Naslovnica Preporučujemo Lueur candles – prirodne svijeće od sojinog voska

Lueur candles – prirodne svijeće od sojinog voska

Znate li koja je razlika između sojinog i parafinskog voska i jeste li ikada razmišljali o tome koliko i kako obične, mirisne svijeće mogu uticati na vas i vaše zdravlje? Ako je vaš odgovor ne onda je ovo tekst za vas. Većina mirisnih svijeća napravljena je od parafinskog voska koji se dobiva od sirove nafte. Ove svijeće gorenjem u zrak ispuštaju otrovne spojeve koji uključuju aceton, benzen i toluen. Prema jednom od istraživanja koja su provedena na Sveučilištu Južne Karoline mirisne parafinske svijeće sadrže ftalate koji mogu uzrokovati različite zdravstvene probleme poput tumora ili problema s plodnošću no, dobra vijest je ta da nisu sve svijeće štetne. Svijeće od prirodnih materijala, sojinog ili pčelinjeg voska, sigurne su za korištenje, te dobro djeluju na okoliš. Stoga sa sigurnošću možemo reći to kako su svijeće napravljene od sojinog voska namijenjen za ekološki osviještene kupce koji vode računa o svom zdravlju. Više o važnosti upotrebe ovih svijeća rekle su mi vlasnice Instagram profila Lueur candles.

Tko se nalazi iza profila Lueur candles?
Iza profila Lueur nalaze se dvije prije svega najbolje prijateljice koje, ispostavilo se, savršeno funkcioniraju i kao poslovni partneri.

Postoji li neka priča vezana za ime vašeg brenda? Kako ste se odlučili baš za Lueur?

Kada smo razmišljale o nazivu brenda, odmah smo promatrale širu sliku i bile ubijeđene da se Lueur neće baviti samo proizvodnjom i prodajom ručno rađenih svijeća, nego da ćemo s vremenom početi proizvoditi i druge proizvode, kao što su primjerice naši najdraži proizvodi za njegu tijela.  Lueur – što prevedeno sa francuskog znači “sjaj” je upravo ono što nam je trebalo i što će se u budućnosti, vjerujemo, pokazati kao prava odluka.

Kako su izgledali vaši početci? Kako, kada i zašto ste se odlučili za izradu svijeća od sojinog voska?

Ideja o pravljenju svijeća došla je spontano, a bila je inspirirana pretjeranom kupovinom svijeća u prodavaonicama koje su, tada, za nas bile jedina opcija nabavke. S obzirom na to da obje volimo svijeće, uvijek bi u tim kupovnim pronalazile neke nedostatke, bilo da se radi o kratkom trajanju svijeća, njihovom sastavu, mirisu ili cijeni. Tada smo počele gledati tutorijale za izradu istih koji su nam se činili poprilično zanimljivim. Na početku, nismo ni znale koliko je to što vidimo na internetu, zapravo, komplicirano i koliko parametara treba ispratiti da bi se na kraju dobio proizvod kojim smo prvenstveno mi zadovoljne, pa onda i naši kupci.

Sjećate li se prve svijeće koju ste napravile?

Naravno da se sjećamo naše prve svijeće i silnog uzbuđenja onda kada je došla naša prva isporuka materijala za pravljenje. Prvu svijeću smo napravile u stanu od druge najbolje prijateljice i to uopće nije bila svijeća koja bi se mogla ponuditi na tržištu. Upravo je to ono sto smo spomenule u prethodnom odgovoru. Tad nismo imale dovoljno znanja, te smo mislile da je vosak dovoljno samo istopiti i uliti u kalup. Ta prva svijeća je i dan danas na istom mjestu. Ona je uspomena na naš početak, ali i dokaz da ništa ne ide preko noći.


Lueur svijeće se izrađuju od sojinog voska. Možete li nam reći nešto više o tome? Zašto sojin vosak i koje su njegove prednosti?
Onda kada smo počele čitati sastave svijeća na koje smo davale silni novac, shvatile smo da ni najobičnija svijeća nije tako  bezazlena kao što se čini. Istraživale smo i saznale da tržište van BiH već nudi svijeće pravljene od prirodnih materijala, a većinom je to bila soja. Stoga, svijeće napravljene od soje su potpuno prirodne i dok gore ne otpuštaju toksine što im je najveća prednost u odnosu na parafinske svijeće koje su nam svima lako dostupne i koje nažalost većina domaćinstava koristi.

Kako izgleda proces pravljenja svijeća i koliko vam je vremena potrebno za izradu jedne?
Proces pravljena svijeća je dosta zanimljiviji sada kada smo upoznate sa svim i  kada nemamo  strah od toga kakav će ispasti naš finalni proizvod, iako uvijek postoji mogućnost da svijeći neće goditi niz nekih okolnosti i da će se izrada morati ponoviti. Vrijeme izrade svijeće zavisi od veličine kalupa kao i materijala kalupa, a to je otprilike od 2 do 5 sati sušenja i formiranja oblika.

Što se sve nalazi u vašoj ponudi?

U našoj ponudi trenutno imamo 4 kolekcije, Coconut Vanilla, Goat milk, Le Petit Prince i Summer Brunch In My Yard. Prva kolekcija je mirisna kako i sam naziv kaže, te se pokazala  kao jedna od najtraženijih što nam je, iskreno, neizmjerno drago. To je naša prva kolekcija i s njom smo imale najviše straha, kao i truda, ispravki i dorada. Druga kolekcija su svijeće u obliku ruže i oblik nas je inspirirao sto se tiče samog naziva, ali ove svijeće mirišu na jasmin, što se na prvu može činiti pomalo nelogično, ali kako u svemu najprije krećemo od sebe, a mirisom ruže nismo bile oduševljene odlučile smo se za ovaj cvijet. Miris ruže je izuzetno specifičan kod svijeća i rijetko tko ga voli. Treća kolekcija je inspirirana bojama ljeta i mirisom citrusa. Goat milk, kako samo ime kaže ima predivan, blag, čist ljetni miris i to je kolekcija koja je dostupna u dvije boje: tirkizna i sand. Ona je inspiriranu nama najdražim – morem i pijeskom.


Kako ste zadovoljni suradnjom s kupcima?
Što se tiče naših kupaca, možemo reći kako nas je pronašla prava grupa ljudi i nadamo se da će ona s vremenom još više rasti. Imale smo i susret sa izradom svijeća za vjenčanja i to nam je prije svega bila velika čast i zadovoljstvo što je netko odabrao baš nas na jedan takav poseban dan. Osjećamo uvijek neku posebnu i dobru energiju onda kada izrađujemo upravo te narudžbe. Sada smo, također, u procesu spremanja jedne narudžbe i trudimo se da sve to izgleda predivno, baš onako kako mladenci to i zaslužuju. Pored ogromnog zadovoljstva što smo dio svega toga tu je, naravno, prisutna i velika odgovornost. Zadovoljstvo kupaca nam je uvijek na prvom mjestu.

Pripremate li neke novitete i koji su vaši planovi za budućnost?
Uvijek razgovaramo o tome šta bi mogle i koliko smo spremne na taj korak da izbacimo neki novi proizvod i to radimo po osjećaju. Velika želja nam je bila izbaciti prirodno ulje za sunčanje i ostale body proizvode koje i same koristimo, a smatramo da je poseban osjećaj koristiti nešto svoje, nešto napravljeno svojim rukama. Svakim danom smo korak bliže ostvarenju naših želja, a počinjemo i sa uljem za sunčanje od 100% prirodnih sastojaka koje će odgovarati svakom tipu kože i dati sjajne rezultate. S obzirom na to da Lueur nije naš primarni posao i izvor prihoda, idemo laganim i sigurnim koracima, jer volimo o svemu promišljati i do najsitnijih detalja, tako da nemamo planove za daleku budućnost, a trenutno smo fokusirane na ono što imamo i to unapređujemo iz dana u dan.

Pripremila: Samra Šakanović Prgić


Prethodni članakLejla Motoruga: Bog je ljubav
Naredni članakSarajevo Loading Festival