Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Šta bi bilo da je bilo?

Lejla Motoruga: Šta bi bilo da je bilo?

Šta bi bilo da je bilo? Mislim da je to pitanje koje svaki čovjek sebi ponekad zna postaviti. Šta bi bilo da je čovjek nekada u toku svog postojanja donio neku drugu odluku, a ne onu koju je donio? Šta bi bilo da je čovjek u nekom trenutku u svom životu sa „da“ odgovorio umjesto sa „ne“ i obrnuto? Šta bi bilo da je čovjek kroz svoj život samo jednom poslušao srce šta mu želi reći umjesto svoj razum i obrnuto…?

Koliko god čovjek razmišljao o tom pitanju, nikada neće u potpunosti saznati šta bi bilo da je bilo, jer se nije opredijelio za taj korak kojeg je mogao na svojoj životnoj liniji drugačije uraditi. Čovjek može samo nagađati. Većinom sebi to pitanje postavi kada bude nesretan sa svojom sadašnjom situacijom misleći pri tome da bi sve drugačije bilo da tada nije reagovao kao što je reagovao. Činjenica je, da je u životu dovoljna sama jedna mala stvar da se slijed životnih događaja promijeni. Neko je možda zakasnio na neki let ili voz. I samo to mu je bilo dovoljno da mu život diktira druge događaje. Neko je možda prespavao jedan dan, i zbog toga živi život koji živi. Neko je možda prešutio emocije i zbog toga je trenutno jako tužan, jer bi možda volio vratiti vrijeme i drugačije uraditi neke stvari. Neko se možda nije htio boriti za nešto, a sada razmišlja o tome kako bi bilo da je bilo? Bilo kako bilo, vrijeme nije moguće vratiti. Moguće je samo uskladiti se prema vremenu.

Možda se neko upravo nalazi na raskrsnici života i ne zna kojim putem treba ići? Možda mu se upravo srce bori protiv svog razuma? Možda je u dilemi šta zapravo treba učiniti? Toliko pitanja je, a nijedan odgovor. Tako neodlučan, čovjek zna često izabrati pogrešan put i onda se za nekoliko godina upitati: Šta bi bilo da je bilo?

***

Lejline tekstove možete pratiti na FB stranici Pisane riječi, IG profilu Pisane rijeci i web stranici Pisane rijeci

Prethodni članakPlaninska kuća “Sedam Vlašića”
Naredni članakPodržite kampanju “HIP HOP pomaže”