Naslovnica Stroga pozitiva Likovna kolonija u Mostaru „Ostanimo zajedno, kao kamen i voda“

Likovna kolonija u Mostaru „Ostanimo zajedno, kao kamen i voda“

S obzirom da opstanak kulturnih identiteta nije dovoljan za podizanje svijesti o potrebi njihovog očuvanja samo među pripadnicima nacionalnih manjina, Slovensko društvo Cankar promovira interkulturalni dijalog i nastoji aktivno doprinositi kulturnim sadržajima Bosne i Hercegovine istovremeno njegujući nematerijalno kultruno naslijeđe Slovenaca.

SD Cankar nastoji doprinijeti imidžu Bosne i Hercegovine kao interkulturalne sredine u kojoj je aktivan suživot i poznavanje običaja, kulture, istorije svih naroda koji tu žive.

Slovensko društvo Cankar nekoliko godina u nizu organizuje likovne kolonije na kojima učestvuju slikari i slikarke slovenskog porijekla BiH i zemalja okruženja, kao i simaptizeri slovenske kulture i tradicije. Od 07.04. do 10.04. Slovensko društvo Cankar u Mostaru održava likovna kolonija pod nazivom „Ostanimo zajedno, kao kamen i voda“, a umjetnička djela koja nastanu će biti izložena u galeriji Ivane Kobilice u Ambasadi Slovenije u Sarajevu, povodom 9. maja – dana Evrope.

Učesnici likovne kolonije

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta kolnija se održava na terasi hotela EMEN, ul Oneščukova 32.

Slovensko društvo Cankar je prvi put osnovano davne 1934. godine kao Radničko kulturno društvo Cankar. Njegov rad je prekidan nekoliko puta, a za vrijeme rata odnosno 13. marta 1993. godine, je obnovljeno i od tada uspješno djeluje.

Prethodni članak5 ZABLUDA O TRČANJU
Naredni članakAzra Kafedžić: Godine prođoše, a dani nikad