Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Džip

Lejla Motoruga: Džip

Svaki čovjek ima nekih želja o kojima često razmišlja. Samo problem nastaje što nisu sve želje želje srca, nego su želje ega ili inata.

Ana je ljepuškasta mlada djevojka koja toliko silno želi da skupi pare kako bi sebi mogla kupiti novog džipa. Stalno je razmišljala o toj želji. Zamišljala je kako će se i ona napokon uklopiti u svoje društvo. Svi prijatelji joj imaju moćna auta i nose markiranu odjeću. Da ne bi odstupala od društva pojavila joj se želja da i ona kupi nov džip. Na štednoj knjižici je imala nešto novca, ali ne i cijeli iznos. Razmišljala je kako doći do novca. Pored svog posla, našla je još jedan dodatni posao. Ali ni to nije bilo dovoljno da bi se u skorijem vremenu mogao kupiti novi džip. Dok je na poslu bila, sjetila se kako joj je Damir rekao da joj je auto staro i bezveze i da su joj odjevne stvari izašle iz mode. Od tog dana zainatila se Ana da želi novog džipa kupiti! Prije nekoliko dana kupila je sebi nekoliko odjevnih stvari iz nove kolekcije.

S obzirom na to, da mlada djevojka zbog dva posla koja obavlja, ima manjak vremena za druženje polahko se počela distancirati od svog uglednog društva. Radila je punom parom ne bi li napokon skupila novac za auto.

Jedne nedjelje, javila se Ana Martini da je pita ima li vremena za kahvu. Martina joj je rekla da nema vremena i da ne želi više da se sa njom druži kao ni ostali iz “ugledne” ekipe. Martina joj je rekla da se već tri mjeseca nije javila, pa ne treba ni sada. Ana je zbog toga bila tužna.

Sljedećeg dana Ana je dala otkaz na drugom poslu, jer je mislila da joj sad više pare ne trebaju. Zbog koga će sada kupiti džip? Njeno društvo bilo je nezadovoljno njenim autom i odjećom, a sada kada se više sa njima ne druži, neće joj trebati džip.

Kada je ušla u svoje staromodno auto bez klime, Ani je pozlilo jer se toliko na suncu zagrijalo. Otvorila je sva vrata kako bi sparina i toplota mogla izaći. Nakon pet minuta, ušla je u auto, ali u njemu je i dalje bilo vruće. Jedva je došla do kuće. Kada se kod kuće parkirala, vratila joj se želja da kupi nov auto. Samo je sada smatrala da to radi zbog sebe a ne zbog drugih. Odlučila je pretražiti oglase. Sada nije očekivala da će to džip biti, nego samo novije auto koje ima klimu.

Sutradan Ana je prošla pored lutrije i ugledala bingo listić. Iako nikad nije igrala igre na sreću, odlučila je uzeti taj jedan Bingo listić. Sedam dana je prošlo od toga, a Ana je zaboravila za svoj bingo listić. Sjetila se tek kada je opet pored lutrije prošla. U tom trenutku ušla je u lutriju, i dala prodavačici da provjeri da li je šta dobila. Prodavačica je rekla: “Čestitam Vam. Dobili ste 50 000 km.”

Zaključak priče: Da bi se čovjeku neke želje ispunile, on ponekad treba promijeniti cilj. Cilj uvijek treba da bude nešto što je za čovjeka dobro, a ne nešto što će ga umoriti i iscrpiti.

Ponekad čovjek ima želju koja se za njega ispostavi da je dobra, samo razlog što se nekad nešto želi nije ispravan. Čovjek bi trebao nastojati da uvijek zbog sebe poduzima neke akcije, a ne zbog drugih, a pogotovo ne iz inata koji je čovjekom počeo upravljati.

***

Lejline tekstove možete pratiti na FB stranici Pisane riječi, IG profilu Pisane rijeci i web stranici Pisane rijeci

Prethodni članakVelika prilika za investitore: Ekonomske analitike 143 grada/općine/opštine predstavljene u specijalnoj publikaciji „100 najvećih“
Naredni članakAudicija za kratki omladinski igrani film