Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Jezero Tahoe

Lejla Motoruga: Jezero Tahoe

Bilo je ljeto kada sam bila na tom mjesto koje je u meni izazvalo niz reakcija punih emocija. Iako sam prvi put u svom životu bila tu, činilo mi se kao da mi je odnekud poznato. Mogla sam sa sigurnošću tvrditi da nikad prije to mjesto nisam podsjetila. Sjetila bih se inača. Stajala sam ispred jezera Tahoe i posmatrala ga. Toliko mi je taj osjećaj poznat bio da sam bila blizu ludila. Izluđivalo bi me to što su mi nadolazeće sekunde djelovale kao dejavu.

Onda sam osjetila kako mi blagi vjetar mrsi kosu. Zažmirila sam. U tom trenutku sam imala osjećaj da je on tu pored mene. Imala sam osjećaj da mi zapravo on mrsi dugu kovrdžavu kosu. Onda sam otvorila oči i nastavila gledati u jezero. Čim sam otvorila oči shvatila sam da me je to jezero na njega asociralo. Iako je djelovalo duboko i u tom trenutku osamljeno, željela sam plivati u njemu. Kao magnet me je privlačilo. Isto kao što je to on činio. Poslije ubrzanih otkucaja srca sam skinula stvari sa sebe i skočila u njega. Osjećala sam neopisivo dozu slobode. Da je on sada tu, zagrlila bih ga. U jednom trenutku sam zažmirila, udahnula duboko i zaronila. Inače bi me panika uhvatila kada bih ronila, ali ovaj put je bilo sve drugačije. Što sam se sve više prema dnu približavala, sve više sam se slobodnije osjećala. Toliko mi je taj osjećaj lijep bio da sam zamalo zaboravila udahnuti na površini zrak. Kada sam došla do zraka shvatila sam da sam već davno zaronila i u njegove dubine duše. Uradila sam to bez pitanja, jer su mi njegove oči dale odobrenje za to. Isto kao što sam bez pitanja skočila u jezero. Kada sam izašla iz vode, posmatrala sam njegovu divnu čarobnu zeleno-plavu boju. Očarala me je ta boja, isto kao što me je on očarao.

Jezero Tahoe se nalazilo na samoj granici između Nevade i Kalifornije, isto kao što sam se ja na samoj granici između pameti i srca nalazila. Svaki put kada bi pamet iz mene progovorila, srce me je opominjalo da ga saslušam. Nisam se mogla boriti protiv toga. Bilo je jače od mene. Ja sam na kraju poslušala srce. Nadam se da se neću pokajati. Poslije toga sam zaronila još dublje u njegove dubine, a i on je u moje.

Volite li jezera? Jeste li ikada bili na ovom jezeru iz teksta?

Prethodni članakNestlé potiče roditelje i djecu da provedu vrijeme zajedno i sudjeluju u Zdravo! Kuhamo izazovu
Naredni članakKo su pobjednice ovogodišnje Vera Šnajder nagrade?