Naslovnica Travel & Gastro Ljiljanine slastice bez grižnje savjesti

Ljiljanine slastice bez grižnje savjesti

„Iako je važno voditi računa o tome šta jedemo, puno je važnije da obratimo pažnju na ono šta nas jede.”

Nedavno sam na portalu Savjetnici.ba pisala o kolačima i tortama bez glutena, a danas vam donosim priču o Ljiljani i njezinim ukusnim slasticama bez grižnje savjesti. Ako ste i vi jedni od onih koji svoj dan ne mogu zamisliti bez slatkih zalogajčića, na Ljiljaninom Instagram profilu medena_kockica  možete pronaći inspiraciju, ali i jednostavne recepte za ukusne slastice bez bijelog šećera i brašna. Šećer koji velika većina nas, skoro svakodnevno, konzumira jeste bijeli, rafinirani šećer proizveden od šećerne repe ili trske koji vrlo brzo ulazi u krvotok, potiče izlučivanje inzulina i pojačava osjećaj gladi. Na sreću svih sladokusaca, danas postoje i tzv. prirodne zamjene za šećer. Stoga, ako ste odlučili izbaciti šećer iz svoje prehrane, ali vam još uvijek nedostaju slatkiši, ne morate očajavati, jer su Ljiljanine slastice i zdrave i ukusne. Ova nasmijana, pozitivna i maštovita vlasnica brenda Medena Kockica za pripremu svojih kolača i torti koristi samo pažljivo birane, energetski i nutritivno vrijedne namirnice, a više o njezinim slasticama, receptima i savjetima možete pročitati u nastavku današnjeg teksta.

Tko se nalazi iza profila Medena Kockica? 

Iza profila Medena Kockica je „jedna“ Ljiljana. Diplomirani inženjer poljoprivrede, perfekcionista, uporna i pomalo tvrdoglava osoba.

Kreatorka slastica koje se jedu bez grižnje savjesti

Kako su izgledali Vaši početci u svijetu slastica bez grižnje savjesti i kako ste se odlučili za kolače i torte bez bijelog šećera, bijelog brašna i aditiva? 

Kao neko ko nije imao većih zdravstvenih problema, saznanje da imam Hashimoto je za mene bio šok. Korigovanje ishrane i uvođenje fizičke aktivnosti su bili savjeti doktora ako želim zdravlje držati pod kontrolom. Nakon toga sam smanjila konzumiranje industrijskih slatkiša i grickalica, kupovnih sokova, više sam spremala obroke kod kuće nego inače, počela sam da treniram, istražujem koje namirnice bih trebala više uključiti u svoju ishranu, a koje smanjiti ili prestati potpuno koristiti. Počela sam čitati deklaracije što do tada nisam nikada osim roka trajanja proizvoda koji kupim. Kroz uvođenje novih prehrambenih navika, saznajem da postoje i zdravije zamjene za industrijske slatkiše, torte i kolače koje smo inače navikli da jedemo. Ne sjećam se koju prvu poslasticu sam napravila, ali sjećam se da sam bila oduševljena i da ću ih sigurno češće praviti, a kako sam bila nezaposlena u tom periodu rodila se ideja da ponudim nešto novo u gradu u kom živim.

Koliko je danas važno voditi računa o tome što jedemo? 

Iako je važno voditi računa o tome šta jedemo, puno je važnije da obratimo pažnju na ono šta nas jede. Ovo ćete čuti od mnogih ljudi koji vode ili su počeli da vode računa o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom. Ishrana je jako bitna, ali ako ste stalno pod stresom, ako ne spavate kako treba, ako nemate bilo kakvu fizičku aktivnosti, onda nam je hrana tu samo da nas održi na nogama.

Jesu li slastice bez bijelog šećera jednako ukusne kao i one sa šećerom? 

Sirove poslastice su i više nego ukusne i slatke, nutritivno su bogate i veoma zasitne. 

Možda je malo zbunjujuće kad pročitate “slatkiši bez bijelog šećera”, odnosno na prvu zvuči kako je moguće da je nešto slatko bez gore navedenog šećera, ali u sirovim poslasticama se koriste banane, svježe datule (urme), sirup od datula, javorov sirup i slični zaslađivači koji su manje štetni po naš organizam. Bijeli šećer nema baš nikakvu nutritivnu vrijednost osim da izazove tešku ovisnost među konzumentima, a samim tim i razna oboljenja, nažalost.

Također, iako su moje poslastice u zdravijoj varijanti, nije preporučljivo da se jedu u neograničenim količinama. Šećer je šećer.

Što sve imate u Vašoj ponudi? 

U ponudi imam nekoliko vrsta kolača, mini torte i klasik torte.

Gdje pronalazite inspiraciju za kreiranje novih slastica? 

Na samom početku to su bili Pinterest i slični Instagram profili, no kako je vrijeme odmicalo i kako odmiče, novi ukusi su nastali i nastaju zahvaljujući željama mojih pratilaca. Neko više voli čokoladu, neko voće, neko kombinaciju, a ima i osoba intolerantnih ili alergičnih na neku određenu namirnicu. Osluškujući njihove želje, za mene nastaju novi izazovi, a zatim i novi ukusi.

Bez kojeg sastojaka ne možete zamisliti Vaše torte? 

Glavni sastojak za sve torte i kolače koje pravim je ljubav, jer stojim iza toga da ne možete nešto raditi kako treba ako to ne volite. Ljubav je ono što nas pokreće.

Najbolja torta za ljetni period je …

Najbolja torta za ljetni period je Kokos borovnica torta. Nastala je baš po želji jedne žene koja je odlučila iznenaditi svog supruga zdravijom varijantom torte u kombinaciji namirnica koje on voli. Sad je i sezona borovnica, tako da se sve nekako “poklopilo”.

Gdje Vas kupci mogu pronaći i koje društvene mreže koristite? 

Od društvenih mreža koje koristim to su Fejsbuk i Instagram. Naziv stranice, odnosno Instagram naloga je Medena Kockica.

Za kraj, možete li s našim čitateljima podijeliti jedan recept kako bi se bez grižnje savjesti osvježili u ovim vrelim, ljetnim danima?

Jogurt od kokosa ili 150 ml biljnog mlijeka po izboru + 1- 2 supene kašike chia sjemenki izmiješati u manjoj činiji, poklopiti i ostaviti preko noći u frižider. Ujutro dodati svježe voće, šaku orašastih plodova ili sjemenke bundeve. U zavisnosti od voća koje izaberete, dodati kašičicu zaslađivača po želji. Lagano, osvježavajuće i što je najbitnije nema puno pripreme.

Piše: Samra Šakanović Prgić

Prethodni članakASA BANKA OSTAJE DOSLJEDNA SVOJOJ MISIJI PODRŠKE BH. PRIVREDI I STANOVNIŠTVU
Naredni članakBespovratna finansijska podrška za mala i srednja preduzeća u BiH