Naslovnica Zdrav život MANUS – CENTAR ZA MASAŽU I RUČNU LIMFNU DRENAŽU

MANUS – CENTAR ZA MASAŽU I RUČNU LIMFNU DRENAŽU

Limfna drenaža pokreče mnoge pozitivne procese u našem roganizmu

Sarajevo je bogatije Centar koji je specijaliziran za sve vrste masaža i ručnu limfnu drenažu po dr. Vodderu. Usluge u centru MANUS pružaju certicirani fizioterapeuti sa dugogodišnjim iskustvom. U vremenu u kojem živimo, kada smo svi pod stresom, napeti, obavljamo sjedilački posao i prinuđeni smo na smanjeno kretanje, redovna masaža donosi različite benefite za opće zdravlje našeg organizma.

Manuelna masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji, a izuzetno je korisna za osobe dobrog zdravlja. Indicirana je kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je djelotvorna kod kontraktura (ograničene gibljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa (upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja. Blagotvorna je kod problema sa disanjem, kao i kod glavobolja i migrena. Pruža pomoć onima koji pate od problema s cirkulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu, te ublažava sve vrste reumatskih tegoba. Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje vlastito tijelo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osjećamo jači i čvršći.

Ono što je manje poznato su zdravstveni benifiti limfne drenaže i način na koji pokreće mnoge pozitivne procese u našem organizmu.

ŠTA JE LIMFNA DRENAŽA

Ručna limfna drenaža je vrsta lagane, ritmične masaže u kojoj se koristi niz specijaliziranih i nježnih ritmičnih tehnika pritiska rukama kako bi se pokretala koža u pravcu toka limfe. Njome se stimuliraju limfne žile, protok limfe i kretanje tekućine. Limfne žile u našem tijelu igraju ključnu ulogu u prijenosu hranjivih tvari, antitijela i bijelih krvnih stanica do stanica tjelesnog tkiva i uklanja toksine, stanični otpad i odumrle stanice. Kad limfne žile ne funkcioniraju optimalno, zbog začepljenja – ne dolazi samo do natečenosti tijela, posebice nogu, već i opada tjelesni imunitet, što može rezultirati nizom oboljenja poput alergija, glavobolja, upala sinusa, čestih infekcija i pada energije.

Ručna limfna drenaža pomaže u otklanjanju tih zastoja i obnavlja limfni sustav u normalno funkcionalno stanje. Također pomaže u radu živčanog sustava, snižava krvni tlak, smanjuje stres i poboljšava san. Ručnu limfnu drenažu razvili su danski fizioterapeuti, doktori Emil i Estrid Vodder tridesetih godina prošlog stoljeća. Ova tehnika se razvila kao rezultat njihovih istraživanja limfnog sustava.

U KOJIM SLUČAJEVIMA SE PREPORUČUJE/KORISTI

Limfna drenaža se koristi kod mnogih patoloških procesa jer za njeno izvođenje nema mnogo kontraindikacija. Ima važnu ulogu u fizioterapiji, sportskoj medicini, rehabilitaciji i nakon terapije zračenjem, ali i u kozmetičkim tretmanima lica i tijela.

INDIKACIJE ZA LIMFNU DRENAŽU:

Kao što smo naveli, limfna drenaža je izuzetno blagotvorna za mnoge sustave našeg tijela, a neke od indikacija za njenu primjenu su: limfni zastoj kao posljedica mehaničkih problema, prirođenih ili stečenih disfunkcija, hladnoće, preopterećenja i nedostatka kretanja; limfedemi, pareze n.facialisa i hemiplegije kao uvod u terapiju, hronični reumatizam, sportske ozljede, hematomi, ožiljci, operativni zahvati, kozmetičko područje, detoksikacija kože, aktivacija parasimpatikusa, smanjenje boli, alergijske reakcije, opća relaksacija, umorne i teške noge. glavobolja i migrena, celulit i hronični sinusitis.

KONTRAINDIKACIJE

Kao i za svaku od tehnika, i za limfnu drenažu postoje određene kontraindikacije kao što su: maligne bolesti, akutne infekcije bilo koje vrste, bubrežna disfunkcija, febrilna stanja, akutne alergijske reakcije, tromboza i srčana dekompenzacija.

KAKO SE IZVODI LIMFNA DRENAŽA?

Ova terapeutska masaža obično se odvija u zagrijanoj sobi, jer je toplota vrlo važan čimbenik kada je u pitanju stimuliranje limfnog toka. Terapeut limfnu drenažu izvodi na stolu za masažu dok ste diskretno prekriveni postavljenim ručnicima. Limfna drenažna masaža koristi vrlo lagani pritisak i duge, nježne, ritmičke poteze te meke pulsirajuće pokrete u smjeru limfnih čvorova.

KO MOŽE IZVODITI OVU TEHNIKU?

Zbog specifičnosti same tehnike i cilja koji trebamo dostići manuelnom limfnom drenažom iznimno je važno da tretman izvodi educiran, certificiran terapeut po licenci i certifikatu po dr. Vodder-u.

Posjetite Centar MANUS koji se nalazi na adresi Čobanija 2. U Centru su trenutno na snazi akcije

Salon za masažu MANUS pored navedenih akcija uvodi i Karticu lojalnosti koju može koristiti više osoba u toku 30 dana od upisane prve masaže, pri čemu je svaka četvrta masaža GRATIS. Sve informacije o akcijama kao i rezervacija termina se vrši na broj telefona: 061 77 55 42

IZVORMANUS
Prethodni članakRanjivost je za hrabre
Naredni članakEU4Agri – Podrška investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH