Naslovnica Preporučujemo MAJ U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO

MAJ U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO

Narodno pozorište Sarajevo je pripremilo odličan program tokom mjeseca maja:

Dramska predstava „Car Edip“ grčkog dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji reditelja Diega de Bree bit će izvedena u okviru Dana Kantona Sarajevo u srijedu, 4. maja 2022. godine sa početkom u19:30 sati.

Ulaz na predstavu je besplatan!

Dramaturgiju je potpisala Džejna Hodžić, kostimska rješenja Blagoj Micevksi, a scenografiju je osmislio Diego de Brea.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”.

Dramska predstava “Car Edip” realizirana je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Besplatne ulaznica možete preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dan poslije u četvrtak. 5. maja u izvrsnoj režiji Andraša Urbana vidjet ćemo žestoku jednočinku koja na sirov način govori o porodičnim odnosima. Predstavu je postavilo Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje iz Crne Gore, a u njoj glume izvrsni: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić.

Predstava “Leptir – vježba rođenja” nastala je na tekst Aleksandra Radunovića. Radnja je smještena u savremenu Crnu Goru, u svijet kamatara, vlasnika kasina, djece koja umiru od loše droge i skorojevićkog mentaliteta u kojem “čast i čojstvo” imaju isključivo manifestnu ulogu.

Riječ je o tekstu kroz koji se dekonstruizira porodica i razbijaju mitovi, koji na radikalan način prikazuje radikalnu stvarnost.

Predstava protiče u britkim verbalizacijama, kroz glasan dijalog u čijem je fokusu osoba koje nema – mladić preminuo od loše droge. Njegovi otac, majka i tetak svađaju se oko madićevih dugova, a svaka replika otkriva dublji jaz i anomalije tipične za savremeno, postranzicijsko otuđeno društvo, karakteristično ne samo za Crnu Goru već i za širi prostor Balkana. Kroz srozavanje vrijednosti, uništenje porodice i pojedinca, na površinu isplivava tradicija, ali koja u ovako iščašenoj stvarnosti može jedino izgledati tragikomično.

Redatelj Urban pojačava napetost dijaloga korištenjem zvučne opreme na sceni, mikrofona i sintetizatora za glas kojima upravljaju sami glumci. Konstantnom, “ležećom” i brujajućom elektronskom muzičkom kulisom postiže se gradacija tenzija a kulminacija dolazi kroz korištenje tradicionalnog pjevanja uz gusle, čija epika u ovom slučaju dobija groteskni karakter. Predstava počinje u 19:30 sati.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti na: https://www.nps.ba/rezervacije/

Ne zaboravite pratiti specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!”  Više informacija o programu na Facebook stranici Kultura na ulice.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

Prethodni članakPharma Maac se ove godine vraća sa projektom “Prva dijabetološka ordinacija na točkovima”
Naredni članakPOČINJE „ORFEJ“ – FESTIVAL KLASIČNE MUZIKE