Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Živi…

Lejla Motoruga: Živi…

Zamislite da živite 100 na sat. Furate kroz život kao da vozite životni ferari. Često ste neraspoloženi zbog stresa i pritiska na poslu ili trenutačnom životnom situacijom. Sve vam ide na živce. Osjećate se često depresivno i tužno. Okovali ste sebe maskom da drugi ljudi vaše nezadovoljstvo ne uoče.

Ustajete ujutru namrgođeni, spremate se za neki važan poslovan sastanak. Izlazite iz kuće. Kiša pada. Mobitel vam zvoni. Šef vas zove. Javljate se na mobitel. Dok pričate na mobitelu sa šefom koji vas napada što niste završili neke stvari prije sastanka, vi prelazite ulicu. Toliko ste fokusirani na razgovoru sa šefom da ne primjećujete auto. U jednoj sekundi je nastala za vas ogromna tišina. Izgubili ste svijest. Auto vas je udarilo. Budite se u bolnici. Ono što će vam doktori reći promijeniće cijeli vaš život. Govore vam da imate teške posljedice nesreće i da nikad više nećete moći normalan život voditi. Ostatak vašeg života zavisit ćete od drugih ljudi. Sa ovom rečenicom cijeli život vam se ruši.

Čovječe, osvijesti svoj život. Upravo sada, jer sada je uvijek pravo vrijeme. Možda imaš problema i ne ide ti sve po planu, ali živ si. Zar to nije najbolji plan? Udahni duboko. Udiši svemir, a izdiši nemir. Stavi ruku na grudi. Čuješ li to. Tik tak tik tak. To je tvoje srce. Ono kuca, samo za tebe.

Okreni se malo oko sebe vidi šta sve imaš. A ako ti se ne sviđa gdje se nalaziš imaš izbor da mijenjaš situaciju. Niko te ne tjera da budeš zakovan za život koji ti se ne sviđa. Skini okove, bori se do čega ti je stalo i što je najvažnije slušaj svoje srce.

Eh sad stavi na vagu svoje probleme koje imaš i probleme koje bi imao kada bi bio ovaj čovjek koji je doživio nesreću. Na koju stranu je vaga prevagnula?

Živi…

***

Lejline tekstove možete pratiti na FB stranici Pisane riječi, IG profilu Pisane rijeci i web stranici Pisane rijeci

Prethodni članakZimska književna čajanka sa Teta Pričalicom
Naredni članakPosavski prirodni sapuni Ive Brašnić