Naslovnica Biznis kutak Konferencija „Pouzdanost 2022“: Predstavljene učesnice panela Women in Tech

Konferencija „Pouzdanost 2022“: Predstavljene učesnice panela Women in Tech

Jednocifren broj dana ostao je do početka konferencije “Pouzdanost 2022”, koja će se održati u Hotelu Hills u Sarajevu. I ove godine bonitetna agencija LRC  BIS i Poslovne novine dodjeljuju priznanja, promoviraju izvrsnost, diskutuje se o povjerenju i spremaju pravu poslasticu.

Panel pod nazivom Women in Tech razbit će sve stereotipe kako u visoko tehnološkim industrijama rade samo muškarci. Žene u ovoj industriji imaju itekako važno mjesto. One drugačije komuniciraju jednostavnije pristupaju rješavanju problema. Fokusirane su na cilj i imaju izraženiju empatiju.

U Women in Tech panelu tražiće se odgovori na različita pitanja; koje su prepreke na koje nailaze žene u industriji, koliko su u mogućnosti pružati mentorstvo mladima, koliko su stvarno zastupljene u visoko tehnološkim industrijama, mogu li u digitalnoj eri žene biti temelji tehnološke industrije? Isticanje i osnaživanje žena i povećanje njihove vidljivosti otvara svijet novih mogućnosti i donosi nova dostignuća na različitim poljima.

O ovim i mnogim drugim temama razgovaraće na ovom panelu sedam izvrsnih žena, a među njima u ulozi moderatorice naći će se Belma Alagić koja iza sebe ima preko 20 godina iskustva na različitim liderskim pozicijama sa fokusom na IT industriju. Pripada krugu pionira bh. startup eko sistema, čiji je startup iz sfere edukativnih tehnologija dosegao regionalnu slavu. Menadžerica je operacija u kompaniji Ministry of Programming. Aktivna u mentorisanju, predavanjima o temi poduzetništva i faktora koji utiču na uspješnost startupa te zagovaranju uvođenja STEM principa u obrazovanje.

Upoznajmo i panelistice.

Aida Balta, direktorica je Enterprise Business Grupe za BiH, leadera na globalnom tržištu digitalne transformacije i dolazi ispred kompanije Huawei Technologies d.o.o. Sarajevo. Diplomirani je inženjer elektrotehnike sa gotovo deceniju i pol iskustva u privatnom IKT sektoru na tržištu BiH. Iskustva i stručnost tokom građenja karijere sticala je i pružala u sektorima poslovanja sa krajnjim korisnicima, mrežom operatera, kompanijama iz raznih industrija, a u posljednjih godinu dana i u razvoju tržišta BiH u obnovljivim izvorima energije. Široko iskustvo stekla je kroz angažman na brojnim infrastrukturnim telekomunikacijskim projektima u BiH.

U BH Telecomu na jednoj od liderski pozicija kao izvršna direktorica za informacione tehnologije je Samira Ćerim. Diplomirani je inženjer informatike. Studij je završila 1992. godine na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu/Beogradu, a titulu magistrice nauka iz oblasti računarstva i informatike stekla 2005. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. U JP PTT Saobraćaj BiH Sarajevo počinje raditi 1993. godine. Vrši niz funkcija, kako u JP PTT BiH tako i u BH Telecom Sarajevo, dajući doprinos izgradnji informacionog sistema obje kompanije. Tokom karijere nalazila se na različitim menadžerskim funkcijama, a iskustvo sticala kroz angažman na brojnim IT projektima. Od decembra 2018. godini na poziciji je izvršne direktorice Izvršne direkcije za informacione tehnologije vodećeg telekom operatera u BiH – BH Telecomu d.d. Sarajevo.

Iza Lejle Kraljević je dvadesetogodišnje radno iskustvo u privatnom, ali i u javnom sektoru. Direktorica je Tech Inženjering BH, kompanije za proizvodnju i opskrbu električnom energijom, direktorica Službe marketinga i izvršna direktorica Derubis Yachts, kompanije za proizvodnju brodova. Osnivačica je i izvršna direktorica Derubis Caravans, kompanije za proizvodnju karavana, te osnivačica i predsjednica Humanitarnog udruženja Viteško srce iz Viteza.

Tatjana Vučić je članica MENSA International, organizacije koju čini manje od dva posto svjetske populacije natprosječno inteligentnih. Diplomirala je internacionalnu ekonomiju i menadžment na Univerzitetu BOCCONI u Italiji, gdje je i magistrirala u oblasti inovacija i tehnologije te kao jedna od najboljih nagrađena studijskim programima na najprestižnijim univerzitetima u Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Postmagistarsku specijalizaciju u oblasti strateškog menadžmenta i liderstva sa najvišim ocjenama završava na Univerzitetu Harvard, gdje je angažirana kao analitičar na projektima svjetskih kompanija sa fokusom na strategiju liderstva u high-tech industriji. Jedan od najznačajnih tragova na društvo ostavila je kroz razvoj IT industrije kao izvršna direktorica Bit Alijanse, krovne asocijacije IT kompanija u našoj zemlji.

Selma Heraković je tokom trinaestogodišnje profesionalne karijere prošla kroz sve značajne pozicije u prodajnom procesu – od vođenja i razvoja brendova, preko upravljanja tržištem i vođenja najznačajnijih kupaca u BiH, do današnje pozicije direktorice kompanije Perutnina Ptuj BH. Visoko orijentirana na rezultat, ljude i procese. Završila Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Onela Pilipović je Senior Account Executive u Authority Partners Sarajevo, jednoj od vodećih IT kompanija u BiH. Magistrirala je Telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Posjeduje bogato iskustvo u svim aspektima industrije profesionalnih IT usluga, uključujući pružanje tehničkog savjetovanja i operacije, menadžment, prodaju i marketing kao sklapanje saveza sa ključnim partnerima. Njeguje odlične vještine umrežavanja i izgradnje odnosa s ključnim partnerima i klijentima kako bi ostvarili višemilionski rast.

Prethodni članakALTA Shopping Centar: popusti, iznenađenja i nagrade za Happy New You
Naredni članakPlaninarski dom BREZOVAČA