitetu u Bosni i Hercegovini (posljednjih 12 mjeseci).
  • državljanka Bosne i Hercegovine
  • osoba sa historijom društveno korisnog rada u Bosni i Hercegovini
  • osoba uključena u istraživački rad/projekat koji se može prezentirati na konferenciji/radionici ILI pokazati sposobnost širenja ključnih učenja sa konferencije/radionice/posjete u Bosni i Hercegovini
  • Nagrada nije namijenjena studenticama iz Bosne i Hercegovine koje žive ili studiraju u inozemstvu.

Nagrada i odgovornosti
Ukupni grant finansirat će Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost granta iznosiće do 5.000 KM.

Dobitnica će grant moći koristiti za finansiranje putnih troškova i troškova konferencije/posjete, i to da:

a) predstavi svoje trenutno istraživanje, kao pozvani izlagači (usmena prezentacija ili poster prezentacija) na međunarodnoj konferenciji ILI

b) prisustvuje međunarodnoj konferenciji, kao delegat s ciljem širenja stečenog znanja u Bosni i Hercegovini kroz uspješnu provedbu projekta ILI

c) sufinansira troškove istraživačke posjete u inostranstvu.

Grant pokriva i troškove Viza, osiguranja, zdravlja i sigurnost, ali je dobitnica granta dužna sama organizirati svoje zdravstveno i lično putno osiguranje i odgovarajuće vize, te uzeti u obzir zdravstvena upozorenja i upozorenja o putovanju u zemlji u koju putuju.

Grant ne pokriva Rekreativna putovanja, ali dobitnica granta može produžiti svoj boravak u zemlji putovanja o svom trošku.

Više informacija o nagradi i načinu prijave saznajte na web stranici bhfuturesfoundation.org

IZVORbhfuturesfoundation.org
Prethodni članakGastro priče koje vas čekaju na prvom street food festivalu u Mostaru
Naredni članakŽivimo marketing!