Naslovnica Stroga pozitiva LIFE LINE FEST u Goraždu od 19. do 23. avgusta

LIFE LINE FEST u Goraždu od 19. do 23. avgusta

Goražde ponovo centar kulturnih događanja, nakon Festivala prijateljstva “LIFE LINE FEST”, Mravinjac, od 19. do 23. avgusta 2021.: izložbe, poetske večeri, muzika, welness, radionice zdrave hrane, dječiji program...

Prvi Festival umjetnosti i zdravog življenja, održan je 2019 u Ajdinovićima, kad je učestvovalo 42 izvođača iz 8 zemalja svijeta, sa više od 400 posjetilaca. Zbog specifičnosti situacije, 2020. i 2021. trebalo je tražiti mjesto gdje na otvorenom veći broj ljudi može uživati u pripremljenim sadržajima.

Ove godine za mjesto održavanja Festivala je odabran Grad Goražde i naselje Mravinjac, jer je to naselje u kojem je izgrađen prvi Dom kulture i koje je imalo prvo Kulturno-umjetničko društvo formirano poslije Drugog svjetskog rata u Istočnoj Bosni.

Pošto je sastavni dio života kreativnost i umjetnost tako je i ove godine, uz vježbe yoge i meditacije, welnessa, dječijeg programa, okosnica festivala umjetnička kolonija te muzički program.

MUZIČKI PROGRAM

Muzički dio festa, odrzava se u večernjim satima na platou MZ Mravinjac ispred Hotela Casablanca. Nastupaju: Sunday Stories – band iz Sarajeva, grupa BELAU iz Mađarske, Vlado Podany te DJ VALIDA.

POEZIJA

Jedno veče festivala, posvećeno je poeziji. Uz Yogu i meditaciju, poezija gorazdanskih poeta. Gost večeri  Hadžem Hajdarević.

WELNESS

U okviru edukacije za zradavo življenje, imaćemo svakodnevne sesije:

Yoga, meditacija, refleksologija, svjesno hodanje, Tao Chi Cuan vještine te zvučne kupke.

RADIONICE ZDRAVE HRANE, bazirane na organskoj proizvodnji goraždanskog kantona, a učesnici i izvođači, isključivo će se hraniti veganskom hranom, spremljenom u domaćinstvima sela Mravinjac, po starim receptima.

Prošlogodisnji festival u cijelosti je bio posvećen jednom od najvećih likovnih umjetnika naše zemlje,  grafičaru, EMIRU DRAGULJU, rođenom u naselje Mravnjac kod Goražda, gdje  se i održava LIFELINE festival.

Ove godine, na UMJETNIČKOJ KOLONIJI učestvovati će slikari iz BiH, Rusije i Crne Gore, a biće posvećena uređenju Mjesne zajednice Mravinjac i oslikavanju jednog podvožnjaka.

Cilj i misija ostaju isti: Kreiranje i godišnje održavanje unikatnog festivala koji povezuje umjetnost, kreativnost , očuvanje tradicije i očuvanje kolektivne memorije o kulturi naše zemlje, te pozitivne promjene u stilu življenja.

Festival će biti bez plastike i bez alkohola!

Prethodni članakManifestacija Festival u Centru
Naredni članakBiblioteka iz Maglaja organizuje radionice za roditelje