Naslovnica Stroga pozitiva Međunarodno otvoreno prvenstvo i XVIII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije...

Međunarodno otvoreno prvenstvo i XVIII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo i XVIII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje se realizuje u Zenici od 08. do 10. septembra.

Sportske igre paraplegičara dokazuju da sport nije privilegija samo za ljude bez invaliditeta, naprotiv, on kao specifično područje ljudskog djelovanja osnažuje samopouzdanje i ima izuzetan značaj u održavanju stabilne psiho-fizičke kondicije, posebno osoba sa invaliditetom. Promocija zdravlja, ljudskih prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom kroz sport predstavljaju jedan od ciljeva Saveza, kao i samih igara.

Svečano otvorenje Međunarodnog otvorenog prvenstva i XVIII sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati u petak, 09. septembra sa početkom u 09.00h na Atletskom stadionu „KAMBEROVIĆA POLJE“ u Zenici.

Svečano otvaranje igara počinje defileom učesnika na čijem čelu će biti proslavljeni paraolimpijac, učesnik 3 paraolimpijade, bacač kugle Dževad Pandžić, nakon čega će se prisutnima obratiti rukovodilac Saveza Albert Dodik, pomoćnik ministra za sport ZDK Marinko Tokić i Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH koji će otvoriti Igre.

Nakon svečanog otvorenja slijede takmičenja u atletici (trke u kolicima 100, 200 i 400m, štafeta 4X100m) i bacačke discipline – kugla, disk, koplje i čunj, te takmičenje u šahu u kojima će učestvovati više od stotinu takmičara.   Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize je osnovan 1978. godine. Danas Savez djeluje na nivou Federacije i okuplja 15 udruženja – članica Saveza: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik i Novi Travnik, Tuzla, Velika Kladuša, Zavidovići, Zenica i trenutno okuplja 1200 članova.

Prethodni članakTrčimo za čist vazduh: Lung Run Ugljevik!
Naredni članakLejla Motoruga: Bog je ljubav