Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Pusti ljude koji su pustili tebe

Lejla Motoruga: Pusti ljude koji su pustili tebe

Jedna jako važna lekcija za čovjeka je da nauči pustiti! To je jedna od najtežih lekcija, ali ako se čovjek ne odluči u pravo vrijeme za taj korak velika vjerovatnoća je da će se u svom okeanu ugušiti, jer će kad-tad potonuti.

Najteže je osobe pustiti. Kroz život se susretnemo s raznim osobama. Neke osobe se kratko zadrže u našem životu, neke osobe ostanu neko vrijeme u njemu, neke osobe budu poprilično dugi niz godina dio našeg života, dok neke ostanu zauvijek.

Jako važno je znati prepoznati kada trebamo nekoga pustiti. Čovjek je često slijep i ne vidi ono što bi trebao da vidi, nego vidi ono što želi da vidi.

Prvi znak kada biste trebali ručnu povući u nekom odnosu je kada primijetite da se izgovorene riječi ne uklapaju sa ponašanjem osobe. Zašto će vam neko ko jedno kaže a radi nešto sasvim drugo? Je li smatrate da toliko malo vrijedite da dopuštate nekome konstantno da radi suprotno od onog izgovorenog? Pustite takve osobe, kao što su one vas pustile. Davno!

Drugi znak je kada neko ne može za vas vrijeme da odvoji i uvijek traži neke izgovore i stalno vas stavlja na listu čekanja. Gdje ima volje ima i načina, a ako je nekome do nekoga stalo odvojit će to vrijeme za vas. Ovdje čak nije ni važno koliko ste udaljeni od te osobe, jer je tehnologija toliko napredovala da bilo kakav vid komunikacije nije problem. Blizina se osjeti i na daljinu. Bitno je samo da toj osobi budete prioritet. A ako toj osobi niste prioritet, zašto će vam ta osoba? Pustite je, kao što je ona vas pustila. Davno!

Postoje neke osobe koji su dugi niz godina dio našeg života i sve je bilo super do jedne tačke. Ta tačka bi se mogla nazvati “Tačka kada su i jedna i druga osoba promijenile poglede na život.” Te dvije osobe gledaju sada u dva različita pravca iako su nekad gledala u jedan. Te dvije osobe se više ne razumiju kao što su se razumjele. Te dvije osobe su sada dva stranca postala koja u dubini duše žele da odu jedno od drugog, samo treba skupiti hrabrosti i otići, jer poslije odlaska postaje sve nepoznato. Ali kakve koriste čovjek ima pored te druge osobe ako polako umire? Svakim danom pomalo. Zar želite da umrete na taj način?

Još jedna jako važna stvar je da naučite pustiti ljude koje vas ne razumiju i stvaraju vam osjećaj manje vrijednosti. To su toksični ljudi za vas. Oni vam u životu ne trebaju. Imate kod kuće ogledalo. Pogledajte se i sve će vam biti jasno.

Budite sebi važni i pustite ljude kojima niste bitni da odu iz vašeg života. Šta će vam takvi ljudi?

Nađite nekoga ko će vas razumjeti, nekoga s kim možete o svemu pričati a da vas ne osudi, nekoga s kim se možete smijati, nekoga ko će u vama onu djevojčicu ili dječaka probuditi, nekoga ko će vas iskrenog srca zagrliti i poljubiti, nekoga ko će s vama uživati u svakodnevnim sitnicama koje su zapravo velike. Nađite nekoga kome ćete biti centar svijeta, a ne samo jedna tačka na cijelom globusu. Nađite nekoga ko će vas gledati očima kakvim zaslužujete. Nađite nekoga kome je stalo do vas.

Sad se pogledajte u ogledalo i vidite koliko vrijedite! Kada to shvatite bićete u stanju sve osobe koje su vas davno pustile sa najveće visine da ih pustite! Zašto će vam?

Prethodni članakPodrška samozapošljavanju mladih i unapređenju poduzetništva na području općine Centar
Naredni članakArganovo ulje kao spas za kosu