Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Sjedi i razmisli

Lejla Motoruga: Sjedi i razmisli

Aida je djevojčica koja bi trebala uskoro završiti treći razred srednje škole. Strastvena joj je želja da poslije srednje škole se upiše na Prirodno-matematički fakultet (smjer biologija) u Sarajevu. Sve bi to super bilo da Aida nema problema s matematikom u školi. Od prvog razreda se bori za neku dvicu. A da bi se upisala na fakultet kojeg želi, treba joj puno veća ocjena. Blizu toga je da će pasti iz matematike i morati ljetni raspust provesti učeći kako bi dobila prolaznu ocjenu na popravnom. I zaista, Aida je pala iz matematike.


U tom trenutku djevojčica se grozno osjećala. Bila je neopisivo tužna. Nije znala kako će to roditeljima reći. Iz njene perspektive se cijeli svijet počeo rušiti zato što je pala iz matematike.
(Prije nego što nastavite čitati razmislite malo o situaciji u kojoj se djevojčica nalazi. Da li u ovom trenutku vidite nešto pozitivnu u tome?)
Kada je Aida saopštila roditeljima cijelu situaciju, roditelji su bili razočarani. Nadali su se da će im kćerka proći iz matematike.
(Sad opet razmislite da li ima nešto pozitivno u situaciji u kojoj se djevojčica nalazi?)
Aidini roditelji su odlučili da Aida ide na instrukcije iz matematike. Dok će njeni prijatelji odmarati i uživati, Aida će svaki dan učiti. Kako grozno za djevojčicu! Bila je jako tužna.
Aida je išla skoro svaki dan na instrukcije. Učila je, jer je željela da se upiše u četvrti razred i željela je da upiše Prirodno- matematički fakultet. U međuvremenu joj nije smetalo što ona mora učiti i ići na instrukcije. Naprotiv, počela je uživati, jer je naučila stvari koje na časovima nije uspjela savladati. Primijetila je da je imala mnoge “rupe” iz matematike. Sve je to na instrukcijama naučila.
I onda je došao taj dan kada Aida mora izaći na popravni. Izašla je. Bila je najbolja. Dobila je peticu.
(Da li u međuvremenu vidite nešto pozitivno?)
Kada je Aida krenula u četvrti razred, matematika joj je odlično išla. Bila je najbolja u razredu. Njoj je samo trebao neko ko će joj malo bolje pojasniti stvari.
Na kraju se Aida uspjela upisati na Prirodno-matematički fakultet.
Da je Aida prošla treći razred sa dvicom i četvrti razred s dvicom, sigurno se ne bi mogla upisati na fakultet kojeg je željela. Uspjela se upisati samo zato što je pala iz matematike u trećem razredu.
(Sada biste već trebali nešto pozitivno uočiti!)
Zaključak priče: Ako trenutno mislite da vam se svijet ruši, pogledajte još jednom. Nekada nas Bog ili Univerzum usmjeri na pravi put jer mi nismo nekad sposobni poduzeti prave korake. I onda iz vedra neba pukne grom i mi nemamo drugog izbora nego to da idemo putem koji nam se ukazao.
Aida i matematika su bili samo jedan primjer. U životu ima puno različitih primjera koji na kraju završe kao Aidin slučaj.

***

Lejline tekstove možete pratiti na FB stranici Pisane riječi, IG profilu Pisane rijeci i web stranici Pisane rijeci

Prethodni članakU subotu 02.07. izložba poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina u Zavidovićima
Naredni članakKultura na ulice: večeras koncert Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo