Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: GLUMCI

Lejla Motoruga: GLUMCI

Mnogi od nas, svako jutro, čim otvore oči oblače garderobu u kojoj će glumiti svoju ulogu najbolje što znaju. Mnogi od nas su toliko usavršili svoje uloge da čak u jednom trenutku povjeruju da im to nisu uloge već ono što žele.

Mnogi od nas, svako jutro čim otvore oči rade ono što se od njih očekuje glumeći svoje uloge maestralno. Nije važno da li je to uloga brižne žene, pažljivog muškarca, ambicioznog djeteta ili možda neka druga uloga.

Mnogi od nas ne žele više da glume svoje uloge, ali ipak se odlučuju da nastave sa svojom predstavom. Nabace široki osmijeh i tako hodaju kroz život s kojim više nisu zadovoljni.

Ali postoji jedan trenutak, kada mnogi od nas siđu s pozornice i skinu svoju garderobu. Tada budu goli i budu ono što zapravo jesu. A to je onaj trenutak kada legnu na spavaju. Prije nego što potonu u san budu ono što im duša naredi. Ono što srcem žele. I onda tek potonu u san. Poslije toga započinje novi dan gdje opet izlaze na svoju životnu pozornicu i pokazuju se u najboljem svjetlu.

Nažalost ili naradost, takav život funkcioniše sve dok mnoge od nas život ne ošamari. Prvo to bude blagi šamar koji bi nam trebao dati do znanja da počnemo prestati glumiti svoj život i da se trebamo odlučiti živjeti svoj život. Taj blagi životni šamar nas privremeno trzne. Poslije njega se opet vraćamo u svoje životne uloge. Zaboravimo na taj životi šamar i opet sve počinje ispočetka.

Ali život je to. On će nam opaliti i drugi šamar jer smo na prvi zaboravili. Od tog drugog šamara bi se trebali trznuti. Od tog drugog šamra bi trebali progledati. Od tog drugog šamara bi trebali obući odjeću koju želimo, a ne onu koja je namijenjena za pozornice. Neki od nas će to shvatiti poslije tog drugog šamara, dok će neki ubrzo poslije drugog šamara upasti u svoju pozorišnu garadrobu.

Oni koji su nastavili da glume svoju ulogu su opet zaboravili da su prisutni u svom životu. Predstava opet počinje. Ali život će tim ljudima opet šamar opaliti. Samo je pitanje da li će treći šamar čovjek preživjeti?

***

Lejline tekstove možete pratiti na FB stranici Pisane riječi, IG profilu Pisane rijeci i web stranici Pisane rijeci

Prethodni članakLactalis BH podržao kampanju „Niko gladan. Niko sam.“
Naredni članakUlaznice u pretprodaji za Horrorwood zabavu rasprodane!