Naslovnica Savjetnici Lumbalni bolni sindrom

Lumbalni bolni sindrom

Ordinacija za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju "FM 1" je ordinacija sa višegodišnjim iskustvom u fizikalnim procedurama koje provode sa puno uspjeha. Ova ordinacija ima vrhunske stručnjake koji se pridružuju našem timu Savjetnika.

Lumbalni bolni sindrom danas predstavlja jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice. Procjenjuje se da oko 80% populacije tokom svojeg života barem jednom ima bolove u slabinskom dijelu kičme. Na taj način taj je sindrom postao jedan od vodećih javno- zdravstvenih problema pošto je uzrok dugotrajnih bolovanja te izostanka radno-aktivne populacije s posla.

Kičma u cijelosti predstavlja jedan šuplji koštani stup kojeg čine 33- 34 kralješka (od kojih su 7 vratnih, 12 grudnih i 5 slabinskih pokretni, a 5 krstačnih i 4-5 trtičnih su nepokretni) te među-kičmenih prostora (diskova) koji omogućuju pokretanje kralježaka. Povezana je s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, čineći glavnu noseću osovinu čovjekova tijela omogućujući nam uspravni stav.

LBS se definira kao bol, napetost mišića, nelagoda i zakočenost od rebarnog luka do donje glutealne brazde, s propagacijom u nogu (ishijalgija) ili bez nje. Lumbalni bolni sindrom može biti vertebralnog porijekla i tad je karakteriziran lokalnom boli koja ne iradira u periferiju, tj. ostaje ograničena na područje kičme, a može biti i vertebrogenog porijekla kada je bol prenesena na neko drugo mjesto udaljeno od kičme.

Glavna karakteristika lumbalnog bolnog sindroma jeste bol u slabinskom dijelu kičme. Ukoliko se bol širi niz jednu ili obje noge, uz moguće promjene u senzibilitetu i pokretljivosti, tada govorimo o lumbalnoj radikulopatiji ili lumboišijalgiji, u narodu poznatoj kao išijas. Važan podatak jeste vrijeme i način nastanka bola, koji može da bude:

  • Akutan (do 6 sedmica),
  • Subakutan (6 sedmica do 3 mjeseca),
  • Hroničan (više od 3mjeseca).

Bol u donjem dijelu kičme praćen poremećajem osjeta u anorektalnoj regiji, te smetnje sa stolicom i mokrenjem, utrnulost i slabost u mišićima, hitan su znak za operaciju zbog prolapsa lumbalnog diska koji vrši pritisak na centralno položene korijene S2 i S3 . Ovo stanje je poznato kao sindrom caude equine.

Detaljna anamneza o vrsti i načinu nastanka bola i dobro urađen klinički pregled su u većini slučajeva dovoljni za postavljanje dijagnoze lumbalnog bolnog sindroma. Ukoliko je to potrebno, rade se dopunske dijagnostičke metode, kao što su laboratorijske pretrage i metode vizuelizacije (RTG, CT, MRI, EMNG).

KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI U FM1 ORDINACIJI?

  1. Različite metode fizikalne terapije (magnetoterapija, ultrazvučna terapija, laseroterapija, medicinska masaža, tens, kratkovalna dijatermija).
  2. Specijalne rehabilitacione vježbe kreirane individualno prema vašim potrebama i vašem stanju.
  3. Dekompresijska terapija kičme.
  4. Edukacija-kako da vodite računa o svojoj kičmi prilikom aktivnosti svakodnevnog života.
IZVOROrdinacija FM1
Prethodni članakBudite dio čarolije za djecu iz udruženja COLIBRI
Naredni članakZvanično su otvorene prijave za HackAtHome- najveće IT takmičenje u BiH