Naslovnica Biznis kutak Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo javni poziv za subjekte male privrede

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo javni poziv za subjekte male privrede

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas na svojoj internet stranici Javni poziv za drugi set programa iz Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za tekuću godinu. Predmet poziva je dostavljanje prijava subjekata male privrede sa sjedištem u Kantonu Sarajevo za ostvarivanje prava na poticajna grant sredstva za subvencioniranje dijela prihvatljivih troškova.

Riječ je o programima refundiranja kamata po kreditu kod komercijalnih banaka za kredite iz prethodne dvije godine, zatim povrat troškova uloženih u tehnološku modernizaciju, digitalizaciju poslovanja i uvođenje standarda kvaliteta, te subvencioniranje troškova tehnološke modernizacije i standardizacije poslovanja. Osim ova tri programa, Javni poziv odnosi se i na program podrške razvoju ženskog preduzetništva.

Ministar privrede Adnan Delić pojasnio je da se programima subvencioniranja – refundiranja kamata i troškova modernizacije, digitalizacije i stnadardizacije poslovanja nastoji stabilizirati poslovanje, ali i potaknuti unapređenje i širenje proizvodnih i poslovnih aktivnosti u kategoriji male privrede.

„Cilj nam je potaknuti privrednike da rade na proširenju svojih proizvodnih i poslovnih aktivnosti, te smo kroz ove programe omogućili direktnu grant podršku, ali i indirektni poticaj razvoju naše privrede, kroz kriterij kojim finansiramo dio troškova za nabavku mašina, alata, softwera… Tražimo da sve što se može proizvesti ili nabaviti u Bosni i Hercegovini, bude upravo iz naše zemlje. Samo ono što se ne proizvodi ili nema distributera u našoj zemlji, prihvatamo kao opravdani trošak. To je još jedan način da potaknemo kupovinu i korištenje naših domaćih proizvoda“, naveo je ministar Delić.

Subvencioniranje – refundiranje troškova tehnološke modernizacije, primjene standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja podrazumijeva apliciranje na Javni poziv za subvencioniranje, odnosno refundiranje troškova nabavke mašina, opreme za primjenu tehničkih normi i standarda kvaliteta, koji moraju biti dokumentovani ugovorom, fiskalnim računom ili fakturom.

Predviđeni budžet za ova dva programa je oko milion maraka, a maksimali iznos po jednom privrednom subjektu je do 20.000 KM.

Program podrške razvoju ženskog poduzetništva obuhvata subvencioniranje prihvatljivih troškova nastalih nakon objave Javnog poziva za pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje i radnih mjesta, i to do 50 posto, odnosno po pojedinačnoj prijavi iznos grant sredstava je do 15.000 KM. Ukupna sredstva predviđena za ovaj program iznose pola miliona KM.

Javni poziv za ova četiri programa bit će objavljen u Službenim novinama KS sutra, 28. jula 2022. godine, od kada će teći zvanični rok za prijave. Otvoren je 30 dana od dana objave u Službenim novinama, a tekst poziva s pratećim prijavnim obrascima dostupan je na linku: Javni poziv.

Novčana sredstva se ne mogu koristiti kao poticaji u slučaju proizvodnje duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, kao ni u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, izuzev prerađivačke. Prednost prilikom izbora korisnika imaju svi oni koji se bave proizvodnom djelatnošću, a naročito izvozno orijentirane kompanije.

Prethodni članakLive Stage Music Festival od 28. do 30. jula u Sarajevu
Naredni članakManus prirodna kozmetika