Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Ljubav liječi sve

Lejla Motoruga: Ljubav liječi sve

Kažu da zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. Želju da ozdravi. Čovjek često zaboravlja na svoje zdravlje, a ono je najvažnije. Mnogi od nas će biti tek svjesni zdravlja kada se budu morali boriti za njega. Nažalost, za mnoge ljude se zdravlje podrazumijeva. A u životu se ništa ne bi trebalo podrazumijevati, jer sve se preko noći može promijeniti, a ponekad i u jednoj sekundi.

Bilo je to prije jedanaest godina kada je saznao dijagnozu. Bilo mu je tada 23 godine. Bio je apsolvent na fakultetu. Noć prije nego što će mu se početi tlo ljuljati pod nogama, našao se na večeri sa svojom djevojkom. Bila je to jedna od rijetkih veza koja je zasnovana bila na obostranoj ljubavi i poštovanju. U restoranu su pričali o svojim planovima koje su jedva čekali da realizuju.

Sljedećeg dana je on otišao na sistematski pregled. Sasvim slučajno. Kada su nalazi krvi bili gotovi doktor mu je rekao:

  • Imate poprilično povišene leukocite i smanjene trombocite.
  • Šta to znači?- upitao je on.
  • Pa to znači da možete imati pokvarene zube, a može značiti i da imate leukemiju.

Poslije toga, on je odlučno otišao kod zubara da izvadi pokvareni zub koji ga je već neko vrijeme bolio. Bio je siguran da je zub kriv za njegovu krvnu sliku! Ubijeđen da će mu sada krvna slika biti uredna otišao je kući.

Sutradan se probudio, a oko njega je sve krv bila. Rana od zuba nije mogla zacijeliti. U tom trenutku je shvatio da nešto nije uredu. Otišao je ponovo kod doktora. Uradili su mu pretrage da vide da li boluje od leukemije. Na kraju, kada je urađena biopsija koštane srži, dobio je dijagnozu: kronična leukemija.

Kronična leukemija se ne može izliječiti. Osobe koje boluju od te bolesti moraju doživotno piti lijekove, a ti lijekovi s vremenom oštećuju jetru. Za njega se počeo svijet rušiti. Ko još sa 23 godine planira da će biti teško bolestan?

Poslije dijagnoze je odlučio da raskine s djevojkom, jer nije želio da je zamara s dijagnozom, i nije želio da se brine. Međutim, ona je toliko uporna bila i borila se za njihovu ljubav. Željela je ostati uz njega, jer ga je voljela. Nakon dugog razgovora on je to prihvatio.

Prolazili su dani. On je počeo piti svoju terapiju, a njegova porodica i njegova djevojka su mu bila velika podrška. Zaljubljeni par je odlučio da se vjenča. S obzirom na to da mu je krvna slika bila loša, čekali su sa vjenčanjem da se zdravstveno stanje popravi. Njegova djevojka je u tom trenutku srela jednu poznanicu koja je čula za planiranu svadbu i pitala je kako se može za nekoga udati ko će umrijeti za tri mjeseca? Nekim ljudima izgleda fali dio mozga pa pričaju o stvarima o kojima nemaju pojma. A kada ih potrefi neka nevolja pitaju se zašto se to meni dešava?

Hvala Bogu, njegovi nalazi su se popravili. On je u tom periodu i magistrirao. Poslije toga on i njegova djevojka su postali muž i žena. Od toga je prošlo deset godina. U međuvremenu imaju dvoje zdrave djece koja su okružena toplotom i ljubavlju. A oni uživaju u ljubavi koja se nikad nije ugasila.

Ljubav je ta koja može sve nabolje promijeniti. Ljubav je ta koja čini čuda i liječi sve. Samo čovjek joj treba dopustiti da uđe, treba joj srce otvoriti, jer samo tako ima šansu da u duši čovjeka boravi.

Prethodni članakZaposlenje pronašlo 162 mladih iz YEEP programa SOS Dječijih sela u BiH
Naredni članakEkopak reciklirao blizu 15.000 tona ambalažnog otpada